Enorm i comebacken – är ännu bättre nu

TRAV

MICHAEL CARLSSONS V75-krönika till lördagens omgång på Axevalla

Foto: Michael Carlssons V75-krönika till lördagens omgång på Axevalla

Han var enorm i comebacken.

Nu säger Timo Nurmos att Readly Express kommer att vara ännu bättre.

Readly Express hade inte startat sedan oktober, inte sett en trav­bana på nio månader. Han har ändå haft en tuff vinter och vår som avelshingst sex gånger i veckan. Men Timo Nurmos dubbla Derby­vinnare var synnerligen väl för­beredd i årsdebuten. Sättet som han tvålade till Wild Honey på från dödens via 1.09 sista varvet var magnifikt.

När stjärnor som Delicious U.S. har slutat tävla och Nuncio är ett frågetecken kliver Readly Express fram som nästa världsstjärna att hoppas på ur blågul synvinkel.

”Hästen hade 85-procentig form senast och gjorde ett magiskt lopp. Nu ska den vara 90 procent. Jag har känt på honom i träningen efteråt att han har gått mycket framåt med loppet. Han hade mestadels styrketränat och bara gått två banjobb, det snabbaste strax under 1.20 inför comebacken”, sa Timo Nurmos till mig i veckan.

Första stora målet är Jubileums­pokalen och då ska formen vara 100 procent hoppas Nurmos.

Sedan är siktet inställt på det franska vintermeetinget i Paris och självaste Prix d’Amerique.

Lördagens gulddivision i Axevalla? Ja, det vinner Readly Express trots att han nu tar sig an den äldre eliten för första gången. Han öppnar snabbt bakom bilen och ­sida vid sida kan han hålla ut On Track Piraten från start och då är det definitivt slut.

Två Nurmos-spikar

Det blir ytterligare en Timo Nurmos-spik i den här annars svårlösta omgången. Lukas Zaz gjorde ett bra lopp som trea i V75 i lördags efter lite strul.

Lukas Zaz fullföljde bra på en fin tid första gången över lång ­distans. Han är startsnabb och även speedig med rätt resa. ­Johnny Takter känner hästen nu efter en start tillsammans och han är inte favorit i skrivande stund.

Jag hade först tänkt låsa V75-1 på tre hästar. Om R.K.King tidigt hittar till ledningen kan han bli en svår nöt att knäcka. Det är dock alltid ett frågetecken när hästen är ute och reser då han stressar upp sig. Niky Flax var strålande som tvåa senast. Frågetecken för andraspåret i volt dock. Senast han hade det stod han och studsade i starten. Jaques Noir är också given då hästen är under kraftig utveckling. Är distansgynnad. Men jag streckar även Holdyourhorses som kan få en fin invändig resa och kommer luckan till slut kan skrällen vara ett faktum.

Bålsta Palema är en effektiv spetshäst i toppform, vilket han visade vid V75-segern senast. Kan vinna igen trots spår åtta i V75-2. Men jag vill absolut ha med Sete som nu ska tävla barfota runt om, har ett bättre läge och kan öppna bra. Han ska dessutom få någon form av stängt huvudlag. Sedan är hästar som Sambuco och Bonnies Celebrity givna, liksom Man at Work som har mött bättre hästar. Se även upp för Dennis de Castella som är en hårding.

Den fjärde avdelningen har ­inte helt pålitliga favoriter. Men ­skulle Tsar Brodde fungera fullt ut och får ledningen får de andra jobba för att plocka ner honom. Jag garderar med ett gäng och vurmar ­lite för Twinberry, som har lopp i kroppen, samt Going to Press som har gjort bra insatser på slutet och som nu är på gång igen efter en svacka.

Fem procent är mumma

Global Respons var dunderfin vid segern i Paris senast och att hästen i nuläget bara är streckad på fem procent är mumma. ­Hästen är i knallform och kan mycket väl spurta ner det här silvergänget.

Han vann V75-lopp den här ­dagen i fjol på Axevalla då han kom flygande till slut.

I V75-avslutningen är Linus Boy favorit och han gick i mål okörd senast enligt Nurmos då han ­aldrig kom till från ett dåligt läge i ett tempofattigt lopp. Öppnar bra och kan absolut vinna nu från bra spår.

Men Peter Untersteiner låter väldigt uppåt på Nobel Southwind som återkom efter ett uppehåll för halsoperation senast och var då mycket bra som tvåa bakom ­Nobel Amok. Framåt ytterligare nu med lopp i kroppen.
Micke Carlssons V75-system

V75-1: 9–2–6–8 (4–10)

V75-2: 8–2–11–4–3–10–15 (6–14)

V75-3: 4 Readly Express (5–6)

V75-4: 1–8–2–10–6 (15–12)

V75-5: 6 Lukas Zaz (10–2)

V75-6: 10–2–9–1–7 (4–11)

V75-7: 2–4–1 (9–6)

2 100 rader/1 050 kronor

Michael Carlsson