Stjärnkusken smet från böter

TRAV

Är spärrad hos STC

Världens hetaste travkusk, Jean-Michel Bazire, är ute i blåsväder.

I Elitloppet fick han 30 000 kronor i böter för felaktig drivning.

Bazire har inte betalat – och är nu spärrad hos STC.

– Han får varken anmäla eller köra i Sverige, säger Bo Hjertsson, sportchef på STC.

Jean-Michel Bazire drev vinnande Exploit Caf för hårt i Elitloppet. Böteslappen blev 30 000 kronor och tre dagars avstängning. Nu har det snart gått tre månader och Bazire har fortfarande inte betalat böterna.

Ärendet har gått vidare till inkasso-avdelningen på travförbundet.

– Han är spärrad och får varken köra eller anmäla hästar, säger Bo Hjertsson på STC.

Fransk stjärna blir stoppad

Det här innebär att den franske hästen Narval d’Ecajuel är osäkert startande i Sundsvall Open Trot. Stjärnhästen tränas av Bazire och är högaktuell i Bergsåkers storlopp nästa helg.

– Har han inte betalat innan söndagen när anmälan sker får han inte vara med. Datasystemet säger stopp när en kusk eller tränare är spärrad. Hästen är alltså inte startberättigad, säger Bo Hjertsson.

Men varför fick han köra i Hugo Åbergs Memorial i slutet av juli? Var Bazire startberättigad när han vann med L’Amiral Mauzun?
– Ja, han hade rätt att vara med där. Har man inte betalat fakturan en och en halv månad efter att den skickats ut, sätts det startförbud. Fakturan från Elitloppet gick ut i slutet av juni och spärren slog igen i mitten av augusti, förklarar Roger Karlsson på STC:s inkassoavdelning.

”Tråkigt om han inte får vara med”

Det här ställer till problem för Bergsåker som gärna vill ha med Narval d’Ecajuel i Sundsvall Open Trot. Hästen är en riktig dark horse som kan bli en extra krydda i miljonloppet. Nu är det stor risk att han inte får vara med.

– Jag har pratat med Anders Lindqvist som sköter kontakterna med Bazire i Frankrike. Han ska försöka få Bazire att fixa till det här innan helgen. Det vore tråkigt om hästen inte kunde komma på grund av det här, säger Henrik Lindgren, sportchef på Bergsåker.

Triton Sund klar för Sundsvall Open

I övrigt ser det bra ut inför Sundsvall Open Trot nästa helg. Det är även klart att Triton Sund kommer till start. Stefan Hultman kommer därmed med båda sina stjärnor, då Jaded är klar sedan tidigare.

Följande hästar är klara i dagsläget (i startpoängsordning): Triton Sund, Camilla Highness, Giant Superman, Jaded, Opal Viking, Simb Chaplin, Colombian Necktie, Earl Tilly och Adrian Chip.
I övrigt är Passionate Kemp, Super Light och Red Chili Pirat aktuella.

Michael Carlsson/Minimedia