Trav

– En av de värsta jag någonsin kört

TRAV

Han har vunnit många storlopp och kört mängder av topphästar genom åren.

Nu kan Torbjörn Jansson ta sin första seger i Åby Stora Pris.

Han kör återigen världsstjärnan Lisa America och har sin uppfattning helt klar om stjärnstoet.

– Hon är en av de värsta jag har kört. Jag har stora förhoppningar, säger Torbjörn Jansson.

Det går riktigt bra för Solvalla-tränaren just nu. Torbjörn Jansson har som kusk kört in mer pengar i år - 11,5 miljoner kronor - än vad han gjorde under hela fjolåret. Han har vunnit på V75 tre av de fem senaste veckorna och senast i lördags blev det en dubbelseger. En av dem var med egentränade Caddie Eagle. Jansson driver ett mindre stall med 15 hästar i träning och trivs bra med det upplägget.

– Ja, det är ett lagom antal eftersom jag kör så pass mycket lopp. Det har framförallt gått väldigt bra de tre senaste månaderna och som helhet har året varit bra. Även stallets egna hästar har också gått bra, påpekar Torbjörn Jansson.

Och tillägger:

– Sedan är det ju så att jag har varit med en del i stora sammanhang under året. Kör man bra hästar i de stora loppen så biter det litegrann, även om de inte vinner.

”Bara Peace Corps är i närheten”

Så sent som på onsdagskvällen vann han ett större fyraåringslopp på Solvalla med Melton Kronos. Hästen tränas av Jerry Riordan som även tränar en viss Lisa America. När Torbjörn Jansson vann med Lisa America på Bergsåker strödde han stora lovord över henne.

– Hon är en av världens bästa hästar, sa Jansson efter att ha vunnit Sundsvall Open Trot och slagit Torvald Palema i en mäktig långspurt.

Då har kuskveteranen lite att jämföra med då han har kört många världsstjärnor genom åren såsom Victory Tilly, Peace Corps, Meadow Road, Atas Fighter L. med flera.

– Jag vill inte jämföra hästar mot varandra, det är så svårt. Men helt klart är hon en av de bästa jag har kört. Och när det gäller ston så är det bara Peace Corps som är i närheten, menar han.

Vad sätter du fingret speciellt på eftersom du tycker att hon är en av de bästa i världen?

– Det var framförallt efter insatsen hon gjorde i Sundsvall. Jag visste ju att hon var bra men inte att hon bara kunde dundra runt dem så i 700 meter. Tänk att kunna gå en sådan långsida och plocka ner Torvald Palema och hålla undan för Beanie M.M. som inte kunde följa med i vår rygg. Det var en oerhört bra prestation och då visade hon att hon är en av världens bästa hästar. Hon är så stark, tuff, speedig och stenhård på alla sätt.

Du sa efter segern i Sundsvall Open Trot att du inte var överraskad. Var det efter starten på Solvalla - när hästen galopperade i Jubileumspokalen - som du kände det där lilla extra?

– Ja, då kändes hon kollosalt fin och jag tror till och med att hon hade haft vinstchans trots galoppen, om vi inte hade fått positionsproblem på slutvarvet. Hon tappade inte så mycket på galoppen men när jag kom i rygg på Robert Bergh så drogs vi bakåt av trötta hästar. Sedan gick hon något oerhört fort till slut och hade det löst sig bättre vete tusen hur det hade gått.

– Galoppen tror jag delvis berodde på omstarten. Hon blev mycket hetsigare efter den men jag måste ändå säga att jag blev överraskad att hon galopperade för hon kändes stabil innan.

Efter Sundsvall har Lisa America hunnit med ytterligare en start. Det var i finska Kouvola där det blev en lätt seger. Var hästen lika fin där?

– Ja, det måste jag säga. Det var ett lite större lopp för enbart ston med 10 000 euro i förstapris. Hon vann väldigt lätt men var tvungen att gå 1.13 över full distans så det var ingen walk over. Men hästen vann odriven och med alla snören oryckta.

– Hon kändes precis lika fin som på Bergsåker. Lisa America har varit uppstallad i Finland mellan starterna eftersom hennes skötare kommer därifrån. Men sedan några dagar har hästen varit på Sköldnora innan hon åker till Göteborg.

Vad är känslan inför Åby Stora Pris? Tror du att hon vinner?

– Det är klart att man har stora förhoppningar på en sådan här häst. Samtidigt har jag varit med så länge att jag vet att det inte får krångla något. Men har vi klaff på loppet är hon med i segerstriden.

Hur lägger du upp taktiken? Tror du att hon slår Torvald Palema igen?

– Om man laddar i starten så är hon jättesnabb ut. Men det är flera andra som är jäkligt snabba också. Det verkar som att Opal Viking ska ladda och Skully Gully är även hon snabb ut. Så det går inte att spekulera i.

– Torvald Palema är väl antagligen lite bättre på 1600 meter och Beanie M.M. har sin bästa tid just nu. Han vann inget lopp alls under sommaren i fjol men har kommit i form nu. Så de är nog värsta motbuden men även Skully Gully såg fin ut i en 1.08-avslutning på Bergsåker senast.

Du har vunnit många stora lopp, men aldrig Åby Stora Pris. Hur mycket hägrar en seger?

– Det skulle naturligtvis vara otroligt roligt. Jag har varit tvåa en gång tidigare med His Majesty efter Zoogin. Det känns i alla fall som att vi har bra chans om det klaffar, säger Torbjörn Jansson.

Michael Carlsson/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!