Red Chili Pirat störst på Åby

TRAV

”Min största seger någonsin”

Mölndal (TT)

Red Chili Pirat med Örjan Kihlström i sulkyn vann Åby Stora Pris i två raka heat. Sjuåringen tog sin största seger i karriären samtidigt som Kihlström kunde lägga ytterligare ett storlopp på sin meritlista.

– Fantastiskt roligt. Som tränare lägger man ett pussel och i dag föll alla bitar på plats. Min största seger någonsin, sade hemmatränaren Patrik Södervall efter segern som var värd 1500000 kronor.

Red Chili Pirat var bara bäst i de båda heaten av Åby Stora Pris som avgjordes inom ramen för V75-spelet. I första heatet var Digger Crown stor favorit och han tog programenligt hand om ledningen. Men efter tryck från Adams Hall var favoriten slagen mitt på upploppet. Kihlström attackerade 600 kvar från tredjepar utvändigt och Red Chili Pirat avgjorde säkert på 1.11,3/1609 m aut, tvåa var Passionate Kemp, trea Adams Hall.

– Hästen kändes fantastiskt fin, men jag var inte säker på att vinna förrän kort före mål. I andra försöket blir det nog svårare att vinna från ett sämre spår, sade Kihlström.

Vass spurt

I andra försöket hade de åtta hästarna omvända startspår bakom bilen. Då hade Passionate Kemp innerspår och var stor favorit. Trots att hon fick bestämma första varvet efter 1.12 kunde hon inte hålla undan sista biten. Kihlström smög med i ryggar fram till upploppet och sedan avgjorde Red Chili Pirat knappt men säkert efter ett virvlande upplopp på 1.11,6.

– Jag tyckte Passionate Kemp såg onödigt pigg ut i början av upploppet och trodde det skulle bli svårt att få tag på henne. Men Red Chili Pirat avslutade riktigt vasst och jag såg att vi han fram till seger. Fantastiskt kul att få köra en så här fin häst när han är som bäst, sade Kihlström.

Slår allt

Ordningsföljden i andra heatet blev samma som i första med Passionate Kemp tvåa och Adams Hall trea.

– Jag har tidigare vunnit Kungapokalen här på Åby med Kanaloa Sea men detta slår den segern och alla andra. Till Kihlström kan jag bara säga tack! När hästarna är i riktigt bra form kan jag mycket väl tänka mig att stå vid sidan och låta de bästa kuskarna köra, sade Södervall efter loppet.

Red Chili Pirat tjänade 1500000 kronor och fördubblade nästan den prissumma han tjänat på 49 starter tidigare i livet. De främsta meriterna innan triumfen i Åby Stora Pris var fem V75-segrar. Förra vintern provade Södervall Red Chili Pirat i Frankrike i två starter utan återbäring. Hur den fortsatt matchningen kommer att se ut kunde Södervall inte svara på.

– Jag vill inte tänka på framtiden, jag vill bara njuta just nu. När jag smält segern ska jag fundera, sade Södervall.

Lite i skymundan av Red Chili Pirats dubbelseger vann Stefan Söderkvist tre av de övriga avdelningarna. Det var första gången någonsin i hans karriär. Segerhästarna var Shim Sala Vinn, Royal Pointer och Alabama.

TT