My, 24: Kändes som hjärtat skulle stanna

24-åriga skötaren bakom miljonsegern: Betyder allt

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Power och skötaren My Hedberg efter söndagens seger.

Power och Robert Bergh vann Svenskt Travkriterium och fyra miljoner kronor.

Ett ögonblick som supertalangens skötare My Hedberg aldrig lär glömma.

– Det kändes som hjärtat skulle stanna, säger 24-åringen till Trav365.

Under söndagen avgjordes Svenskt Travkriterium på Solvalla.

Efter en smått galen inledning av loppet, där Robert Bergh och Power gasade på max i jakten på ledningen mot Adrian Kolgjini och Upset Face, kunde ”Bergharn” fira triumfen.

– Jag såg att Adrian skulle få överta, men han tittade inte åt höger så jag tänkte att han måste få en överraskning, sa Robert Bergh om den fräcka inledningen efter segern.

”De betyder allt”

Förstapriset i loppet var fyra miljoner kronor. Bakom den treårige supertalangen finns hästens skötare, 24-åriga My Hedberg.

Sedan fyra år tillbaka jobbar hon hos Robert Bergh.

– Jag läste på travgymnasiet Wången och jobbade tidigare som hästskötare åt Per Linderoth. Sedan kände jag att jag behövde ett miljöombyte, säger hon två dagar efter triumfen till Trav365.

Varför det blev trav och hästskötaryrket?

– Mina föräldrar anmälde mig till en prova på-kurs när jag var liten, sedan var jag fast. Det handlar om djuren, de betyder allt för mig.

”Minns inte så mycket”

När Trav365 når My Hedberg har hon fortfarande inte förstått vad som hänt.

– Det känns mycket bra att vi lyckades men det tar nog ett tag till innan man förstår vad som har hänt. Det är häftigt.

Förberedelserna inför storloppet var perfekta enligt My och hon hade en bra känsla inför finalen, som hon såg i sista sväng på Solvalla.

– Jag minns inte så mycket egentligen, det är svårt att se där jag stod. Men jag kommer ihåg att när Robert och Power passerade mig i sista sväng så såg jag på Roberts kroppsspråk och hur hästen såg ut att det skulle gå vägen.

När förstod att ni hade vunnit?

– Man förstod det rätt snabbt på alla runt omkring. Robert sa efteråt att han tyckte att han vann enkelt, så kändes det inte riktigt för mig, ha ha. När jag förstod att vi hade vunnit kändes det som hjärtat skulle stanna. Det är oerhört stort och det går inte att beskriva. Det är det absolut största jag varit med om någonsin.

Segern gav fyra miljoner kronor. Vad tänker du när du hör den summan?

– Oj, jag vet inte, att det är mycket pengar, ha ha.

”Fantastisk på alla sätt”

Vad betyder Power för dig och vad utmärker honom?

– Han betyder så klart oerhört mycket, det är svårt att beskriva. Han är fantastisk på alla sätt, oerhört smart och klok och riktigt snäll.

Trots storsegern i Kriteriet så blev det inget firande för My.

– Nej, vi åkte hem på kvällen och var hemma på gården runt ett på natten. Jag nattade Power med lite morötter, sedan var det bara att gå upp på morgonen igen och jobba, avslutar hon med ett skratt.

Power och Robert Bergh vann loppet på segertiden 1.13,0. Tvåa blev Brother Bill med Jorma Kontio och trea i mål blev Exodus Brick och Jörgen Westholm.


Här kan du se superloppet igen. [Extern länk]

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla

Trav

Hästar