Elitloppet 2020

Stärker säkerheten inför Elitloppshelgen

Solvalla ökar antalet vakter och poliser: ”Vi måste vara observanta så det inte blir stök”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Elitloppshelgen avgörs inför tomma läktare.

Då stärker Solvalla säkerheten med extra vakter och polis för att ingen ska kunna ta sig in på arenan.

– Vi måste vara observanta så det inte blir stök, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets travexperter på V86, V75 och GS75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


På fredag inleds Elitloppshelgen och förberedelserna har varit minst sagt annorlunda för Solvalla. Den 28 april kom det definitiva beskedet att Elitloppshelgen kommer avgöras helt utan publik på grund av den rådande coronapandemin.

– Man pendlar litegrann att det är precis som vanlig mot att det är väldigt annorlunda. Hela publikdelen är ju borta som man annars ”får oroa sig för” så allting går som det ska, det behöver man inte lägga någon kraft vid, vad som kan gå fel och vad som kan gå rätt. Men det är fortfarande väldigt mycket som ska fungera, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg. Han fortsätter:

– Så här i efterhand, ju närmare vi kommer Elitloppshelgen, känner vi att vi tog rätt beslut på alla punkter, alltifrån att ta bort Sweden Cup till prispengar. Själva tävlingarna blir inte annorlunda utan ska köras som vanligt, däremot är vi förberedda på att väldigt många kommer följa tävlingarna på tv så vi är väl förberedda där.

”Vill inte tvingas att stänga ner”

Solvalla har begränsat antalet personer på banan maximalt – alltifrån hästägaren och journalister – som har fått nej tack.

Nästa pusselbit: att stoppa personer från att ta sig in på arenan och att skapa folksamlingar utanför Solvalla. Nu agerar nationalarenan med förstärkt säkerhet.

– Det som är lite ovant är det förstärkta läget med vakter för att folk inte ska komma in på arenan, vi brukar vilja göra allt för att få publik annars. Vi har stärkt säkerheten, även om den brukar vara rigorös, men nu är den ännu skarpare, säger Forsberg och tillägger:

– Vi stärker upp vid olika tider på dygnet men kommer ha vakter runt arenan från och med torsdag till att arrangemanget är slut på söndag kväll för att säkra så obehöriga inte tar sig in.

– Polis är på plats inne på arenan och utanför, då vi exempelvis har Ulvsundaleden som går utanför och ett antal slänter, så det inte samlas folk där. Vi måste vara observanta så det inte blir stök och vill som arrangör ta vårt ansvar. Vi vill inte landa i att arrangemanget tvingas stängas ner på grund av folksamlingar utanför Solvalla.

”Det fanns lite farhågor”

Jörgen Forsberg är tillfreds med den travsport som svenskarna kommer att bjudas på under helgen.

– När jag såg startlistorna till både lördagen och söndagen är känslan att det ser väldigt roligt och spännande ur. Det är roliga race och det blir en fantastisk sport vi kommer leverera. Det fanns lite farhågor kring det i coronatider, men det är bra fält i alla lopp och för att nämna ett exempel så var det fantastiskt att Gunnar Melander valde att anmäla Månprinsen i Elitkampen, det blir ett kanonlopp.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets travexperter på V86, V75 och GS75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Publisert:

LÄS VIDARE

Mardrömsspår för superstjärnorna

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2020

Elitloppet

V75

Solvalla

Trav