– Hade kostat oss att inte göra satsningen

TRAV

Spelbolaget inför premiären av nya spelet: Målen Syftet Konkurrensen med mera

1 av 3 | Foto: Sten Andersen.

Max tio hästar i varje lopp som ska avgöras på två timmar.

På söndag är det premiär för Grand Slam 75 på Östersunds-travet.

– Med 84 konkurrenter hade det kostat oss att låta bli att utveckla söndagen, säger Sten Andersen på ATG.

Sedan tidigare finns bland annat V86 på onsdagar och travets elitserie, V75, på lördagar.

9 januari presenterade spelbolaget ATG sin plan för att söndagarna ska bli en naturlig travdag för de aktiva och spelarna.

Resultatet: Man slopar V64 Grand Slam och ersätter med Grand Slam 75, en spelform, som likt V75, har sju avdelningar, men att radpriset är dubbelt så högt som klassikern, en krona.

”Man försöker sig alltså på en slags V75 på söndagar, utan att riktigt våga ta hästkliven fullt ut. Man krånglar och rör till det för sig som så många gånger den senaste tiden”, skrev bland annat Sportbladets travkrönikör Mattias Karlsson då.

Trav365 lade, i samband med nyhetssläppet, ut en fråga på sajten och frågade om läsarna kommer testa det nya spelet eller inte. Drygt 4 500 läsare har röstat, över 50 procent av dem hävdar dock att de inte kommer att testa spelformen.

Villkoret: Gå snabbt

På söndag är det premiär, då de historiska sju första loppen körs på Östersunds-travet med start 15.50.

– Söndagar är vår nästa stora potential och jag kan påstå att vi jobbat med detta hela förra året. Det har varit en lång process där vi försökt ta reda på vad spelarna vill ha i olika undersökningar och gruppdiskussioner. Slutsatsen blev att det måste finnas en vinstgaranti i potten och som går lite snabbare att analysera, därav tio hästar, vilket varit villkoren, säger Sten Andersen, marknadschef på ATG till Trav365.

Spelbolaget lockar bland annat med 15 miljoner kronor till en ensam vinnare, något som enligt spelbolagets simuleringar, kommer utfalla minst ett par gånger om året.

– Vi får inte ha hur hög återbetalning som helst, men samtidigt vill vi ju ha så hög vi kan. Jag tror 15 miljoner räcker rätt långt för de flesta, säger han.

”Måste komma med nyheter”

Sten Andersen menar att ATG måste göra satsningen för att hänga med i den rådande konkurrensen, utan att gå in på vad satsningen kostar.

– Vi summerade 2016 och vi har 84 konkurrenter, en konkurrensbild ingen annan bransch är i närheten av. I det läget måste man komma med nyheter. Det hade kostat oss att låta bli att utveckla detta.

Andersen går inte in på bolagets omsättningsmål med den nya satsningen, men syftet med det är glasklart.

– Allt vi gör handlar om att fullfölja vårt uppdrag för att dra in så mycket medel som möjligt till trav- och galoppsporten med ett syfte att öka vår omsättning. Söndagar är en dag där många tittar på sport. Vi vill etablera onsdagar, lördagar och söndagar som stora travdagar.

– När vi lanserat en nyhet betyder det inte att det är klart. Vi följer noga upp hur det går och gör då justeringar. Vi kommer bland annat vid något tillfälle köra 12 hästar i några lopp.

Tror ni att Grand Slam 75 kommer gå förbi och bli större än V86 på onsdagar?

– Det vill jag inte spekulera i. Det är inte primärt för oss att gå om oss själva. Om detta blir den tredje stora speldagen för oss så är jag nöjd.

Många aktiva, bland annat Björn Goop skrev i sin krönika i Sportbladet att han i stället vill se V75 två gånger i veckan, onsdagar och söndagar. Är det aktuellt?

– Jag läste hans rader med intresse. Men det har vi inte diskuterat och det är en fråga för sporten. Vi har testat oss fram, med en rad spelare och aktiva och kommit fram till det här. Det finns inga andra planer just nu.

”Lagt extra mycket krut”

Finns det inte en risk att Grand Slam 75 hamnar i skymundan av V75, och tvärtom?

– Det är något vi varit väldigt noggranna med och lagt extra mycket krut på i de undersökningar vi gjort, för att hamna rätt. Vi tror inte det. Det är en hel del som skiljer Grand Slam mot V75. Tidsaspekten, traditionen att spela på lördagar med det varumärket som V75 är, som är den sportsliga elitserien, och ett annat radpris. Vi tror att det snarare blir ett spännande komplement och inte ett upprepande.

Tror ni gemene man kommer att förstå vad Grand Slam 75 eller GS75 är för något? Namnet är ganska otydligt och olikt de andra streckspelen för travet?

– Vi försöker etablera Grand Slam som ett begrepp, med en ensam vinnare. V-spelen har vi snart haft i 40 år. Grand Slam 75 vänder sig i första hand till den mer flitige spelaren. Sen är det ju fortfarande samma sport.

– Namnet är ett resultat av att Grand Slam är vårt begrepp när det finns en garantipott. Och 75 är att det finns tre vinstpooler. Det är en konsekvens av den namnlogik som vi har.

Egen strategi

Vad är responsen från de aktiva som ni har haft kontakt med?

– Den har varit positiv. Om det blir fler bra lopp på söndagar med lite mer prispengar så är det bra.

Hur kommer man som banbesökare eller tv-tittare märka att det är en ny företeelse på söndag?

– Trav är ju roligast att följa på plats, och då blir det lite mindre väntetid mellan loppen. Som tv-tittare är det en ny studio där det kommer handla mycket mer om spelvärde, då man måste hitta sina egna drag för att ha chansen på garantipotten. Vilket gör att man måste ha en strategi som skiljer från vad alla andra experter och spelare tror.

Det är den andra nya spelformen på kort tid, efter lanseringen av Top 7. Hur är känslan nu inför söndag?

– Vi lägger mycket tid och kraft på att undersöka steg för steg hos våra kunder, och så klart förankra det med sporten och de aktiva. Till slut får man ett resultat som de flesta verkar gilla. Det växande intresset av sport- och spel på söndagar är en trend som vi vill haka på. Men, det är klart att när man lanserar något så tror man på det.

Premiären av Grand Slam sänds i TV4 på söndag 15.30-18.00.