Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Fredrika

Auktionsdramatiken har gett miljonsuccé

Var nära att mista superhästen Cyber Lane - då ryckte en vän in: ”Han är totalt ointresserad”

Uppdaterad 2017-12-06 | Publicerad 2017-12-05

Travstjärnan Cyber Lane har i princip vunnit allt i år och sprungit in 7,1 miljoner kronor.

Här berättar ägaren och uppfödaren, Lars-Erik Åberg, 71, om hur han var nära att mista sin häst på auktion och slumpen när Johan Untersteiner fick honom i träning.

– Hans pappa, Peter, fick välja häst först i kraft av ålder och ära. Men han valde en annan häst, förklarar Åberg.

Han vann det finaste loppet man kan göra som svenskföd fyraåring, Derbyt, tidigare i höst.

Cyber Lane har haft ett fenomenalt 2017 och tagit 10 segrar och sprunigt in 7,1 miljoner kronor.

Ägaren Lars-Erik Åberg, 71, har även fött upp sin superhäst och förutom pengarna som tillfaller tränaren och kusken Johan Untersteiner, så får Lars-Erik hela kakan.

– Det är en jättebra häst och det är roligt att det ramlar in pengar. Men över tid och rum så brukar det hela sluta jämnt upp. Jag har haft många hästar, och alla har inte varit jättebra. Men Cyber Lane har rättat till ekonomin, utan tvekan, säger den rutinerade hästägaren som var med och vann Derbyt som delägare till Good As Gold 1995.

”Då dök en polare upp...”

är Cyber Lane var 1,5 år var en av de hästar som verkligen stack ut i den kull som Åberg fött upp.

Men det är ekonomiskt ohållbart att behålla alla i egen ägo, så han tog ut son fina häst på unghästauktionen Kolgjini Sales.

– Jag bestämde mig för att köpa tillbaka honom, om budet inte gick över 500 000 kronor, då hade jag varit tvungen att släppa honom, förklarar Åberg.

Men budgivningen gick trögare än vad uppfödaren trott. Runt 300 000 kronor stagnerade buden.

– Då dök en polare till mig upp oanmäld. Jag sa att jag säljer den och sa att jag ville ha 500 000 kronor för hästen. Vi hade inte plats vid mitt bord, så min kompis gick och satte sig en bit bort.

Från den platsen började Lars-Eriks kompis vinka på hästen och bjöd 350 000 kronor. Där slutade buden.

– Jag tänkte; helvete, nu blir jag av med hästen. Men det visade sig efter en stund att det var min kompis som hade köpt hästen. Han ville bara hjälpa till att få upp budet. Jag blev överraskad för han är totalt ointresserad av hästar.

Det löste sig och Lars-Erik fick köpa tillbaka sin häst - och behålla honom. Något som nu gett miljonframgångar hos tränaren Johan Untersteiner.

”Det nästan farliga...”

Att det blev just hos Johan som hästen skulle tränas - och vara - är en ren slump.

– Johan och pappa Peter kom och tittade och skulle välja ut en varsin häst. Peter började i kraft av ära och ålder ovh valde en. Jag tror att han valde en häst som heter No Lane. Den var hyfsat bra, men ingen klasshäst. Johan tog Cyber Lane.

Vilka tillfälligheter.

– Ja, det hade ju kunnat vara så att ingen av dem ville ha just Cyber Lane också...

Nu har den fyraårige stjärnhästen fått lite välförtjänt vintervila.

Han avslutade säsongen med att leka hem Bredders’ Crown-finalen samt Solvalla Grand Prix.

– Det nästan farliga är att när han städade av Diamanten från utvändigt ledaren så gick vi ner till vinnarcirkeln och han var inte vidare tagen alls. Lika i Breeders’ Crown, det loppet vann han totalt okörd, han hade kunnat ett sånt lopp till.

När kan vi se honom igen?

– Jag gissar på i mars-aprli någonting.

Han har visat sig vara en undantagshäst - får du många bud på honom av folk som vill köpa hästen?

– Jag har fått två, eller möjligen tre seriösa bud. Det var mest i början på fyraåringssäsongen. Men jag sa att han inte var till salu, det var inget att diskutera överhuvudtaget. De bjöd bra betalt i det läget, det är inget snack. Det är ju såna här hästar man letar efter och väntar på, men när man väl gör det, är det inte första tanken att man ska sälja.

Har ni planerat någon matchning till nästa år?

– Vi har i princip sagt att hästen bestämmer hur nästa säsong. Det är en del som skrivit och ringt och frågat om Elitloppet, det är överkurs, den sagen den sorgen, säger Lars-Erik Åberg.

Följ ämnen i artikeln