Mejla

Michael Carlsson

”Har toppchans i sin årsdebut på GS75”

Carlssons analys på GS75 – lopp för lopp

Hoboken Am gör årsdebut.

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

TRAV

Jättefina tävlingar på Axevalla i eftermiddag med bland annat Guldstoet och det andra testet inför Stochampionatet.

Oaks-tvåan från i fjol, Hoboken Am, gör en spännande årsdebut och har toppchans direkt trots läget.

Säkraste spiken är Quattro Roc där Joakim Elfving säger att hästen kommer mycket väl förberedd och har en riktigt bra chans till spets och slut, i den här omgången som kryddas av en jackpot med fyra miljoner extra i potten.


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]


GS75-1

Zap di Girifalco känner vi från tiden hos Björn Goop där han tävlade framgångsrikt och vann flera V75-lopp förra året. Numera finns hästen hos Alessandro Gocciadoro och han gjorde debut för sin nya tränare i Finland senast under Vermos storloppsdag. Då blev Zap di Girifalco fast med till synes gott om krafter kvar och såg fulltankad ut genom mål. Med det loppet i kroppen och de sparade krafterna i behåll torde han bli väldigt svårslagen i det här loppet. Han öppnar bra bakom bilen och kommer hästen till ledningen blir han inte lätt att besegra.

Alone är jämn och säker och en stark rackare. Han har nu fått två lopp i kroppen i årets starter och gjort det bra båda gångerna i snabba avslutningar. Hästen är mer snabb än stark och gynnas om det blir högt tempo.

Vagabond Bi var lite seg senast i stayerloppet i Köpenhamn och tränaren David Persson har inte hittat någon förklaring till den bleka insatsen. Näst senast blev det galopp och formen är ett frågetecken för den här kapabla travaren som annars har gjort det väldigt bra i regi David Persson. Kunnandet finns absolut för att kunna vinna det här loppet men lite svårbedömd är hästen efter de senaste insatserna och han får ses som en outsider.

GS75-2

Favoriten Giordano Soa inledde karriären med sju segrar på de tio första starterna, men nu var det ett år sedan hästen vann senast. Han har i alla fall fått två lopp i kroppen efter ett längre uppehåll och är van att möta tuffare motstånd än det här. Kan få en pangstart från springspår på tillägg och kanske köra sig tidigt till ledningen. Då borde han ha bra chans, men lite svårbedömd är hästen och det är ett öppet lopp bakom.

Keegan Trot är inte att lita på och galopperar ofta, men kapacitet finns och han var överlägsen vid segern näst senast. Han har galopperat i fem av de sju senaste starterna men sköter sig Hanna Lähdekorpis häst har han fart för att vinna ett sådant här lopp. Bikila har visat fin form och hade varit struken inför senaste starten då hon spurtade bra och torde bara ha gått framåt ytterligare med den genomköraren i sig.

Västerbo Jolene galopperade bort en V75-seger kort före mål för fem starter sedan och har därefter inte fått till det. Senast hade hon otur med positionerna men spurtade riktigt bra till slut med full fart över linjen. Blir farlig om det stämmer.

GS75-3

Hoboken Am var obesegrad i fem raka fram till Svenskt TravOaks i fjol där hon gjorde en heroisk insats. Trots en tuff resa utvändigt om ledaren höll hon strålande till andraplatsen, men kunde inte freda sig mot den smygkörde Eagle Eye Cherry den sista biten. Timo Nurmos toppsto blev sedan struken för en lättare sårskada inför Breeders Crown och gå till vintervila och uppträning inför den här fyraåringssäsongen.

Hoboken Am har vintertränat vid Nurmos filial i Utah Beach i Normandie och nu varit hemma i Sverige några månader. Hon kommer mycket väl förberedd med massor av styrketräning i kroppen i vinter och har även gått ett rundbanejobb efter 1.20 som snabbast i träningsvagn. Nu är det dags för comeback men Nurmos säger att hästen inte är på topp i årsdebuten utan toppformen ska komma framöver i storloppen som hon matchas för. Stochampionatet, Derbystoet och Breeders Crown hägrar för Hoboken Am som ändå blir mycket svårslagen i det här fältet trots spår åtta bakom bilen. Hon är huvudet högre än sina konkurrenter och även om hästen ska köras snällt så lär hon krossa samtliga över den långa distansen. 

GS75-4

Quattro Roc pratade jag med framgångsrike Joakim Elfving om och han lät väldigt uppåt på sin häst. Quattro Roc vann tre lopp på åtta starter i fjol men fick problem i slutet av året och blev opererad i ett framknä. Han har sedan vintertränat och kommer ut mycket väl förberedd enligt Elfving som berättade att han hade kört tre banjobb med hästen. De snabbaste efter 1.16,5 i 1600 meter och ett efter 1.17 full distans. Joakim sa vidare att hästen känns klart mycket bättre och finare nu i år än han gjorde under hela förra året. Han tyckte även att det var en lämplig uppgift att börja i och jag kan inte annat än att hålla med. Quattro Roc är startsnabb och lär komma till ledningen. Då blir han inte lätt att fånga in över den korta distansen och det står spets och slut i min bok. Joakim Elfving är dessutom en kille som inte bara är väldigt duktig utan han brukar även vara pricksäker i sina bedömningar av vart han har hästarna och deras chanser. 

GS75-5

Öppet stolopp där det krävs många streck. Favoriten Beware Kronos löper på helt okej utan det där lilla extra tycker Svante Båth, som nu rycker av samtliga fyra skor för första gången och byter till ett halvstängt huvudlag. Det kan såklart ge sådan positiv effekt att hon vinner ett sådant här lopp. Men det är ändå lurigt med innerspår på tillägg varför det blir bred gardering.

Manstones Two U. kommer med två raka segrar och spurtade sylvasst senast via 1.09 sista 700 metrarna. Lurigt läge med bakspår på tillägg nu men spurtar hon lika bra igen kan hon mycket väl hinna fram. Grace Keely avgjorde på ett rejält sätt till segern senast från spår elva över kort distans. Grejar hon andraspåret i volten här kan hon bli segerfarlig på nytt.

GS75-6

Guldstoet med 350 000 kronor till vinnaren ser Islay Mist Sisu som favorit. Hon vann Svensk Uppfödningslöpning i fjol och inledde det här året med två raka segrar innan hon senast ”bara” blev tvåa från ledningen. Hästen hade inte startat på en månad inför det loppet och Per Nordström säger att hon kommer att vara vassare till den här starten. Det blir även jänkarvagn på den här gången och siktet är inställt på ledningen för den här startsnabba madamen. Men Robert Bergh kanske också är sugen på spets med Cintra från innerspåret. Hon har varit struken efter senaste starten då hon var tvåa på Solvalla och innan dess hade hon två raka segrar. Tränar fint nu igen och har ett perfekt läge. Hästen har vunnit två av två från just ledningen.

Aranka Face är också en riktigt bra häst som kommer med tre raka segrar och Reijo Liljendahl känner sig absolut inte slagen på förhand. Möter sitt tuffaste motstånd hittills nu och får sitt elddop. Den roliga skrällen är Rihanna W.I. som flög fram till tredjeplatsen från ett iskallt läge i Treåringseliten för ston senast. Har på nytt det sämsta spåret men med hårt tempo så kommer hon att spurta vasst igen.

GS75-7

Global Agreement imponerade stort vid flera tillfällen i fjol, bland annat när han vann V75 i Gävle och bara lämnade konkurrenterna via 1.08 sista 800 metrarna. I årsdebuten var han dock inte alls sig lik och det visade sig efteråt att han drogs med en infektion i kroppen. Nu meddelar Peter Untersteiner att hästen är frisk sedan en tid och har tränat på bra. Han säger att Global Agreement är redo för en bra prestation och läget blev bästa tänkbara med innerspår, då hästen är väldigt startsnabb. Han har tagit alla sina sex segrar från spets och duktiga Henriette Larsen i sulkyn lär som vanligt förvalta chansen väl.

Apocalypto imponerade våldsamt senast i första starten på svensk mark när han krossade konkurrenterna via tredjespår och dödens i Lindesberg. Tuffare emot nu men det är är en riktig segermaskin som vann elva lopp på 17 starter i Italien i fjol.

Zante Grif har haft toppform en längre tid och han spurtade väldigt bra i V75 senast och var först över mållinjen, men blev diskvalificerad för trängning i sista kurvan. Han kommer att plocka många över Axevallas långa upplopp och kan mycket väl ta sin efterlängtade seger den här gången. Tre streck känns som ett säkert lås i avslutningen.

Söndagens bästa tips


13 Västerbo Jolene (GS75-2) 

Spurtade riktigt vasst senast efter oflyt under vägen. Såg formstark ut och bortglömd är idag.


5 Grace Keely (GS75-5)

Var rejäl vid segern från ett iskallt läge senast. Klarar hon spåret nu kan det mycket väl bli en ny fullträff.


12 Rihanna W.I. (GS75-6)

Flög fram över upploppet som trea i Treåringseliten för ston senast. Är totalt bortglömd nu men inte ofarlig om hårt tempo.

Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 4–3–6 (1–7)

GS75-2: 11–13–7–8–4 (6–12)

GS75-3: 8 Hoboken Am (6–4)

GS75-4: 6 Quattro Roc (11–5)

GS75-5: 12–4–5–7–1–2–9 (10–8)

GS75-6: 5–1–3–12–4–8–11 (9–10)

GS75-7: 1–3–10 (4–2)

2205 rader/2205 kronor

Av: 

Michael Carlsson

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Grand Slam 75-tips

Trav

Hästar