Trav

Udda segergesten: ”Vilken jävla häst”

Affärsmannen Jonas Gylling tog andra raka segern med Digital Lucky: ”Vet hur bra han är”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Affärsmannen, Jonas Gylling, tappade 40 kilo i vikt och gör succé som travkusk.

Under söndagen vann han – igen – och bjöd på spektakulär segergest 500 meter efter mål.

– Det kom helt spontant, säger den 53-årige entreprenören till Trav365.

Efter att ha opererat bort en del av magsäcken föddes den 3 mars förra året idén om att bli travkusk för den 53-årige entreprenören Jonas Gylling.

40 kilo lättare valde han att ta kusklicens – något som inte gått obemärkt förbi i trav-Sverige.

För tre veckor sedan lyckades han med bedriften att vinna sitt allra första travlopp som kusk med Örebro-tränaren Elin Dalegårds Digital Lucky – en häst han själv äger.

Det är som en saga det här, sa den 52-årige debutanten efteråt i TV12:s direktsändning.

Tufft upplägg: ”Dubbla budskap”

Under söndagens GS75-tävlingar från dalabanan Romme var det dags för Digital Lucky och Jonas Gylling att försöka upprepa succén från Axevalla.

Loppet (GS75–4) avgjordes över distansen 2 640 meter med bilstart.

Näst längst ut bakom vingen (spår sju) fanns Gylling och Dalegårds sexårige valack.

Men loppet blev inte som amatörkusken tänkt sig.

– På förhand hade jag och Elin pratat om att ge honom ett lopp i dödens och prova att ta oss till ledning. Från start körde jag på säkerhet och jag försökte först ta mig ner i tredje par utvändigt men det lyckades inte. Då var det bara att ta sig fram till dödens, säger Jonas Gylling till Trav365 och berättar vidare om loppet:

– 1 300 meter till mål så fick jag känslan av att ledaren (Jeanette Holmskov) ville släppa men hon måste ångrat sig eller om jag missförstod. Det var i alla fall dubbla budskap så det var därför det blev körning en bit in i loppet. Med 500 meter kvar så ryckte ledaren tussarna i sin häst och fick några längder. Digital Lucky är lite trög och hängde inte med. Men jag fattade att ledaren inte skulle hålla så jag körde utan att vara på min häst och han gick bra till säker seger.

Enkel seger till slut trots tufft upplägg. Hur bra är den här hästen?

– Jag visste att han var bra och nu fick han verkligen visa det också. Elin som tränar har gjort ett jättebra jobb. På upploppet hade jag dessutom bra koll på den utvändige hästen som kom snabbt. Jag måste även säga att ledaren (Danois Simoni) var väldigt bra. Kusken gjorde helt rätt som svarade mig.

Böter och avstängning: ”Systemet slår fel”

Efteråt spriddes en del smolk i segerbägaren då Gylling blev avstängd i tre veckor (210309-210329) för snäv körning och dessutom erlagd att betala 1 500 kronor i böter.

Gylling hade även en avstängning sedan tidigare.

Han är självkritisk men anser samtidigt att reglerna borde ändras.

– Jag kan bara hålla med, att det dom dömde för (snäv körning) var helt korrekt, det har jag inget att invända emot. Men jag tycker systemet slår lite fel mot oss nybörjare. Kanske skulle man få tre chanser och samtidigt ett snack med domarna, där de ger sin syn på vad som hänt. Nu blir man bara avstängd direkt och det tror jag bara kan slå undan fötterna på många, säger han och fortsätter:

– Det kanske skulle kunna vara ett varningssystem i stället. Jag inser ju att reglerna är viktiga och att i min första avstängning, att det var direkt farligt. Men jag tror ändå att det bästa hade varit en dialog och en mildare påföljd i början. Jag kan betala bötesbeloppen men för många är det mycket pengar. Systemet slår fel här.

Du har kört fem travlopp i ditt liv och vunnit två av dom. Hur har reaktionerna varit?

– Det har varit helt otroligt. Det är så många som hört av sig och gratulerat. Storheter som Björn Goop, Stefan Melander, Lennart Forsgren, Jörgen Westholm, Erik Adielsson med flera har hört av sig och visat sin uppskattning. Det har inte funnits någon avundsjuka och jag vill verkligen tacka alla som peppat mig. Det betyder jättemycket för mig.

Du gav segergest 500 meter efter mål. Vad handlade det om?

– Det var mycket känslor efter att jag kört bort hästen Digital Bar i två raka lopp och nu fick vinna igen, lite av en revansch för min del. Sedan fick hästen visa hur jävla bra han är och det blev en extra segergest långt efter mål. Det kom helt spontant.

Samarbetet med ”Tarzan” utökas

Digital Lucky anlände nyligen (2020-12-24) till Örebrotränaren Elin Dalegårds regi.

Jonas Gylling köpte hästen från Stefan ”Tarzan” Melander.

Ett samarbete som vuxit sig allt starkare och nu ser ut att kunna utökas ytterligare.

– Jag sa tidigare att Stefan är en lallare för alla som spelar på travet men samtidigt har jag insett hur fantastiskt duktig han är med hästarna och gör så otroligt rätt hela tiden. Jag köpte Digital Lucky och satte honom i Elins träning. Vi har även redan nu några till som kommit från ”Tarzan”.

– Dessutom är sex till tio ettåringar på väg från Stefan Melander till Elin Dalegård som hon ska köra in. Det är jättespännande och jag skulle tro att det kan dra igång i augusti. Elin är otroligt duktig och nu hoppas vi även att vi kan skaffa ett nytt stall då det på Örebrotravet är väldigt slitet.

Jonas Gylling kallas för ”gratiskusken” då han inte tar betalt för sina insatser i sulkyn (allt för att gynna travsporten).

Publisert:

LÄS VIDARE

Jonas Gyllings succé på GS75: ”Var helt sjukt”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Hästar

Romme

Stefan Melander