Har vi fått en ny kallblodskung?

TRAV

De har 75 procent av startfältet i treåringarnas stora lopp.

Är inte det lite oroande?

Dominansen är enorm – och räkna med en häftig duell mellan Sverige och Norge.

Jan-Olov Persson, 57 år, bor på Järvsöfaks väg i Hudiksvall, och det var just namnet på gatan som gjorde Persson till stor dominant bland de kallblodiga hästarna. I många år har Persson i stort sett sopat rent och tagit hem ena storloppet efter det andra.

Den stora anledningen stavas Järvsöfaks, som var ett fenomen till travhäst. Han startade 234 gånger, vann 201 lopp och tjänade 21,2 miljoner kronor. Vi kommer aldrig få se en häst dominera så som Järvsöfaks gjorde, det är jag övertygad om. Oerhört folkkär – älskad av alla och vann hela tiden.

”Faksen” och Persson gjorde enorm pr för sporten, och var under många år stora ambassadörer. Jag var på plats på Rommetravet en kall decemberkväll 2009, då ”Faksen” gjorde karriärens sista start. Givetvis vann han, och inramningen var helt fantastisk. Det minnet kommer jag ta med mig

hela livet.

Efter att ha varit ensam på kallblodstronen har nu Jan-Olov Persson fått motstånd – och det rejält.

Oroväckande stora dominanter

Norske Öystein Tjomsland har valt att satsa stort på Sverige på senare tid, vilket jag förmodar gett Persson lite högre puls. Tjomsland har starkare siffror än Persson i år, sett till statistiken, och lita på att det svider hos Persson som är en vinnarskalle.

Numera får vi se fina dueller, och på

söndag – när Dannero kör V75 med Kallblodskriteriet – drabbar de samman,

i treåringarnas stora lopp för året.

Persson har halva startfältet, bara det är anmärkningsvärt. Favorit blir obesegrade Tand Kraft som på sju starter tagit lika många segrar. Utmanar gör Tjomsland som har tre hästar till start och hans starkaste bud heter Sjö Vinn.

Segern borde stå mellan dessa – men är det inte lite oroväckande att två tränare har 75 procent av startfältet i en stor årgångsfinal?

Inget ont om tränarna, som är fantastiska utövare av sin sport, men avståndet mellan de bästa och de andra är enormt och för stor dominans är inte bra för sporten.

Till sist: För nästan exakt ett år sedan sprang Daniel Redéns supersto Delicious U.S. världsrekord på Bollnästravet. Efter det tog hon ytterligare fyra segrar, innan motgångarna började komma. Ett tag var karriären i fara – och hela trav-Sverige höll andan.

Nu är det dags för comeback, exakt ett år efter fjolårets succé i Bollnäs. Nu blir det inget världsrekord nästa fredag men det blir otroligt coolt att få se landets, och förmodligen världens, snabbaste travtjej på banan igen. De får heta Bold Eagle, Nuncio, Propulsion och vad de vill – för när Delicious U.S. lägger i turbon är det inte många hästar som hänger med.

Veckans tips

1. 2 Coktail Fortuna (V75-1 Söndag)

Öystein Tjomslands varmblodsstjärna. Bra chans.

2. 14 Tangen Haap (V75-5 Söndag)

Står med 100 meters tillägg! Kan vinna ändå.

3. 5 Dedes Mythical (V75-6 Söndag)

I toppform. Omgångens roligaste skräll.