”Tävlar mot sig själv, han är lite snurrig”

36-årige Mathias Andersson om: • V75-starten med speciella hästen • Olyckan när hingsten var två år • Känslosamma segern i somras • Nyttan från tidigare karriären

avDaniel Söderbäck

1 av 2 | Foto: CHRISTER NORIN/ALN/TR BILD
Doctor Doxey Zenz och Mathias Andersson vid V75-segern 28 juli på Bollnäs.

Han är det före detta pokerproffset som kör en av nyckelhästarna på V75.

Rådet från Mathias Andersson till spelarna?

– Jag brukar vara säkrare när han startar, jag skulle inte spika honom, säger 36-åringen.

Den femårige hingsten Doctor Doxey Zenz har vunnit fem av åtta lopp under 2018.

Två av segrarna har kommit på V75 – likaså tredjeplatsen i senaste starten på Skellefteå.

Segern lördagen den 28 juli på Bollnäs var speciell för tränaren och kusken Mathias Andersson, 36. Han tog karriärens första kuskseger på V75 och tillägnade segern till sin bortgångne pappa.

– Vi hade en väldig nära relation och jag hade alltid hästarna i lag med pappa. Han gick bort för ett år sedan och var sjuk i cancer på slutet och hans högsta dröm var att få se mig vinna som kusk på V75 innan han gick bort. Jag försökte många gånger, men det satte sig lite i skallen på mig tror jag. Även om pappa inte var med på Bollnäs var det den mest speciella och mest känslosamma segern jag varit med om, säger Mathias Andersson.

”Närmar sig toppformen...”

På lördag vankas det rekordjackpott på V75 från Eskilstuna med 120 miljoner kronor till en ensam vinnare. 1 Doctor Doxey Zenz blir en av de mer betrodda hästarna i V75-6.

– Han gick rejäla intervaller i måndags, tuffare än normalt för att blåsa ur honom ordentligt. Sedan har han skrittat och joggat hela veckan som vanligt.

– I den senaste starten hade jag flaggat för att han inte skulle ha riktig toppform. Han närmar sig toppformen men den är inte helt hundra än. Jag tror han gör en bättre insats än senast. Jag brukar vara säkrare när han startar. Jag tror vi håller ledningen och där är han hästen att slå, men jag skulle inte spika honom, formen är 95-procentig.

”Han betyder jättemycket”

Hur ser du på konkurrenterna i loppet?

– Det är ett ganska jämnt och bra lopp men han tävlar mest mot sig själv. Är han som han ska vara så vinner han säkert det här, men det ska funka både fysiskt och psykiskt. Han är lite halvsnurrig.

På vilket sätt är han snurrig?

– Han är lite egen och har lite humör. När han var två år var han med om en olycka och blev påkörd, kom lös och sprang in mot staden. Han blev tvungen att sys och efter det så har han varit konstig psykiskt. Det ligger till grund att han inte är helt hundra.

Kan du sätta ord på vad han betyder för dig?

– Han betyder jättemycket, det har varit en berg- och dalbaneresa med honom. Vi har fött upp honom och haft väldigt mycket problem efter den där olyckan. Men jag sa tidigt att han var en stjärna som kommer kunna gå hur långt som helst.

– Olyckan gjorde att mycket stoppades upp, men han börjar hitta rätt och han har fortfarande mycket utveckling i sig och kommer vara ännu ett snäpp bättre nästa år.

Var med i VM

På lördag kommer även Mathias Andersson ha nytta av sin tidigare karriär. Under åtta år var han pokerproffs, spelade regelbundet på Europatouren och deltog i pokerns eget VM, WSOP. Parallellt fanns även travet och hästarna med.

– Strategitänket har man nytta av från pokern när man kör travlopp. Från pokern är man van att tänka strategi och hur de andra gör natt som dag, det sitter i ryggmärgen. Rent mentalt har jag också haft nytta av pokern. Jag blir inte jättenervös inför travlopp. Pokern var på en ännu högre nivå, så jag är van vid press.

Hur ser framtidmålen ut som kusk och tränare?

– Sedan jag tog ut proffslicensen har ambitionen varit att växa som tränare. Jag vill få in mer hästar utifrån också. Men när det sker, det vet man inte, avslutar proffstränaren från Hudiksvall.

Först ska han försöka ta årets tredje V75-seger på lördag med Doctor Doxey Zenz.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Eskilstuna

Hästar