”Ovanligt bra och underhållande”

TRAV

V75 i slutet av december bjuder sällan på något extra.

Men i går var det inte som vanligt.

V75 på Axevalla var riktigt bra och under­hållande.

Jag är full av beundran för Björn Goop. Främst imponeras jag av hans arbetsmoral och tempo. Förutom att Goop är en av landets skickligaste kuskar, han vinner flest lopp i Sverige för tionde året i rad, driver han också ett av de största (126 hästar) och mest framgångsrika träningsstallen (åttonde plats i tränarligan). Det är få i travbranschen som skulle klara av, både fysiskt och resultatmässigt, att byta arbetsuppgifter med Goop i en månad med samma resultat.

Dagarna handlar om att träna hästar från arla morgonstund till lunchtid. Sen väntar resa och tävling på kvällen.

Fler vinster väntar

Samma procedur merparten av veckans dagar. Att trots det intensiva upplägget kunna prestera på den höga nivå som Goop gör, både som tränare och kusk är mycket starkt.

Att han ärvt de flesta egenskaper av sin pappa, Olle Goop, kan ingen betvivla.

I går vann Björn Goop två V75-lopp med egentränade hästar. Först ut var Uroy (V75-3) som var starkast från dödens. I loppet efter dominerade Goop fullständigt bakom favoriten Lovelock som hade lekstuga från spets. Både Uroy och framför allt Lovelock har kunnande att vinna fler V75-lopp. Att Björn Goop kommer tillhöra toppen så länge han orkar råder det inget tvivel om.

l l l 

Har tidigare hyllat lärlingen, Tino Ärling, som en kille med framtiden för sig. I går fortsatte framgångarna när han körde hem sin andra V75-vinst för året och i karriären när han vann V75-2 med Persos Amarula efter en löpning utvändigt ledaren.

Persos Amarula har tidigare visat bristande motivation men i Ärlings händer var hon ärlig värre.

l l l 

Claes Svenssons Örbäckens Cruella svarade för gårdagens prestation när hon vann V75-7. Svensson körde direkt till spets och svarade sedan när favoriten Burning Line Gral ville överta efter 300 meter. Svensson tvingades till ett tufft tempo men Örbäckens Cruella stred enormt och gav aldrig Nougat Ås chansen att komma tillräckligt nära i slutfasen. Det är inte många femåriga ston som vinner silverdivisionen från ledningen. Örbäckens Cruella är utöver det vanliga.

l l l 

Viktig ändring

Det är ofta de små detaljerna som avgör. Innan starten av V75-1 märkte Johnny Takter att hans styrning Ruth Reerstrup var irriterad på den ena skygglappen som hon hade för ögat. Takter klev av sulkyn och rättade till utrustningen. I loppet var Ruth Reerstrup på gott humör och spårade från start till mål.

Hur hade det gått om Takter inte noterat bekymret med huvudlaget? Känslan är att det inte blivit lika friktionsfritt.

l l l 

Thomas Dalborg svarade för gårdagens största överraskning när han vann V75-5 med Prima Donna, som var loppets minst streckade häst. Dalborg körde ett perfekt smyglopp och Prima Donna höll farten bäst.

l l l 

Dagfinn Aarum har en pålitlig häst i Kalle, som spurtade hem V75-6 efter en löpning i kön. Segern underlättades av att tempot i täten var alldeles för högt.

Johan Edlund