Amatören överkörd – inte med i storloppet

Hästen togs bort i sista minut: ”Fruktansvärt tråkigt”

Foto: TR Media
Magnus Träff tillsammans med Queer Fish.

avErik Pettersson

TRAV

Amatörtränade hästen Queer Fish var anmäld och klar till storloppet Jämtlands Stora Pris med 700 000 kronor i förstapris.

Men i sista minuten plockades han bort - och ersattes med proffstränaren Daniel Redéns Love Matters.

– På vilka grunder? Det är fruktansvärt tråkigt, säger Magnus Träff, som tränar Queer Fish.

– Jag förstår att han är förbannad, säger Östersunds sportchef, Jan Quicklund, som tog beslutet.

Det är i ett inlägg på Facebook som ”Stall Träff” öppet skriver om sitt missnöje att bli av med en plats i Jämtlands Stora Pris i sista sekund.

För Trav365 utvecklar amatörtränaren Magnus Träff om hur det känns att bli överkörd.

– Det var synnerligen konstigt. Det hör till saken att jag blev kontaktad av Jan Quicklund dagen före där han ville försäkra sig om att vi anmält Queer Fish till loppet, jag bekräftade att jag hade gjort det och hoppades komma med på poäng.

”Jättejobbigt samtal”

Det gjorde Queer Fish. Men bara minuter innan loppet skulle stängas plockades han bort. Istället fick Daniel Redén med en till häst (hade redan Heavy Sound med) då Love Matters plockades in på bekostnad av amatörens häst.

– Quicklund ringde och sa att det var ett jättejobbigt samtal och att han var tvungen att ta bort min häst, förklarar Träff.

Han fortsätter:

– Men på vilka grunder? Vi har ju mött Love Matters och slagit den, och vår häst hade ju betydligt mycket mer startpoäng, alltså ett bättre formtal, om man säger. Han plockades alltså bort till förmån för en häst som galopperat fyra gånger och varit tvåa som bäst på sina fyra senaste starter. Hur kan den vara bättre än vår här? Det enda de kan gå på på är positiva träningsrapporter.

”Får väl gå ut i något lunchlopp...”

Träff stod över Lotterian i Neapel, samt Sweden Cup, för att sikta mot just Östersund och Jämtlands Stora Pris.

– Ja, det är ingen jävla spontananmälan från min sida. Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt. Väldigt konstigt förfarande. Och ska inte wild card gå till utländska tränares hästar som kan ge loppet en extra krydda? De svenska tränarna är ju väldigt insatta i poängsystemet och vet hur det går till. Men vi får väl gå ut i något lunchlopp och köra bort alla poäng, det är väl där vi ska vara.

Ja, det är så det känns?

– Det är lite uppgivet. Jag tycker i alla fall att det ska finnas en ordentlig motivering när man gör så här, inte bara att det är en ”bättre” häst, för det håller inte. Det går inte att basera på något. Nu har tåget gått, men jag vill påvisa att det inte håller att hålla på så här. Hade Queer Fish stått och till exempel Lutfi Kolgjini så hade de inte kommit undan med att bara plocka bort hästen så här. Jag tror knappast Robert Bergh är så nöjd heller. Hans Balfour kom också med på poäng, men ersattes med Stefan Melanders Volstead. Just nu känns det tungt, säger Träff.

Sportchefen: ”Helt plötsligt blev det prekärt läge”

Östersunds sportchef Jan Quicklund säger så här om beslutet som togs under några intensiva minuter under söndagen.

– Fem minuter innan dead line så anmäldes Volstead och då jade jag Balfour som ”tia” på listan och Queer Fish som ”nia”. Då hade jag även Love Matters som var intresserad av ett wild card. Då blev det helt plötsligt ett prekärt läge, förklarar han.

- Jag har fem personer som jag bollar det här med och sedan har givetvis ST (Svensk Travsport) sista ordet. Jag kände att Elitloppsdeltagande Volstead mot Balfour var ett sportsligt snabbt och rätt beslut.

– Med Queer Fish var det olyckligt att jag pratade med Träff under helgen och såg fram emot att han skulle starta i loppet. Då hade jag att välja mellan Elitloppsaktuelle Love Matters mot Queer Fish. I samråd med ett antal parter tog vi Love Matters. Jag ringde till Magnus och sa som det var och bad om ursäkt. Jag förstår om det ser konstigt ut att byta ut en amatörtränad häst mot en proffstränad häst, där tränaren även har med en till häst i loppet, men det var det maximala sportsligt just då. Jag vet att Queer Fish har slagit Love Matters, men för mig kändes det på något sätt vassare med Love Matters. Och det har ingenting att göra med att det är ett proffs mot en amatör, tvärtom. även om det låter konstigt att säga just nu. Det finns vissa fördelar med wild cards, men även klara nackdelar och det är alltid en andra part som blir drabbad, så är det ju tyvärr.

”Rätt eller fel?”

Magnus skulle vilja ha en officiell förklaring över hur ni tänkte.

– Om jag ska förklara alla beslut så har jag inget annat för mig. Vi hade kort tid på oss och gjorde den här bedömningen, vi tror att vi får ett sportsligt bättre lopp med Love Matters än Queer Fish. Rätt eller fel? Det är det beslutet vi har tagit. Som sagt så ringde jag upp Magnus och beskrev situationen, jag förstår om han blev förbannad.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Östersund