Trav

Pastorn vann 22 miljoner på V75

Lennart Lindberg vann miljoner och skänkte bort pengarna.
Lennart Lindberg vann miljoner och skänkte bort pengarna.

TRAV

En frikyrkopastor som spelar V75?

Jajamensan.

Lennart ”Nenne” Lindberg har varit ensam om sju rätt och vunnit 22 miljoner kronor.

– Det mottogs med blandade känslor, säger han.

De flesta yrkesgrupper spelar på V75.

För Lennart Lindberg, 54, från Åseda är det inget konstigt alls.

Trots att han är frikyrkopastor är han en stor travfantast – och spelare.

För några år sedan blev han ensam om att pricka in sju rätt på V75. Den totala belöningen blev 22 161 533 kronor.

– Det var lite overkligt och en märklig känsla. V75 kördes på Åby och jag var på plats på banan. Jag förstod att det skulle bli mycket pengar efter sista loppet. Sedan ropade ”Loket” ut i högtalarna att en vinnare tog hela potten, säger Lennart Lindberg.

– Systemet var på 2000 rader med tre spikar. En av dem var Gidde Palema som var min favorithäst. Min favoritkusk är Åke Svanstedt och han vann tre lopp den dagen. Jag hade även spikat Stig H i ett lopp och hans häst galopperade i två omstarter men gick iväg i den tredje och vann.

– I sista avdelningen hade jag streckat tio hästar så där var det ganska lugnt.

Förändrade livet

Lennart ”Nenne” Lindbergs vinst är en av de tio största i V75:s historia. Han medger att livet har förändrats en hel del.

– Jag har gjort en hel del investeringar, både i min egen verksamhet och i andra saker. Jag är frikyrkopastor i Pingstkyrkan och vi har bland annat köpt ett stort tält som vi åker omkring med i södra Sverige. I det anordnar vi möten med sång och musik och försöker att göra Jesus ännu mer känd.

– Jag skänkte även en ansenlig summa till gatubarnen i Moldavien.

– Sedan köpte jag en del hästar som jag hade i träning på Kalmartravet. Men de blev inte särskilt framgångsrika och hästägarebiten är nu avvecklad.

Hur går det ihop att vara pastor och spela på trav?

– En del gillar det och andra gör det inte. Jag är en välkänd personlighet i bygden där jag bor och alla fick ju reda på när jag vann. Det mottogs med blandade känslor. En del tyckte att det var roligt och andra tvärtom. Men det var väl mest avundsjuka kan jag tro.

–Jag ser dock inga problem alls i det här. Likaväl som att präster köper trisslotter så spelar jag på trav. Jag har aldrig hymlat med travspelandet och är uppvuxen med hästar på en lantgård.

– Jag skulle däremot aldrig uppmuntra någon till att spela. För spel är som alkohol, det kan gå för långt ibland. Men på rätt nivå ser jag absolut inget ont i det.

Kan man be till gud att man ska vinna i spel?

– Jag tror inte att gud lyssnar på böner om spelvinster. Han kan hjälpa dem som har det svårt ekonomiskt, men inte i spel.

Hur mycket tid lägger du ner på travet och att spela?

– I mån av tid spelar jag V75 varje vecka. Jag försöker läsa på så mycket som möjlig i kvällstidningar och på internet. Det ligger en hel del spänning i det här samtidigt som det är en speciell tjusning med djuren.

– Sedan är det suveränt att man kan kolla in gamla lopp i ATG:s lopparkiv på nätet. Där kan man hitta många nya vinnare.

Är Åke Svanstedt fortfarande den stora favoriten?

– Ja, Svanstedt kan man lita på. Men jag vill även framhålla Lutfi Kolgjini. Han är väldigt bra och ”Ludde” tilltalar mig som person, säger Lennart ”Nenne” Lindberg.

Michael Carlsson/Minimedia

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!