Han stoppas – på grund av magsår

TRAV

Han vann Breeders Crown i Kanada och tjänade två miljoner kronor.

Nu nobbar San Pails tränare, Rodney Hughes, Elitloppet med sin stjärna.

– Hästen är fortfarande omogen och har magsår, han kommer 2013, säger Klaus Koch till Trav365.

Under natten mot söndag avgjordes Breeders Crown på Woodbines travbana i Kanada och det blev ett travlopp alla travälskare kommer minnas.

Världens bästa hästar gjorde upp i ett stenhårt lopp där superhästen San Pail vann, knappt före Rapide Lebel och Commander Crowe. San Pail har varit dominant och är nu ett drömnamn till Solvallas Elitlopp i maj.

Stoppas av magsår

Klaus Koch, Elitloppsgeneral, var i Kanada och följde loppet och hade direkt efter San Pails seger lite förhoppningar om att locka över hästen till Europa och Stockholm. Men efter en lunch med tränaren dagen efter loppet är förhoppningarna nu bortblåsta.

– Han kommer inte till nästa års Elitlopp, det gör han inte. Jag hade ett möte med han som äger och tränar hästen och de kommer med högsta sannolikhet inte men deras plan är att komma till Elitloppet 2013, säger Koch.

Varför kommer de inte nästa år?

– Trots att hästen är gammal växer han fortfarande och han är fortfarande väldigt valpig. Sen har hästen haft magsår från och till tränaren tycker inte hästen är redo att resa så långt ännu. Han får behandlingar mot sina magsår och det blir längre och längre mellan behandlingarna så han tror det är bättre att vänta.

– Tränaren vill komma hit själv och se vilken gård han kan stå på och så vidare innan han reser. Sen vill han skicka över hästen i god tid i förväg, det är hans plan.

Vad säger du om hästens insats i Breeders Crown?

– Han är fantastiskt bra. Det är han och Rapide Lebel som är världens bästa hästar, det är ingen tvekan om det. San Pail visade en otrolig fighterinställning och kämpade hela vägen. Kusken var väldigt imponerad av hästens insats, det var helt fantastiskt och jag tycker hästen bara blir bättre och bättre.

Är San Pail din drömhäst till Elitloppet?

– Ja, absolut, säger Klaus Koch till Trav365.