13,6 miljoner kr ska delas ut – i två lopp

Publicerad 2016-09-13

Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport

I Svenskt Trav-Kriterium 2016 kommer det delas ut mest prispengar någonsin i Sverige.

Totalt ska åtta miljoner kronor delas ut – i ett enda lopp.

– Det blir jävligt spännande, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, till Trav365.

Under måndagskvällen avgjordes uttagningarna till Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks på Solvalla.

140 stycken treåriga hästar, 70 i respektive klass, slogs om de tolv finalplatserna i de klassiska årgångsloppen.

När krutröken hade lagt sig på huvudstadsbanan visade det sig att något unikt inträffat.

Samtliga tolv hästar som tog sig till finalen av Svenskt Trav-Kriterium samt till Svenskt Trav-Oaks var med i premiechansningen.

Det innebär att det totalt ska delas ut 13,6 miljoner kronor i prispengar i de två loppen på Solvalla söndagen den 25 september – Svenskt Trav-Kriterium, där det ska delas ut åtta miljoner kronor i prispengar, blir det lopp i Sverige där det delats ut mest prispengar någonsin.

”Otroligt stort”

Premiechansningen innebär att man som ägare till en travhäst gör ett val, antingen genomför man ett premielopp och får 20 000 kronor, eller så avstår man premieloppet och de 20 000 kronorna och deltar på så vis i premiechansningen.

– Det är otroligt stort, och vi vet redan nu att Svenskt Trav-Kriterium 2016 blir det lopp i Sverige där det delas ut mest prispengar, någonsin, i ett enda lopp, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport till Trav365 och fortsätter:

– Första kullen i premiechansningen var det 220 som var anmälda, andra året var det bara 160 stycken anmälda. Sedan när vi gjorde den här trappan och la till fler lopp så blev det en rejäl ökning. Det är fler som har förstått det här med premiechansningen, och det gör ju oss unika. Jag vill hävda att vi redan nu har det för hästägarna mest fördelaktiga unghästprogrammet, vilket blir ännu bättre 2018 med pokalåret. Då finns det inget annat land som slår oss på fingrarna.

”30 procent”

Det är dock inte bara hästägarna som kan se fram emot höga prispengar, även uppfödarna till hästarna i de respektive finalerna kan få bra betalt.

– I Kriteriet och Oaks är det 20 procent i uppfödarmedel, tio procent av Svenskt Travsport och tio procent av Solvalla. Vår del, det vill säga Svensk Travsports, dubblas så det blir 30 procent i uppfödarpremier av grundsumman, alltså två miljoner kronor.

Det innebär att uppfödarna till den vinnande hästen i Svenskt Trav-Kriterium får 30 procent av två miljoner kronor, och uppfödaren till vinnaren av Svenskt Trav-Oaks får 30 procent av 1,4 miljoner kronor.

Se nedan för utdelning av prispengar och uppfödarpremier