Talangens hyllning till familjen efter succén

20-årige Djuse: ”Klart dom betytt mycket”

avTrav365

1 av 3 | Foto: LEIF NORBERG/ALN/TR BILD
Mats E Djuse.

Fyra bröder (!) Djuse gör succé på travovalerna.

Senast i raden: 20-årige Mats E Djuse som vann V75 på hemmaplan i lördags.

– Det är klart att dom betytt mycket, säger Mats E om brödernas stöd.

Det var under lördagen, då Östersundstravet hade en av sina största travdagar för året med V75 och storloppet Jämtlands Stora Pris, som den 20-årige hemmakusken Mats E Djuse lyckades vinna V75-2 med Per Linderoths 6 Walkie Talkie. Och det blev en rejäl kamp med Magnus A Djuse.

– Det var verkligen jättekul att få sätta dit den. Jag blev till en början lite orolig då hästen fick en tuff inledning och sedan hamnade utvändigt ledaren. Ju längre loppet gick så kände jag hur stark hon var och det gick hela vägen, säger han och fortsätter:

– Vi hade tidigt slagit ledande Global Well Off och jag visste att det enda hotet var brorsan i ryggen med Qiao Q.L. Det blev en säker seger och extra kul att Magnus tog hand om andraplatsen.

Vad sa brorsan efteråt?

– Direkt efter loppet tog han mig i hand och gratulerade.

”Riktigt spännande”

I och med V75-segern på Östersund är Mats nu uppe jämsides i kampen med lillebror Magnus om championatet på hemmabanan Östersund.

– Det är riktigt spännande. Jag inser att det blir jättesvårt men jag har en chans att utmana om championatet. Det skulle verkligen vara otroligt stort för mig om jag lyckades med det.

Mats är lärling i Oscar Berglunds stall och är en av fyra framgångsrika bröder inom travet. De övriga är Mattias 30, och proffstränare på Solvalla, Martin P, 26, och proffstränare på Bergsåker och Magnus A, 19, och lärling med Östersund som hemmaplan. Familjen har verkligen tagit för sig på travovalerna runt om i landet.

– Det är jättekul att det går bra för oss allihop. Vi kör mycket lopp och det här året har verkligen startat bra. Det känns som det lossnat ytterligare.

Vad har dina bröder och pappa Anders betytt för dig?

Det är klart att dom betytt väldigt mycket. Mattias och Martin har jag ju dessutom fått en del gratis av då de är äldre. Jag har lärt mig mycket av dom.

– Även pappa har betytt mycket då han är ett stort stöd. Han har jobbat med hästar och även varit aktiv på banan. Bland annat har jag lärt mig mycket om voltstarter av honom.

”Jag stirrar mig inte blind på siffror”

Förra året körde 20-åringen in över 1,7 kronor vilket kan jämföras med årets hittills inkörda 1,6 kronor.

– Det är kul när det går bra och jag strävar hela tiden efter att förbättra siffrorna. Jag stirrar mig inte blind på siffror utan det viktigaste är att jag utvecklar mig, då kommer också pengarna in. Jag har dessutom också fått köra fina hästar vilket naturligtvis påverkar resultaten.

Trots att Mats E Djuse bara är 20 år har redan hunnit med att vinna ungdoms-SM och V75-lopp. Han trivs alldeles utmärkt med livet just nu.

– Det är helt perfekt som det är nu. Jag trivs hos Oscar (Berglund) och jobbar hela tiden för att utveckla mig som kusk. Jag vill köra många lopp och jag älskar verkligen detta med att vara travkusk.

– Jag har ingen brådska med att bli proffs eller bli egen tränare. Det är väldigt mycket jobb om man vill gå den vägen. Vi får se i framtiden men just nu är jag bara väldigt tillfreds med hur livet är inom travet.

Vilka förebilder har du inom travet – bortsett från din familj?

– Jag gillar verkligen Carl Johan Jepson. Han är otroligt skicklig och lyckas med det mesta just nu. Jag beundrar även Örjan Kihlström. Han har ett eget sätt och vet precis vad han håller på med. Han tänker ofta lite annorlunda, vilket jag gillar.


ANDREAS ÖRTENGREN, TRAV365

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Östersund