Stjärnan sjuk – nu slutar hon att tävla

Av: Madeleine Brohlin, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Inez Karlssons tuffa beslut – allvarlig sjukdomen stoppar henne från att rida

Inez Karlsson tvingas sluta tävla, men hoppas kunna göra comeback.
Foto: Kanal 75
Inez Karlsson tvingas sluta tävla, men hoppas kunna göra comeback.

Inez Karlsson, 27, kom från ingenstans och blev en av världens främsta jockeys.

Hon har dragit in miljoner och radat segrar, men framgångarna har ett pris.

I en lång intervju med Filter berättar hon om sin allvarliga sjukdom som tvingar henne att sluta tävla.

Inez Karlsson berättar om det tuffa beslutat att sluta tävla i det senaste numret av Filter.

I det senaste numret av Filter är ett långt reportage med den svenska jockeystjärnan Inez Karlsson.

Inez som lämnade Sverige och karriären som boxare för att testa ett nytt liv i USA. Hon kom från ingenstans och är i dag än av världens främsta jockeys. Hon tjänar miljoner och blev 2008 den första kvinnan som någonsin vunnit fyra lopp under en och samma dag. För tidningen berättar Inez Karlsson att hon har ridit sitt sista lopp på ett bra tag. De senaste månaderna har det varit tyst från jockeyn och nu berättar hon varför. Inez Karlsson har tvingats sluta tävla efter att ha drabbats av den kroniska sjukdomen endometrios som leder till livslånga smärtor.

Bildar cystor

Sjukdomen gör att immunförsvaret inte kan stöta ut all livmoderslemhinna som hamnat i magen, och det skapas kroniska inflammationer. Det gör att slemhinnan kapslas in och bildar cystor. För att lindra symtomen kan man försätta personen i klimakteriet på kemisk väg, operera bort livmodern och en del upplever att smärtan blir lindrigare om de fått barn. 40 procent av de kvinnor som drabbas av sjukdomen kan inte få barn.

24 år och i klimakteriet

Inez har kämpat mot sjukdomen i några år och när läkarna upptäckte sjukdomen första gången fortsatte hon att rida. För att orka med tog hon tabletter och drack en flaska vin varje kväll, men till slut sa kroppen i från.

Läkarna tvingades operera henne och skrapade bort alla cystor och tog bort hennes högra äggstock. Efter operationen vilade hon från tävlandet och genomgick en hormonbehandling och blev lite bättre.

– Det kändes helt sjukt. Jag var 24 år och i klimakteriet, Värken försvann och mitt humör blev jämnare. Men jag var ju som en 60-åring. Jag hade nattsvettningar och man ville ju inte ha sex direkt, berättar hon för Filter.

Gravid i tredje månaden

Efter två månader började hon rida igen och snart var hon tillbaka på tävlingsbanan, men värken kom tillbaka och en dag orkade hon inte mer och hon tvingades avsluta tävlingsdagen. Det visade sig att Inez var gravid i tredje månaden, men hon drabbades av missfall.

– Man ska ju inte rida när man är gravid. Jag dödade barnet genom min okunnighet. Jag hade ju skyddat mig och visste inte att jag var gravid. Det var hemskt, säger hon till Filter.

Blev sjuk igen

Efter missfallet fortsatte Inez sin karriär som jockey, men nu i höstas kom nästa bakslag. Någon månad efter storloppet Arlington Million i somras kom smärtan i magen tillbaka. Hon uppsökte en läkare som konstaterade att sjukdomen var tillbaka och hennes vänstra äggstock var full av cystor.

För att bli av med smärtan har hon nu tre alternativ. Antingen kan hon försöka uthärda smärtan eller operera bort livmodern och genomgå en livslång syntetisk hormonbehandling för att lindra klimakteriebesvären. Inez har valt det tredje alternativet, att försöka bli med barn eftersom besvären kan minska då.

– Det har varit riktigt påfrestande för vårt förhållande. Att skaffa barn är en stor sak, och man vill ju inte göra det av fel anledning. Hade jag inte haft endometrios hade jag inte funderat på att skaffa barn just nu. Jag känner mig egentligen inte redo för det än, säger hon till tidningen.

”Vill verkligen tillbaka”

Hon och pojkvännen Anthonys plan är att skaffa barn och efter det vill hon tillbaka till tävlingsbanan.

– Jag vill verkligen tillbaka och jag vet att jag kan bli bättre. Det ultimata vore om jag kan få barn och om det hjälper mot sjukdomen, berättar hon för Filter.

Läs hela intervjun med Inez Karlsson i det senaste numret av Filter som kommer ut den 23 november.

Publicerad: