Trav

”Tror aldrig det sett så bra ut...”

TRAV

STOCKHOLM. Stallet har vunnit mer än var fjärde start i år och dominerat totalt på hemmaplan.
När Jägersro rider sin sista stora dag för året är han självklar i händelsernas centrum.
- Jag tror aldrig det har sett så bra ut i stallet som nu, säger Lennart Reuterskiöld Jr.

På söndagen rider galoppen årets sista V64-omgång.
Hurricanelöpning och Svenskt Kriterium är huvudnummer och mycket talar för att det blir hemmajubel för Sveriges i särklass mest framgångsrike tränare 2013.
- Det är min näst bästa säsong sedan vi drog igång. Ännu så länge, det kan ju bli ännu bättre. Men vi har två miljoner upp till toppåret 2010 och det blir väl svårt att nå, så svarar Jägersros blivande champion när han ombeds summera sitt år.
Men tittar man lite närmare syns att Lennart Reuterskiöld Jr är på väg att slå rekord både vad gäller segerprocent (26) och intjänat per start (40 842 kronor).
Orsaken ligger i att han inför söndagen bara gjort 135 starter - att jämföra med 205 för tre år sedan.
- Vi har lagt om lite inriktning och upplägg och försökt att starta lite färre gånger för att istället ha hästarna i ordning när de kommer ut.
Varför då?
- Det finns flera orsaker naturligtvis. Det första är att det är roligt att hästarna går bra när man startar. Som jag ser det finns det ett visst uttag i alla hästar, tar man ut för mycket så blir inte resultatet maximalt.
Är något du lärt dig med rutinen?
- Ja, det kan man nog säga.
Tittar utomlands
De öppna stridigheterna mellan trav- och galoppsporten på Jägersro är ett ämne som inte går att undvika när man talar med banans ledande fullblodstränare.
Skulle Skånska Travsällskapet få sin vilja igenom kan söndagens tävlingar vara de sista stora löp som rids på Jägersro.
Men Reuterskiöld Jr vill inte spekulera över framtiden.
- Det är naturligtvis inte roligt att folk bråkar, det sunda är väl ändå att man samarbetar. Men jag är inte så insatt i det. Jag tror i alla fall att det blir svårt att slänga ut oss innan det avgjorts med en rättegång.
Har du tittat över möjligheterna att flytta din verksamhet?
- Nej, jag har inga planer på att flytta, inte som det ser ut i dag. Däremot utesluter jag inte att prova utomlands om rätt tillfälle skulle erbjudas. Men ännu så länge har det inte gjort det.
Apropå att se utanför landets gränser är det något Reuterskiöld Jr kan unna sig när det kommer till stallets nya stjärna; Hurricane Red har stått i en klass för sig bland Skandinaviens treåringar.
- Han kan vara en av de bästa hästar jag någonsin tränat och det finns många tankar för en sådan häst nästa år. Allt från det skandinaviska programmet med Pramms, Marit Sveaas och Stockholm Cup till att satsa internationellt. I sådana fall kan det bli Tyskland, det kan bli Frankrike, det kan bli England. Vi vill gärna ut och prova i Europa, där inga andra tränare härifrån har lyckats tidigare. Det är klart att det är en dröm.
Svårt att välja
På pappret ser Hurricane Red ut att stå med tre ben i mål när han ska avrunda säsongen i Hurricanelöpning, som sällan haft ett så passande namn.
- Han verkar otroligt fin fortfarande och jag inbillar mig att hans överlägsenhet har skrämt bort en och annan konkurrent ur det här löpet.
Faktum är att mycket talar för att det blir storslam då Reuterskiöld har tre av de sex deltagarna.
- Jag har aldrig haft en sådan chans att ta hela prispallen i ett så här stort lopp förut. Be My Award är också en jättebra häst, som egentligen inte är så mycket sämre än Hurricane Red. Ett vanligt år kunde han ha varit min bästa treåring. Men han har ändå en bit kvar och jag har svårt att tro att han ska kunna utmana på allvar även om distansen inte är några problem.
- Mr Edge gick egentligen mest en träningsrunda senast och att han var 13 längder efter Hurricane Red var inte riktigt rättvist. Men normalt är han trea av mina här.
Dessutom sadlar stallet ut en duo i dagens andra huvudlöpning, Svenskt Kriterium.
- Visst är de orutinerade, men jag brukar göra så med mina tvååringar, bara sikta på ett eller två stora lopp. Kriteriet är tacksamt eftersom det går på hemmaplan och båda har haft det här loppet som mål.
- Det var väldigt svårt att välja ryttare eftersom jag har svårt att skilja dem åt. Talk My Talk gjorde ett jättebra lopp i Stockholm och ser mycket fin ut för dagen. Jag tror att han trivs ännu bättre på Jägersros bana och med rätt lopp kan han absolut vara med i segerstriden.
- Ascot Hill har ett vapen som är viktigt, han kan avsluta väldigt snabbt. Det kan avgöra mycket sista biten. Jag skulle vilja påstå att båda är gynnade av att distansen är lite längre, säger Lennart Reuterskiöld Jr och går igenom sina övriga V64-hästar:
"Obesegrad på Jägersro"
- 4 Loyal (V64-5) kan mycket väl vinna om det klaffar, men det är mycket som ska klaffa för honom. Han är inte pålitlig och tävlar ojämnt. Det är så många detaljer som ska stämma att jag inte kan gå in på alla, men vädret brukar i alla fall inte spela någon roll.
- 4 Sing In Colours (V64-6) har varit jättebra hela säsongen även om hon bara fått till det ordentligt en gång. Jag har stora förhoppningar om att hon ska göra en gedigen insats och tjäna fina pengar.
- 8 Rock of Ridd (V64-6) är nog ett strå vassare, även om jag tror att 2 400 meter är för långt för henne. Men hon är obesegrad på Jägersro och på en lättsprungen bana hoppas jag att hon kan stå.
Vem håller du som din bästa segerchans bortsett från Hurricane Red?
- Bra fråga... Då säger jag Ascot Hill.

Kanal 75 / Robin Johansson

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!