Glädjen finns inte på Valla

TRAV

Svensk travsport tappar stadigt publik. Värst är det på Solvalla. Den främsta förklaringen till det är enkel: Det finns ingen glädje där.

En glad värd ger glada gäster, Solvalla är ingen glad värd.

Per Nicklasson

Att komma till svensk travsports nationalarena är som att kliva in i filmen ”Undergången” om Hitlers sista dagar, bunkerkänslan är total.

Mycket av Solvallas problem måste förstås tillskrivas dess styrelse.

Pengar finns

Man sitter på en Joakim von Anka-hög med pengar som man vägrar att använda. Det ska ha varit en stor anledning till att Hans G Lindskog gjorde sorti efter sisådär en och en halv dag som Solvallas sportchef.

Vad Solvalla behöver är, för att uttrycka sig Niklas Wikegårdskt, någon som går in och vågar ta en smäll – pang, tjoff, smacketibom. Någon som tar strid för att få till stånd förändringar. Förlåt, jag menar förbättringar.

Fel fokus

Länge har de ändringar som gjorts på Solvalla gjorts av fel anledning. Som i fjol, ändrad starttid från 18.05 till 19.00 efter att en enkät visat att banans restauranggäster föredrog senare starttid. Är inte det att ge upp? Att nöja sig med att fylla (i dubbel bemärkelse) en restaurang med 1 000 pers, istället för att sikta på att ha 10 000 pers på publikplatserna.

Det må vara en utopi. Men försök åtminstone! Liva upp stället, riv de byggnader som alltid står tomma – plantera istället lite grönt, gratis entré alla dagar utom elitloppshelgen – och, framförallt, säg upp kontrakten med dem som i dag driver de olika matställena: ”Nu har ni varit dåliga tillräckligt länge, enough is enough”.

Roligare lopp i Eskilstuna

Själv åker jag hellre tolv mil till Eskilstuna (Sundbyholm) än tolv kilometer till Solvalla.

Och då ska ni veta att Sundbyholm inte direkt är någon nöjespark.

Men banan har två saker som tilltalar åtminstone mig. Chansen till en anständig bit mat till ett anständigt pris, samt roliga lopp – och varför det är så kan vi återkomma till, jag tror mig ha svaret.

På Solvalla får man i dagsläget ingetdera.

Hur ska man då få folk att börja brinna för Solvalla och travsport igen?

Att låta oss rösta in två hästar i Elitloppet kan vara ett sätt. Att kränga kall varmkorv fem kronor dyrare än utanför grindarna är det i alla fall inte.