Kallblodskungen intog slottet

Foto: Jan-Olov Persson och Järvsöfaks intog slottet när man deltog i den beridna högvakten.
TRAV

En kung hör självklart hemma på ett slott.

Sällan har en häst i den beridna högvakten varit så populär som kallblodskungen Järvsöfaks var då han på måndagen marscherade längs Stockholms gator.

– Det här var en unik upplevelse, säger kusken - och ryttaren - Jan-Olov Persson.

Före avmarsch till slottet samlades alla 56 hästarna på Livgardets Kavallerikasern.

En plats som Jan-Olov Persson känner väl eftersom det var där han fick sin ridutbildning då han gjorde lumpen som militärpolis. Efter en frukost med övriga soldater var det dags att glida i den blågula uniformen.

– Lite nervöst är det, konstaterar en uppsträckt Jan-Olov Persson.

– En livdragon visar aldrig nerver, fastslår överste Svante Borg kvickt.

Svante Borg är regementschef på Livgardet och menar att det knappast finns en finare uppgift för en häst än att delta i den beridna högvakten.

– Vi vill stimulera ridintresset hos alla våra värnpliktiga och det är förstås passande att göra det genom att visa upp Järvsöfaks och hans kusk som varit livdragon hos oss, säger Svante Borg.

Järvsöfaks - stor i Japan?

Marschen till slottet gick genom ett soligt Stockholm och många nyfikna kantade gatorna.

– Det var en trevlig och annorlunda tur för oss. Folk kände igen oss, fotograferade och ropade "Heja Faksen", säger en stolt Jan-Olov Persson.

Väl framme vid slottet bjöds en pampig och välrepeterad ceremoni.

– Järvsöfaks klarade allt galant men han ville nog gärna springa när marschmusiken tystnade. Inom travet är han ju van vid att det är dags att tävla då, säger Persson som själv är rejält sliten efter ritten.

– Mina höfter har mått bättre och det här är inget jag klarar av att göra fler gånger.

Uppslutningen på borggården var stor och även de utländska turisterna var nyfikna på världens bästa kallblodstravare. Av intresset och fotograferandet att döma är Järvsöfaks till och med populär i Japan.

Sveriges konung, Carl XVI Gustaf, var inte på plats. Men det gjorde ingenting, den fyrbente kallblodskungen höll ställningarna med den äran.

Kanal75