”Fanns inget lopp som var bättre...”

Publicerad 2015-03-03

Svensk Travsport om diskussionen i söndags kväll – kunde flyttat Gulddivisionen från V75-spelet

Bara sju hästar till start och låg klass.

Gulddivisionen på lördag har blivit hårt kritiserat.

Nu avslöjar Svensk Travsport hur de tänkte:

– Vi tyckte inte det fanns något lopp som var bra nog att ersätta lördagens Gulddivision med, säger Petter Johansson på Svensk Travsport till Trav365.

Långt innan startlistan var klar till lördagens Gulddivision på Bergsåker var snacket igång på sociala medier.

Loppet, med 150 000 kronor till vinnaren, fick bara sju startande hästar.

Aftonbladets krönikor och expert Micke Nybrink ställde sig starkt frågande till om loppet överhuvudtaget ska köras på V75.

– Det här måste vara det sämsta gulddivisionsloppet som körts på 2000-talet. Herregud, sa han till Trav365 under måndagen.

Nu svarar Svensk Travsport på kritiken – och hur berättar hur tänket kring lördagens Gulddivision gick när de satte startlistorna i söndagskväll.

”Vi tittade på Gulddivisionen”

Hur gick tankarna om Gulddivisionen i söndagskväll?

– Det finns sju lopp som är utskrivna för V75, och vi tittar alltid om de här sju loppen i första hand duger eller inte. Det skrivs ut reservlopp utanför de här sju loppen som man kan lyfta in om något av de sju tänkta loppen inte håller standard. I söndags diskuterade vi Gulddivisionen, men vi tyckte inte det fanns något lopp utanför som var bra nog att ersätta Gulddivisionen med, säger Petter Johansson.

Så ni tittade på att lyfta ut Gulddivisionen från V75-kupongen?

– Ja, det gjorde vi. Men, i det här fallet så hade vi inget bättre alternativ, vi tyckte det var bättre att köra med Gulddivisionen på V75-kupongen istället för att lyfta in något reservlopp.

”Har möjlighet till förändringar”

Vad tycker du, ska man köra Gulddivisionen varje lördag under vintern?

– Det har varit lite från år till år, vissa år har det varit hög och stabil bredd, vissa år har det inte varit det. I år har vi märkt att det internationella tävlandet ökat, många åker till Frankrike både för att tävla och träna och många av de hästar som tävlar i högsta klassen hemma i Sverige på vintern har varit i Frankrike istället.

Hur går diskussionerna?

– Vi diskuterar detta löpande och vi får ta ett beslut över hur det ska se ut redan under den här vintern. Vi kanske ska köra Gulddivisionen bara varannan vecka, som ett exempel. Vi måste hela tiden titta på förbättringar.

Petter Johansson berättar också att det hänt en gång tidigare att Gulddivisionen lyfts bort från V75-kupongen, det var på Axevalla i december 2013. Och Svensk Travsport har möjligheter redan nu till förändringar.

– Vi har möjlighet att ändra på det, vi kan till exempel sätta Gulddivisionen på onsdagar, och vi har alla möjligheter att ändra på konceptet. November och december brukar hålla bättre nivå än januari, februari och mars med hästar i Gulddivisionen. Vi diskuterar löpande den här typen av frågor för att sedan ha möjlighet att genomföra förbättringar, säger Petter Johansson.

Följ ämnen i artikeln