...och här är alla segrar vi minns

1 av 5 | Foto: Kanal 75
Drewgi vann först Kriteriet – året efter blev det vinst i Derbyt.

avMadeleine Brohlin, Minimedia

TRAV

Åke Svanstedt har kört in över 500 miljoner kronor som tränare.

Totalt har han vunnit över 6 300 lopp och segrat i storlopp som Elitloppet, Kriteriet och UET Trotting Masters.

Nu har tränaren lämnat Sverige och ser fram emot nya framgångar i USA.

Inför Åke Svanstedts avskedsföreställning på Axevalla i söndags sammanställde Börje Holmlund och Axevalla statistik över Åke Svanstedts framgångsrika karriär som travtränare.

Och det är otroliga resultat som Åke lämnar bakom sig nu när han flyttar till gården i Florida, USA.

Totalt har hans träningsstall kör in 512 miljoner kronor och bara under tiden på Axevalla han hans hästar dragit in 373 miljoner kronor.

Svanstedt har vunnit de flesta storloppen som man kan tänka sig – och bara under de 12 åren på Axevalla blev det 38 storloppssegrar  (segrar värd över 700 000 kronor). Genom åren har han tränat stjärnor som Zoogin, Gidde Palema, Torvald Palema och Sebastian K.

Här listar Trav365 några av de största ögonblicken i stjärntränarens karriär:

Första storloppssegern; med Go Hammering i Premio Tino Triossi i Rom 1993

Åke Svanstedts körde sitt första travlopp 1977 – 16 år senare tog han den första triumfen i ett storlopp. Svanstedt vann Premio Tino Triossi i Rom med egentränade Go Hammering och drog in 891 000 kronor.

Zoogins seger i Kriteriet 1993

Samma år som segern i Rom blev det ännu en storvinst när hans stjärna Zoogin vann Kriteriet. Det var hästens genombrott och Zoogins första stora seger. Innan framgången i Kriteriet hade Zoogin fem vinster. Zoogin var en överraskning för spelarna då han skrällde till 20 gånger pengarna och besegrade King Lavec i en slutstrid.

  Segern i Kriteriet med Drewgi 1995

Det är inte många hästar som har lyckats vinna de två klasssika loppen Kriteriet och Derbyt. Den bedriften fixade Åke Svanstedts stjärna Drewgi. Först vann hästen Kriteriet 1995 och året därpå blev det vinst i Derbyt. Drewgi är den enda av Åke Svanstedts hästar som vunnit både Kriteriet och Derbyt. Hästen vann även Kungapokalen 1996..

Jämtlands Stora Pris 1995

Sommaren 1995 plockade Zoogin och Åke Svanstedt ner Elitloppsvinnaren och jättefavoriten Copiad och Erik Berglöf från dödens i storloppet Jämtlands Stora Pris på Östersundstravet. Bara 14 dagar innan hade Copiad vunnit Sveriges största travlopp – Elitloppet på Solvalla.

Se loppet här. Länk till klipp på Youtube.

  Zoogins unika trippel i World Cup Trot 1996.

Det året vann hästen Elite Rennen, Hugo Åbergs Memorial samt Jubileumspokalen och belönades med en bonus för bedriften.

Inte nog med det så blev det även vinst i Åby Stora Pris  för Zoogin 1996.

Gidde Palemas första seger i Olympiatravet 2003

Hästen överraskade när han vann storloppet på Åby för Svanstedt.

I Olympiatravet gick Gidde Palema barfota för första gången i karriären. Något som sedan blev omdiskuterat eftersom Åke Svanstedt, enligt den del experter och spelare, inte klart och tydligt hade meddelat att 19-oddsaren Gidde skulle köras utan skor och därmed eventuellt hitta en extra växel.

Många var överraskade över hästens comeback men inte Åke.

– Han har haft stegrande form hela tiden och i Olympiatravet var den som bäst. Det är roligt att det gått så pass bra, sa tränaren då.

Gidde Palema vann Olympiatravet tre gånger till.

Elitloppet 2004 med Gidde Palema

Åke Svanstedts första seger i Elitloppet blev med Gidde Palema. Efter att ha varit tvåa två gånger i storloppet med Zoogin kom äntligen segern. Hästen vann säkert efter ett lopp utvändigt om ledaren Revenue. Vinnartiden 1.10,0 – vilket var nytt banrekord.

  Åkes trippel i Olympiatravet 2008.

Åke Svanstedts stall tog storslam i storloppet Olympiatravet på Åby 2008 då stallets hästar var etta, tvåa och trea. Åke hade tre hästar i loppet och alla tre var med där framme.

Chefen själv vann med Torvald Palema och stallkamraterna Adams Hall och Finder Keepers var tvåa respektive trea. Totalt körde stallet in 2,5 miljoner kronor bara i det loppet.

Läs mer här.

Elitloppet 2009 med Torvald Palema

Åke Svanstedts andra seger i Elitloppet kom med stallets stjärna Torvald Palema. Trots den tuffa tiden, med anklagelser om djurplågeri levererade Svanstedt och tog hem storloppet.

Bara den dagen körde stallet in 4 662 500 kronor och efter loppet var det många som hörde av sig för att gratulera till framgångarna.

 – Jag räknade till 193 sms under söndagen och över 200 telefonsamtal. Men jag hann väl inte ens svara på hälften, sa han då.

Det året vann även Torvald Palema storloppsserien Grand Circuit och belönades med en bonus på 776 000 kronor.

Läs mer mer här.

  V75-succén på Axevalla 2012.

Åke Svanstedt slog till med en femling när V75 avgjordes på hans hemmabana Axevalla den 22 juli 2012.

Han vann Stochampionatet med Svante Båths talang Drillbit Ås och tog samtidigt seger 6 000 som kusk.

De fem segrarna under dagen var: Conrads Garland (8,85) - Flowstarter G. (4,62) - Lassabo Palema (3,05) - Drillbit Ås (9,70) - Braås Palema (5,45).

Läs mer här

Svanstedts otroliga dubbel på Åby 2012

Åke Svanstedt fick en oförglömlig dag på Åby när han tog en dubbel och hade stor show. Fawkes vann Kungapokalen och Love N'Hate vann Drottning Silvias Pokal – på samma dag.

– Det är stort det här, så det känns väldigt bra, sa Åke efter loppen.

Läs  mer här.

UET Trotting Masters 2012 med Sebastian K.

Sebastian K. har gjort succé för Åke Svanstedt och nu när tränaren flyttar till USA följer hästen med.

En av hästen stora framgångar är när han segrade i UET Trotting Masters på Solvalla och tjänade 2,2 miljoner kronor. I loppet gjorde flera av europas bästa hästar upp och det blev ett rafflande lopp.  Tre hästar stred om segern – domarna fick granska målfotot innan de såg att Sebastian K. vunnit med några centimeter.

– Det här är ett av de största loppen jag har vunnit. Både penningmässigt och prestigemässigt. Han är en av de absolut bästa hästar jag har tränat. Han har precis allt, sa Åke då.

Läs mer mer segern och här.