Trav

”Torskade bara 90 000 kronor”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Robert Bergh struntade i att köra V75-finalerna på Solvalla och åkte till Frankrike istället.

Kari Lähdekorpi var en hästägare som blev drabbad då Bergh skulle ha kört hans Laurier Dag i bronsfinalen.

– Jag var självklart inte glad, alla känner mig, jag blir så jävla arg och tvär, säger han till Trav365.

Den före detta travtränaren Kari Lähdekorpi är numer bosatt i Finland och ”bara” hästägare”. I lördags hade han två hästar till start i bronsfinalen på Solvalla med 220 000 kronor i förstapris.

Prey Frontline (som vann) och Laurier Dag.

Lähdekorpi hade stora förhoppningar på båda sina hästar och det hade även spelarna som gjorde Prey Frontline till favorit och Laurier Dag till andrahandsfavorit.

Laurier Dag som tränas av Robert Bergh skulle ha körts av sin tränare, men i slutet av veckan strök sig Robert Bergh från Solvallas tävlingar.

Berghs straff: 6 000 kronor i böter.

Anledningen: han skulle till Frankrike och köra hästar.

”Sa att jag inte var nöjd”

Ett beslut som upprört Kari Lähdekorpi.

– Självklart var jag inte glad. När Johnny Takter inte klarade att köra felfritt med hästen (V75 på Romme) så kanske det visar att det inte är en så lätt häst att köra. Det var förstås inte roligt, säger Lähdekorpi.

– Det blev lite lättare när Prey Frontline vann, men alla känner mig, jag blir så jävla arg och tvär. Jag pratade med ”Robban” några gånger och sa till honom att jag inte var nöjd. Bronsfinal är ett stort lopp för mig. Han frågade om jag skulle ha kvar hästen hos honom och sa att jag ville det. Inget ont om Janne Norberg, men jag tyckte det var konstigt att Robert åkte till Frankrike...Som sagt, Prey Frontline räddade dagen, annars hade jag varit riktigt sur.

Lähdekorpi trodde på bra chans med sina två hästar och hade hoppats på första- och andrapriset i helgens lopp.

– Ja, jag torskade bara 90 000 kronor...

Vilken kusk ville du se bakom Laurier Dag när Bergh inte kunde köra?

– Robert frågade mig och jag sa att jag ville ha Stefan Söderkvist då han var ledig, men jag sa åt Bergh att han fick välja, så han gick inte emot min vilja där.

”Ingen idé att köra så”

Berghs hästar kördes istället av ovan nämnda Jan Norberg i lördags.

Hur det slutade för Laurier Dag: galopp innan bilen släppte fältet, följt av en till galopp.

– Han är lite känslig när man får ta i honom, så har han alltid varit. Jag har inte pratat med varken Norberg eller Bergh efter loppet. Om jag ska vara kritisk till något så är det att hästen kördes ganska tufft efter galopperna. Det är ingen idé att göra så, det är bara att köra till stallet och anmäla igen.

– Jag tycker Laurier ska få fortsätta tävla här i Sverige, gå igenom silverdivisionen och sedan ner till Frankrike. Jag tror att han kommer tjäna fina pengar där.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!