Nobbar avgiften: ”Det är inte försvarbart”

Beskedet efter regeringens utredning om hästnäringens finansiering

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Regeringens förslag: ingen marknadsavgift för spel på hästar.
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Regeringens förslag: ingen marknadsavgift för spel på hästar.

I dag presenterar Anna-Lena Sörenson sin utredning om hästnäringens finansiering.

Ett av förslagen är att det inte blir någon marknadsavgift för spelbolagen för spel på trav och galopp.

”Med de konkurrensfördelar som ATG har genom framför allt de stora poolspelen och väl inarbetade varumärken är det dock troligt att bolagets dominans inom svensk hästvadhållning kommer att bestå inom en överskådlig tid”, skriver hon i en debattartikel i Dagens Industri.

Sommaren 2018 tillsatte regeringen en utredning i och med den omreglerade spelmarknaden. Uppdraget som utredare gick till Anna-Lena Sörenson (S) för att analysera hästnäringens och idrottens förutsättningar på grund av den omreglerade spelmarknaden.

Under torsdagen presenteras Anna-Lena Sörensons slutsatser.

”Mycket stark ställning”

Förslaget innebär bland annat att det inte ska införas någon så kallad marknadsavgift för spelbolag som erbjuder spel på hästar. Det skriver Anna-Lena Sörenson i en debattartikel i Dagens Industri.

”Trots att det efter omregleringen står licensierade spelbolag fritt att erbjuda spel på hästar har ATG en fortsatt mycket stark ställning med en marknadsandel om ca 98 procent (2019). [...] Omregleringen har vidare möjliggjort för ATG att bredda sitt produktutbud och bolaget erbjuder nu även sportspel, nätkasino och online bingo. Trots en hårdare konkurrens på den omreglerade spelmarknaden ökade ATG:s nettoomsättning det första året, 2019, med drygt 6,5 procent, en ökning som till stor del är hänförlig till de nya spelprodukterna”, skriver hon bland annat.

”Administrativa kostnader”

Anna-Lena Sörenson menar att spelbolaget ATG fått stora konkurrensfördelar genom de stora poolspelen och menar att de inarbetade varumärkena kommer göra att ATG:s dominans inom svensk hästvadhållning kommer bestå framöver.

”Det kan också konstateras att en marknadsavgift enbart skulle gälla på svensk hästkapplöpning. Det betyder att exempelvis den vadhållning som Svenska Spel nyligen introducerat på fransk hästkapplöpning inte skulle omfattas av en eventuell marknadsavgift i Sverige. Mot den bakgrunden – och givet de administrativa kostnader och försämrade tillträdesvillkor som skulle följa av en avgift utöver spelskatten på 18 procent – bedöms införandet av en marknadsavgift i Sverige på svensk hästkapplöpning inte vara försvarbar”, skriver hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN