Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi ska göra allt för att följa polisens direktiv”

V75 på Färjestad – då släpps besökare in i restaurangen • Travbanechefen berättar om läget

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
Färjestads travbanechef Marie Svensson berättar om tillståndet att släppa in 250 gäster i travrestaurangen
Foto: Lennart Kihlman / ALN, Lars Jakobsson / TR BILD
Färjestads travbanechef Marie Svensson berättar om tillståndet att släppa in 250 gäster i travrestaurangen

Under det senaste halvåret har coronapandemin satt stopp för publik på de svenska travbanorna.

Nu ger polisen Färjestadstravet tillåtelse att släppa in 250 besökare.

– Det är fantastiskt kul men också väldigt stressigt för oss, säger banans chef Marie Svensson till Trav365 inför lördagens V75-tävlingar.

På grund av coronavirusets utspridning i samhället har alla travtävlingar sedan mars i år körts utan publik på plats.

Under förra veckan ansökte Färjestadstravet om tillåtelse att släppa in inbjudna restauranggäster till lördagens V75- och Unionstrav.

Travbanorna får öppna sina restauranger om man får okej av aktuellt polisdistrikt.

”Inbjudna gäster”

Trots en mycket noggrann skrivelse så var förhoppningarna om ett positivt besked mycket små från travbanechefen Marie Svensson.

– Vi hade verkligen inte trott att polisen skulle acceptera detta men det gjorde dom. Beskedet kom i fredags. Det är fantastiskt kul men samtidigt väldigt stressigt att kunna genomföra allt som krävs med så kort varsel. Det innebär även ett stort ansvar för oss, säger hon.

Tillståndet för travrestaurangen gäller för 250 inbjudna gäster – hästägare och sponsorer.

– Jag tror att anledningen till att vi nu får klartecken är att det är inbjudna gäster. Det är inte så att vem som helst kan komma till banan. Det är ett slutet sällskap och det kommer finnas vakter och personal som ser till att allt följs, och att ingen tar sig ut på publikplats, säger Marie Svensson och fortsätter:

– Vi ska vara vara väldigt noggranna med att städa toaletter och hålla ordningen. Det kommer finnas marginal mellan gästerna och borden och vi gör allt allt i vår makt för att följa de regler som finns. En del andra banor har hört av sig och undrat hur vi lyckats med detta, men jag tror som jag tidigare nämnde att det beror på just att det är inbjudna besökare.

”Tar det på största allvar”

De besökare som kommer att finnas på plats under lördagens V75-omgång från Färjestad ska kunna känna sig trygga och njuta av god mat och dryck.

– Vi tar det här med coronaviruset på största allvar och gör allt i vår makt för att skapa ett tryggt evenemang. Vi har tur som har flexibel personal som med kort varsel kan ställa upp i restaurangen. All mat beställs som vanligt och vi ser fram emot lördagen även om det just nu är väldigt stressigt.

Hur har reaktionerna varit från de inbjudna gästerna och hur har ni fått tag i dom?

– Sponsorerna har jag bra koll på då jag även arbetar som marknadschef. Hästägarna i Sverige har vi kontaktat men det har varit lite svårare att få tag i främst de norska. Vi trodde kanske att intresset från hästägarna skulle vara lite större men många har säkerligen stor respekt för viruset.

”Fortfarande många frågor”

Hur ser du på beslutet och vad kan vi förvänta oss i framtiden på våra svenska banor?

– Jag tycker det är roligt att vi fick igenom det här men det är fortfarande många frågor som ska besvaras. Vad händer efter den 1 oktober? Måste vi räkna med de på stallbacken? Vad gäller med drive-in när Folkhälsomyndigheten säger att man måste ha bestämda sittplatser? Vad gäller med publikplats utanför totohallen? Jag hoppas det kommer tydliga besked inom kort.

Unionstravet har körts sedan 2005 på den värmländska banan.

Årets förberedelser blir naturligtvis annorlunda men det finns all anledning att se fram emot fantastiskt fin travsport.

– Vi har en fin tävlingsdag där Odd Herakles blir megafavorit i Unionskampen (V75–3). Han ska väl egentligen inte kunna förlora men om han har en sämre dag vill jag varna lite för den första hemmahästren i loppets historia, Emil Mollyn.

– I Uno Sweds Minneslopp (V75–5) blir Who's Who stor favorit och ska väl ha en vettig chans att vinna. I avslutningen (V75–7) har vi ett annat hemmaekipage i form av Enzo Am som skulle kunna skrälla, avslutar travbanechefen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN