”Måste vara bättre än aktieplacering”

TRAV

Robert Bergh hyllar möjligheterna på Bergsåker

Foto: Kanal 75

Han har hög segerprocent och är på väg mot rekordår.

Samtidigt höjs prispengarna i Norrlandstravet med fler V75- och V65-dagar.

Robert Bergh ser mycket ljust på framtiden.

– Att sätta häst i träning på Bergsåker måste vara den bästa aktieplacering man kan göra, säger han.

V75 rullar vidare norrut och når Skellefteå på lördag. På förhand ser Robert Bergh ut att dominera omgången. Han sitter inne med flera bra chanser ifrån sitt formstall. Segerprocenten är fina 20 procent och inkört belopp ligger på 8,3 miljoner kronor.

– Jag slår väl inte Hans Adielsson segerprocent men så är jag heller aldrig i Danmark och tävlar, säger Bergh med glimten i ögat.

– Jag har 75 hästar i träning men skulle önska mig lite mer bredd. Att ha runt 90-95 hästar vore optimalt. Annars ser det mycket bra ut på unghästsidan. Tvååringskullen är väldigt stark och jag har aldrig haft en ettårskull med så många bra härstammade hästar.

– Tidigare har jag gnällt lite över att jag trots fina framgångar i årgångsloppen haft svårt att få in nya unghästar i träning. Men där har det börjat hända saker och nu ser det väldigt bra, fortsätter han.

Högre prispengar i Norrland

Robert Bergh passar på att hylla den satsning som har gjorts från centralt håll på Bergsåker och Norrlandstravet.

– Många börjar nu att få upp ögonen för vad som har hänt på Bergsåker. Vi får ytterligare fyra nya V65-dagar samt ännu en V75-dag. Det är positivt för vår räjong och hela Norrland. Bergsåker och Boden har ju fått ett rejält tillskott vad gäller ökning av prispengar.

– Jag måste säga att det ser väldigt ljust ut inför framtiden. De närmaste åren blir mycket spännande och då kommer stallets siffror att öka ytterligare. Att sätta häst i träning på Bergsåker måste vara den bästa aktieplacering man kan göra, säger Robert Bergh.

Han tillägger också:

– Har man kunnandet att köra in pengar så kan man göra det. Men har man inte kunnandet så kan man inte göra det.

Exemplarisk bana på Skellefteå

Nåväl. På lördag ser Bergh ut att ha det väl förspänt på Skellefteåtravet. Det är för övrigt en bana som han mer än gärna besöker.

– Jag tycker att Boden och Skellefteå är exemplariska när det gäller banunderlaget. Även Bergsåkers nya bana var fin och den kommer att bli bra framöver. För att vara första tävlingsdagen var det den bästa nyomlagda banan jag har kört på.

– Annars är flera av banorna i landet som rena sandstränderna. Det är alldeles för löst underlag och ibland tror man nästan att man ska få en paraplydrink när man kommer dit.

Vem är din bästa chans på V75?

– Det är Staro Cold Carat (V75-4). Vi har sneglat på Svenskt Travderby och meningen är att han ska göra ett försök att kvala in. Vi har tränat för det och jag var jättenöjd med honom i senaste starten. Läget är bra och det är min klart bästa chans.

Näst bästa chansen?

– Trotteur (V75-5). Det är en mycket kapabel häst för klass III som har varit fin i två raka segrar. Han är kastrerad då han var alldeles för hingstig tidigare och skadade sig själv. Hade han inte gjort det hade hästen haft betydligt mer pengar på sig. Nu är han i alla fall på rätt väg och det här är en sådan häst man skulle önska att man hade varje vecka i klass III.

Dina övriga egentränade V75-hästar?

– Pirate Copy och Mac Kindley (V75-3) är rätt så jämna. Jag har valt att köra Mac Kindley för att han har en lite högre lägsta nivå. Han var dock klen senast utan att vi har hittat några fel. Hästen känns bra i träningen och gör man bara en dålig prestation ska man inte hänga upp sig för mycket på det. Pirate Copy är däremot i bra form och det är väl lite outsiderchans för båda. Normalt sett är de väl inga guldvinnare men det här loppet ser ut som ett vanligt Skellefteå-lopp...

– Nassau Town (V75-7) hade en halsinfektion näst senast och gjorde ett jättebra lopp sist efter lite vila. Nu står hon lite dåligt till med spår långt ut och mot hästar som har tjänat mer pengar. Men hon har lyft sig stadigt de senaste månaderna och har nog mycket att hämta framöver.

Michael Carlsson, Kanal 75