Gunnar Melander: ”Har varit surt och tungt”

Tvingades stryka superstjärnan i Elitkampen

Uppdaterad 2019-06-12 | Publicerad 2019-06-10

Månprinsen A.M. och Gunnar Melander

Kallblodsstjärnan Månprinsen A.M. skulle äntligen få vinna Elitkampen på Solvalla.

Då skadade han sig.

– Det har varit surt och tungt, säger hästens tränare Gunnar Melander.

Gunnar Melanders superstjärna Månprinsen A.M. har vunnit ”allt” i sin karriär, i varje fall det mesta. Han har på 107 starter tagit 69 segrar och sprungit in över nio miljoner kronor.

Men en sak saknades i kallblodsstjärnans CV – och det var seger i Elitkampen på Solvalla. Månprinsen A.M. har flera gånger försökt vinna kallblodens Elitlopp, men som bäst varit tvåa och trea i loppet.

I år skulle det vara Gunnar Melander och Månprinsen A.M.:s tur att få vinna loppet – framför 25 000 travfans. Månprinsen A.M. stod med nio raka segrar och hade toppform.

Då hände det som inte fick hända. Månprinsen A.M. skadade sig och Gunnar Melander tvingades stryka sin stjärnhäst i Elitkampen.

”Djur vi håller på med”

Ett par veckor efter travfesten på Solvalla har Gunnar Melander börjat träna sin stjärnhäst hemma i Bollnäs igen, men grämer sig så klart efter att det inte blev någon Elitkampen.

– Fy fan, det har varit surt och tungt, han var ju i sådan superform och man hade verkligen laddat mot Elitkampen. Men, så här är det, det är djur vi håller på med och då får man ta det för var det är, säger Gunnar Melander.

Vad var det som hände?

– Det blev en liten känning i vänster bakdel, och jag tror han vrickade sig eller något.

Är det allvarligt?

– Nej, det är inga allvarliga grejer, det dröjer nog ett tag innan vi kan starta igen, men det är bra med honom och jag är faktiskt ute och kör med honom just i detta nu.

”Vill inte bara vara med”

Den nu mera tolvårige Månprinsen A.M. har några år kvar på tävlingsbanan – innan han tvingas lägga tävlingsskorna på hyllan.

– På den här nivån som han är på så måste det få ta sin tid. Vi kommer att komma tillbaka, men jag vill ha honom i den form som han hade innan han skadade sig, det är ju en sådan fin häst och vi vill inte bara fara ut för att vara med utan vi vill gärna vinna om vi ska starta, säger Gunnar Melander och fortsätter:
– Jag kan redan nu träna honom försiktigt tre dagar i veckan och sedan får vi se hur lång tid det tar innan vi är tillbaka. Det känns surt med Elitkampen då vi verkligen hade laddat för det och sedan blev det fel och det var inget kul alls, men det viktigaste är att det inte var någon allvarlig skada och att vi kommer komma ut igen.

Följ ämnen i artikeln