Acclaim bäst i Olympiatravet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-22

Håkan Eriksson i vinnarcirkeln med prisutdelarna systrarna Jenny och Susanna Kallur.

Jaded och Colombian Necktie galopperade.

Då klev Acclaim och Håkan Eriksson fram och vann den första uttagningen till Olympiatravet.

Men dagens kusk på Romme var annars Örjan Kihlström.

Trots missen med Jaded tog han fyra V75-segrar.

Acclaim visade med eftertryck att han tillbaka i full form igen.

I fjol blev han tvåa i finalen av Olympiatravet.

Nu var han första häst att kvala in till årets upplaga för sin tränare Håkan "Hockey" Eriksson.

I vinnarcirkeln väntade systrarna Jenny och Susanna Kallur som prisutdelare.

– Det var för jäkla kul att Acclaim fick vinna igen. Det var ett tag sedan men det har varit en del strul i de senaste starterna, sa Håkan Eriksson.

Det blev dock en oväntad inledning på loppet. De mest betrodda hästarna Jaded och Colombian Necktie galopperade båda bort sig.

Jaded "felade" i första kurvan när han hade hållit upp ledningen från innerspåret.

– Han bara rullade över i galopp när spetsstriden var avgjord. Tråkigt när det händer men det kommer fler lopp för Jaded, sa Örjan Kihlström.

"Tog för hårt i Colombian Necktie"

I samma ögonblick galopperade även Colombian Necktie för Johan Untersteiner.

– Jag tog hårt i hästen för att backa ner i kön och det tålde han inte. Annars kändes han väldigt fräsch och fin, sa Johan Untersteiner.

Efter det scenariot ändrade Håkan Eriksson sitt taktiska upplägg. När tempot bedarrade sände han fram Acclaim utvändigt om ledande Finders Keepers när 1100 meter återstod. Tempot var i början var 1.09,5 första 500 metrarna och 1.14,5 första varvet.

– Idag var det i alla fall lite körning i början och bättre tempo än i de senaste starterna. Men när de tog upp så kraftigt tvekade jag aldrig att kliva fram. Speciellt inte sedan både Jaded och Colombian Necktie hade gjort bort sig, sa Håkan Eriksson.

Avgjorde när "norsken" drogs

In på upploppet gick han i närkamp med Finders Keepers och det såg ett tag ut att stå och väga. Men när "Hockey" drog ner det norska huvudlaget 100 kvar så avgjorde Acclaim direkt.

– Han svarar alltid bra på det och jag var rätt säker på seger in på upploppet.

– Hästen är bäst när han kan starta var 14:e dag. Det har strulat en del i de tidigare starterna i år. Dels har det blivit lite långt mellan starterna men så har det också gått alldeles för sakta i loppen. Det finns inte en chans i världen att kunna vinna när man sitter långt bak och de kör 1.17 första varvet i täten.

– Kul att vara i final även i år. Vi kommer även att starta i uttagningen hemma i Eskilstuna om två veckor, fortsatte "Hockey".

Walmann bryr sig inte om Olympiatravet

Det loppet blir även nästa uppgift för Colombian Necktie. Tränaren Roger Walmann var inte alltför nedslagen trots galoppen.

– Det visar bara att han fortfarande är långt ifrån pålitlig. I övrigt är jag helt nöjd med hur hästen såg ut.

– Men nu bryr jag mig inte så mycket om Olympiatravet. Även om vi planerar att starta i Eskilstuna så är det inte stort mål längre. Kvalar vi in så gör vi, annars kan det kvitta, sa Roger Walmann.

Finders Keepers klar för finalen

En som däremot är klar för finalen är Finders Keepers. Han höll starkt till andraplatsen efter en tuff öppning. Den eventuella 72-oddsaren överraskade många, även tränaren Åke Svanstedt.

– Visst är jag överraskad, men han kändes så jäkla fin i provstarten att jag bestämde mig för att ladda för ledningen. När sedan de bästa gjorde bort sig fann jag ingen anledning att släppa. Hade vi inte fått en tryckare av Jetstile på första långsidan tror jag att vi vinner. Varför skulle han trycka så för? Jetstile hade vunnit ett pisslopp i Norge och kunde inget speciellt idag, sa Åke Svanstedt.

Fyra i mål blev Giant Superman efter en resa i andra- respektive tredje par utvändigt. Femma blev Jetstile.

Rommetravet besöktes denna kylslagna Påskafton av 4.456 personer.

Trots debaclet med Jaded så blev det ändå fyra V75-segrar för Örjan Kihlström.

Dessa var i tur och ordning Ozzy Osbourne, Moe Tor, Golden Tilly och Blue Canyon.

För utförligare information se separat artikel om Örjan Kihlström.

KANAL 75