Mejla

Micke Nybrink

Kan vara det svåraste jag sett på förhand

Nybrink inför Elitloppet: ”Lipsillar vinner inga medaljer”

Ecurie D. är ratad i försöket.
Ecurie D. är ratad i försöket.

TRAV

Stackars Don Fanucci och Very Kronos, spår åtta är ju värre än pesten.

Så jäkla orättvist och så synd för Elitloppet. Nu är det förstås helt kört, de kan aldrig vinna nu.

Bullshit, snyt er, torka tårna och kavla upp ärmarna.

Lipsillar vinner inga medaljer.

Men knogjärnen och fulspelet kan ni spara till finalen.

Listorna till försöken landade med en explosion, det var som om någon vände upp och ner på allt. Det gick helt h-lvete för några redan innan startbilen släppte fältet. Fy fasen. Bortlottade – ingen vinner Elitloppet i spårlottningen men det går alldeles utmärkt att förlora det där. Så brukar vi säga och så kändes det först, innan jag stannade upp och började rota i minnet.

Förra året hade Propulsion spår åtta i sitt försök, Earl Simon också. ”Proppen” hängde i tredjespår runt om och slutade trea där Cokstile (5) vann från positionen utanpå
ledaren.

I samma heat slogs hästarna med de tre innersta spåren obarmhärtigt ut: Elian Web (1), Bille de Montfort (2) och Tae Kwon Deo (3). Racing Mange var tvåa från kalla spår sex.

Earl Simon hittade andra ytter från sitt mardrömslika läge och vann före Missle Hill (4), Sorbet (2) och Milliondollarrhyme (6).

Varje centimeter räknas

Ni fattar kanske vad vi kan göra med gnället om de usla lägena och klagosångerna från dem som drabbats av oturen att hamna långt ut på vingen? Stoppa upp dem i ni vet vad.

Elitloppet vinner den som har en knallhård häst, som tål två heat och körs av en kusk som inte springer hem till morsan och grinar för att det blåser emot. Sedan skadar det förstås inte med tur också, eller åtminstone att slippa otur.

Kuskarnas jobb är att minimera riskerna samtidigt som de måste våga ta dem vid rätt tillfälle, det är otroligt små marginaler när det går i 1.09-fart hela vägen, varje centimeter räknas.

I stort sett alla kan nå final

Vad har vi då framför oss i år? Helt klart två försök med åtta hästar där i stort sett alla kan gå till final (det gäller att vara sämst fyra) och där många kan vinna. Jag tror heller inte att det är en upplaga där startspåren i finalen blir avgörande.

2020 hade sedermera diskade Propulsion spår sex i finalen och var först i mål medan den slutgiltiga segraren Cokstile inledde från nummer tre bakom bilen.

Trean (tvåan) Attraversiamo gick ut från det sämsta läget, åtta – vilket Erik Adielsson mycket riktigt påpekade i söndags: ”Jag har viss rutin att köra Elitloppet från hemska lägen.”

Racing Mange och Earl Simon hade inget med utgången att göra från de två innersta startspåren.

Fasen vad jag tjatar, jag vet, men det är mest för att vi ska inse att det inte är så stor grej som alla vill göra gällande.

Det handlar om att gå in i ringen med knutna nävar, fokus och en positiv inställning. Sedan skadar det inte att ha kört sina intervaller i god tid och hunnit släppa på träningen den sista veckan – för att komma fräsch och toppad.

Får inte göra en Bold Eagle

Låt oss titta på de två heaten och då kan vi börja med duellen mellan Vivid Wise As och Don Fanucci Zet, två av förhandsfavoriterna.

Ingen av dem fick ett idealiskt läge, även om spår ett så klart är jättemycket bättre än åtta. Men store, lite klumpige Vivid med en kusk, Alessandro Gocciadoro, som troligen är den sämsta i Elitloppet (vi måste vara ärliga) är inte så lyckat. Milliondollarrhyme borde susa förbi i ett huj, jag tror det. Vill ändå braska för att det är extremt lätt att fronta från inner när det är 1 609 meter.

Don Fanucci Zet trycks nog inte av för fullt. Kihlström letar sig ner i banan och om han lyckas hitta, låt säga, tredje ytter är han nöjd. Om Milliondollarrhyme är som senast i Finland och rusar i 1.08-fart första 1 000 har Don F. en finalplats som i en liten ask.

Vem som vinner heatet är en svårare fråga. Det handlar ju också om att inte göra en Bold Eagle, köra finalen i försöket och vara märkt när det är final.

Varje gnutta glykogen (muskelbränsle) som går att spara är värt sin vikt i guld ett par timmar senare.

Ge upp inte något alternativ

Moni Viking är faktorn X i det här heatet. Han har enorm fart och kondition i överflöd, lägg till en kusk som är 20 meter bättre än de två sämsta, minst. Det kommer att betyda mycket, var lugna för det. Björn Goop kan inte överskattas i dessa sammanhang.

Det andra försöket där Very Kronos (8) inleder, snudd på, ute på tågrälsen mellan Sundbyberg och Spånga, är om möjligt ännu svårare att köra i badkaret. Men jag säger det igen och jag hörde det också på Adielsson i söndags när han mellan svordomarna sa att ”på söndag har jag tänkt på saken, planerat och taggat till. Då är spåret något vi får
hantera och jag kommer att göra allt jag kan. Att ge upp är inget alternativ.”

Very Kronos är inte alls beroende av hjälp, spets eller sen attack. Adielsson har lite att fundera på men värre än så är det inte.

Plötsligt tyst om Ecurie D.

Cokstile vann förra året, drog drömläge, är ganska snabb ut och formen pekar uppåt. Det som talar emot är att kusken, Vincenzo Gallo inte är någon Goop, Kihlström eller Adielsson, långt ifrån. Men uppgiften från spår ett är inte världens svåraste.

Ecurie D. har varit brakfavorit till Elitloppet i ett år, ända sedan han från spår åtta bakom bilen vann fyraåringseliten på 1.09,2. Cokstile vann sitt försök till Elitloppet samma dag, på 1.09,4 och sedan finalen på 1.10,4. Tider ska vi inte överskatta men i de här farterna säger de mer än vanligt.

Nu är det INGEN som tror på Ecurie D. längre. Han är loppets stora diss.
I Paralympiatravet senast fick han öppna första 500 meterna på 1.06,7 ute i fjärde- och tredjespår, hamnade i dödens och redan in i sista kurvan sa han ”nu räcker det” till Björn Goop som omedelbart slutade köra.

Goop rörde inte hästen, Ecurie fick stanna av och lunkade i mål, långt bakom vinnande Aetos Kronos. Ingen annan häst hade klarat det upplägget, inte Ecurie D. heller. Vi ska inte säga ett skit om det. Han var ursäktad. Punkt.

Seismic Wave vill jag också skriva om. Han är inte det läckraste vi sett på en travbana med sin bundna stil och lite spattiga trav. Men skenet bedrar för oj vad han kan kuta. Han är snabb, stark och hård – och dessutom misstänker jag att han fortfarande är under utveckling. Timo Nurmos jänkare gick en långspurt som fick de flesta att bara stå och gapa senast, bakom Heavy Sound.

Att inte bjuda in honom till Elitloppet hade varit ett tjänstefel.

Kan spåra ur fullständigt

Men som ni märker har jag fortfarande inte kommit fram till ett dugg, ingenting. Vem vinner Elitloppet? Trodde ni att jag skulle kunna svara på den frågan? Haha, då blir jag i så fall tvungen dra en vals, att hitta på något som låter trovärdigt. Ja, kanske min bästa gren men det får vara någon måtta.

Det går helt enkelt inte att svara på.

Elitloppet 2021 kan vara det svåraste jag sett på förhand och då har jag ändå varit med i drygt 40 år.

Vad jag vill ha sagt är mest det här med startspåren, glöm dem. I år spelar de ingen roll. Vad som helst kan hända, förbered er på ett lopp med alla mot alla. Jag har en känsla av att det kan spåra ur fullständigt, på ett positivt sätt.

Av: 

Micke Nybrink

Publisert:

LÄS VIDARE

Allt inför Elitloppet 2021 – på ett ställe

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Micke Nybrink krönikor

Elitloppet

Trav

Solvalla

Hästar

Micke Nybrink

V75-tips