NHL-stjärnornas nya topphäst: ”Riktigt bra”

Hyllas av tränaren Robert Bergh: ”Han är lite extra att köra”

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Daniel och Henrik Sedin äger Frenchnorwegian ID.

Nahar är pensionär. Ed You är pensionär.

Här är NHL-stjärnorna Daniel och Henrik Sedins nya topphäst: Frenchnorwegian ID.

– Han har alla förutsättningar att bli riktigt bra, säger tränaren Robert Bergh om den treårige hingsten.

Till vardags är de NHL-stjärnor i Vancouver Canucks. Vid sidan om ishockeyn har tvillingarna Daniel och Henrik Sedin travsporten som sin stora hobby – med stor framgång.

Vid årsskiftet tackade den tidigare Elitloppsvinnaren Nahar för sig efter att ha sprungit in 13 miljoner kronor – och lever det glada pensionärslivet i Sundsvall. I januari pensionerades även ”Sedinarnas” Ed You efter att ha sprungit in 6,6 miljoner kronor.

Nu har de en ny stjärna på gång: treårige hingsten Frenchnorwegian ID.

”Har det där lilla extra”

Under tisdagen tog talangen sin andra raka seger i karriärens andra start på Solvalla.

– Jag har känt att det är en fin häst. När han gick kvallopp och vid segern förra gången så var det tuffa banor med mycket snö. Jag tänkte: ”herregud, kan man springa så här fort på den här banan”. I går var det en enormt fin bana och jag fick ut allting. Den karaktären hästen har är enorm, säger tränaren Robert Bergh.

Trots att hästen bara är tre år ser Robert Bergh stor potential i honom.

– Han är lite extra att köra och hans sätt att vara. Hans ben är enormt fina. Han har alla förutsättningar att bli en riktigt bra häst. Han visar tävlingsinställning. Sedan vet man att det är en enorm resa kvar, säger Robert Bergh och fortsätter:

– Det kommer alltid situationer under loppens gång som man vill lösa och mycket är upp till hästen. Den här hästen vill verkligen att det ska sluta bra. Han har det där lilla extra. Det är en väldig stimulans som tränare.

”Lättsamt hela vägen”

Går det att jämföra hästen med någon annan du tränat?

– Nej, han är inte lik någon annan. Han har en lite egen stil och en egen inställning. Men känslan jag har nu är att det kan bli en riktigt bra häst, men det är ett halvår kvar till de stora årgångsloppen och jag tar inte ut någonting i förskott. Det är bättre att leva i nuet.

Och återigen är det ”Sedinarna” som är ägare.

– Ja, efter Nahar och Ed You, så vinner den här lopp redan i januari. Det är nästan lite mysko, ha ha.

Robert Bergh hyllar även det långa samarbetet med familjen Sedin.

– Det har varit lättsamt och roligt hela vägen. Det är ingen större skillnad om det är med- eller motgångar. De har inte de tankarna. Det flyter på ett harmoniskt sätt med hela familjen. De har den personligheten att de äger hästen och tycker det är kul. Sedan har de en bra känsla också.

Har de sagt någonting efter tisdagens vinst?

– Nja, det var väl mer att de ville veta hur hästen kändes.

De kan knappast vara missnöjda va?

– Ha ha, nej. Men som sagt, de har inte den personligheten.

Hur ser planen ut framöver med Frenchnorwegian ID?

– Vi hade en grov plan från början att starta i tre lopp ganska tätt. Han kommer starta i ett treåringslopp under V75-dagen på Solvalla 24 februari.

▪▪▪

Under tisdagen vann även Robert Bergh med Kövras So Far i sin regidebut på V64. Redan nu är det klart att hästen kommer starta på V75 på Bergsåker söndagen 25 februari.

– Olle Carlsson (ägaren), köpte honom själv och frågade om jag ville ta honom i träning. Hästen känns allt bättre och jag kände redan i värmningen att han var bra i går, trots att han hade en svår uppgift. Det är en riktig löphäst.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

NHL