Mejla

Michael Carlsson

Han vinner fram- och baklänges – superspik

Carlssons V75-krönika torsdagen den 2 juli • Analys lopp för lopp • Systemet

Publicerad:
Uppdaterad:
Don Fanucci Zet spikas på kvällens V75.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Don Fanucci Zet spikas på kvällens V75.

Gör Stefan Melander en ”Uncle Lasse” med Green Manalishi?

Eller blir det monstret Don Fanucci Zet som vinner?

I kväll får vi svaret när årets Sprintermästare ska avgöras.

LÄS VIDARE


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V86, V75 och GS75. Här går du med i laget. [Extern länk]


Sprintermästaren har sett många stora vinnare genom åren.

Stefan ”Tarzan” Melander har vunnit fyra gånger som tränare och kan göra det igen – nu med Green Manalishi.

Men det blir inte lätt att besegra Don Fanucci Zet som han har sett ut på slutet. Det är ”Tarzan” i ena ringhörnan mot sin tidigare lärling Daniel Redén i den andra. Som tredje utmanare räknas Bythebook och därefter Click Bait, eller ”Clicken” som Melander kallar honom.

Det vi vet i alla fall är att strax efter klockan 22 smäller det på Halmstadtravet. Det här brukar vara en härlig kväll med en fantastisk atmosfär – såvida det inte regnar – men i år blir det som bekant annorlunda utan publik.

Sveriges Hambletonian kallas Sprintermästaren även för på sina håll. Det har blivit dags att kora Sveriges snabbaste fyraåring som belönas med 1,2 miljoner i förstapris.

Gamblar och sparar växlarna

Vi som har varit med ett tag glömmer såklart inte när Tarzan vann med världsstjärnorna Scarlet Knight och Nuncio. Men en av de mest häpnadsväckande vinnaren i Sprintermästarens historia (The Onion får ursäkta) måste vara Uncle Lasse. På det sättet som hästen gjorde loppet när han rusade undan långt före övriga konkurrenter och bara utklassade rubb som stubb. Det är fyra år sedan den hiskeligt imponerande uppvisningen ägde rum, efter att Tarzan plockat på hästen skygglappar och kört barfota i finalen.

Frågan är om det kan bli samma våldsamma effekt även i kväll på Green Manalishi. Jag pratade med Stefan Melander i går och han berättade att det troligtvis blir skor runt om och öppet huvudlag i försöket för ”Greenen”. Han gamblar och sparar de växlarna till finalen. Eller som Tarzan själv sa;

– ”Hänger det bara på huvudlaget så får vi ta den torsken i försöket i så fall.”

Det försöket är V75-1 och kvällens V75:a inleds med de tre försöken i Sprintermästaren. De tre främsta i varje heat och den bäst seedade fyra är klara för finalen. Green Manalishi brottas med det sämsta läget med spår åtta i sitt försök. ”Det gäller att vara etta och tvåa för att få ett bra spår i finalen. Jorma får bestämma vilken sulky han får köra i”, sa Tarzan.

Den främsta utmanaren är Bythebook som avgjorde enkelt till seger senast mot Tabasco C.D. efter en smörresa. Svante Båth berättade för mig att man har haft Sprintermästaren som hästens största mål för året och att man nu har försökt att toppa till honom lite extra. Det låter som att det är riktigt påställt på ”Boken” som är snabb ut och Erik Adielsson lär köra för ledningen. Men det är flera startsnabba hästar invändigt så räkna med en tuff öppning. Det lär dock bli Bythebook till spets efter en bit och sedan kan ha rinna undan, om nu Green Manalishi hamnar på vingel.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V86, V75 och GS75. Här går du med i laget. [Extern länk]


Håller ledningen om han vill

Jag frågade för övrigt Tarzan vad han tyckte om Green Manalishis senaste insats på Solvalla. Han berättade då att hästen sprang så fort han kunde till slut i en 1.08-avslutning och var nöjd . Han sa att hästen har känts kanonfin efteråt och han trodde på en toppchans att vinna Sprintermästaren. Vi kanske får se en ny ”Uncle Lasse-uppvisning” i finalen trots allt, med barfota, helstängt huvudlag och jänkarvagn på. För det är nog som Tarzan säger också; hästen har startat i 99 procent av sina starter över kort distans och är nog bäst över den engelska milen.

I V75-2, det andra försöket, håller startsnabba Brake Cooling ledningen om Jorma vill, enligt Tarzan. Men i det här loppet är det flera om budet vad det gäller segern. Johan Untersteiner berättade för mig att man har siktat hit med Guzz Mearas som nu har tre lopp i kroppen. Det blir dessutom barfota runt om för första gången i år, samt jänkarvagn för första gången någonsin.

Jag streckar också startsnabbe Osterc, som förvisso var blek senast men säkert är bättre nu, samt Upset Face som var en av kulltopparna i fjol och som höll bra senast efter ett offensivt upplägg.

Kolgjini har säkert vässat och toppat lite extra nu när det är storlopp igen.

I V75-3 är det nog Don Fanucci Zet fram och baklänges. Hästen har utvecklats enormt i år och varit våldsamt bra. Senast visade han även startsnabbhet och var helt överlägsen mot hästar som Aetos Kronos och Green Manalishi. Daniel Redéns skjutare kan mycket väl vara vinnaren av Sprintermästaren och får hållas som favorit innan försöken har körts. Spiken är given, men för de som vill gardera måste ha med Click Bait som är rysligt startsnabb och som hade vunnit Kungapokalen om han hade kommit loss tidigare, enligt Jorma och Tarzan. Senast fick hästen ett preparélopp då han var uppanmäld mot äldre hästar och gick ej heller med optimal balans.

Var kullens drottning

Activated och Racing Brodda är två stjärnston som har mötts flera gånger tidigare och nu är det dags igen i V75-4. I fjol var det Activated som var kullens drottning med seger i Drottning Silvias Pokal och i Stochampionatet. Racing Brodda tog bland annat hem Derbystoet. Den sistnämnda var läcker vid segern från dödens senast medan Activated behövde ett lopp i kroppen i sin årsdebut i Kalmar. Fredrik Wallin berättade då för mig att hon brukar vara lite seg i första starten men sedan betydligt vassare med en genomkörare i kroppen och att han hade redan då siktet inställt på det här loppet i Halmstad. Loppet står troligtvis mellan dessa två, men för de som vill gardera ytterligare ska tänka på Zaniah Bi (troligen barfota runt om nu) och Rebella Matters.

Armour As har tränaren Jerry Riordan hyllat väldeliga hela året och i de senaste starterna så förstår man varför. Näst senast fullföljde hästen mycket bra som tvåa bakom Guzz Mearas och senast blev det en imponerande seger från ledningen på tiden 1.10,7 över kort distans.

Rutinerade Håkan B Johansson sitter i sulkyn i det här amatörloppet (V75-5) och felfri kan det bli svårt för övriga att stå emot Armour As till slut, även om Sobel Jasmine lär leda länge och kan hålla undan över den korta distansen.

Formtoppade och V75-härdade Rexine är också ett tidigt motbud från innerspåret bakom bilen.

Valde innerspåret

Daniel Redén har även en het chans att vinna Stosprintern som tränare och detta med Golden Tricks. Efter galoppmisslyckandet i debuten på svensk mark har hästen bara sett finare och allt bättre ut. Näst senast vann hon en imponerande seger från dödens och hon var övertygande även senast vid vinsten. Perfekt läge nu med spår två bakom bilen i V75-6 och det kan mycket väl bli tredje raka.

Men Johan Untersteiner gamblade lite när han valde innerspåret i finalen med sin Gina Mearas. Hästen har sett strålande ut i de två senaste starterna och verkligen prickat in toppform lagom till Stosprintern. Näst senast satt hon fast med krafter kvar i Fyråringseliten på Solvalla, och senast avgjorde hon enkelt från dödens. Gina Mearas har visat startsnabbhet flera gånger tidigare och Johan Untersteiner lär ha torrt på fötterna när han valde innerspåret och har siktet inställt på att försöka leda runt om.

Men jag måste bara även ha med Sashay My Way på systemet. Efter ett par galopper tog hon gruvlig revansch senast då hon såg smällfin ut vid segern i sitt försök till Stosprintern. Adrian Kolgjini finåkte till seger med sitt toppsto i en snabb avslutning och jag blir inte ett dugg förvånad om det blir seger även i finalen.

V75-avslutningen är ett stayerlopp över dryga tre varv. Min förstahäst är Tuxedo Bi och Rick Ebbinge från 20 meters tillägg. Han var tvåa i årsdebuten bakom stjärnhästen Bleu de Gers efter en svepning på sista bortre långsidan. Därefter har hästen varit i Frankrike och vunnit och Tuxedo Bi kan mycket väl runda samtliga.

Öppet bakom men Lucky Base är en urstark häst som övertygade vid V75-segern senast och har formen absolut på topp. Det har även Inspector som har två raka segrar och som kan braka till ledningen från springspår för Björn Goop. Frågan är dock om han står hela distansen ut.

Lägesgynnade Townshend Broline skrällvann i V86 förra veckan efter ett offensivt upplägg och det är inte omöjligt att hästen kan slå till igen från ett gynnsamt läge. Det är en kapabel häst som var finalist i Kungapokalen i fjol.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V86, V75 och GS75. Här går du med i laget. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: 5–8 (3–1)

V75-2: 4–5–3–1–6 (7–2)

V75-3: 5 Don Fanucci Zet (7–1)

V75-4: 3–7 (9–10)

V75-5: 9–1–2–4 (3–7)

V75-6: 1–2–4 (9–3)

V75-7: 13–1–5–7–14–8–11–2 (6–3)

Systemet är på 1 920 rader/960 kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad: