Jepson: ”Jag vill köra ännu mer på V75”

Carl Johan Jepson
Carl Johan Jepson

Proffskusken Carl Johan Jepson, 40, hade sitt bästa år någonsin under 2017.

Nu siktar han på att köra ännu mer lopp – på V75.

– Man måste vara med och köra där det är lite mer pengar, det är svårt att få lönsamhet i det annars, säger han.

Nytt år, nya möjligheter, nya lopp, och nya uppsittningar. En som kan se tillbaka på ett starkt 2017 är Färjestadkusken Carl Johan Jepson.

40-åringen hade sitt hittills bästa år i karriären, det när han tog 134 segrar och körde in drygt 10,9 miljoner kronor, på 1 142 styrningar.

I travets elitserie V75 gick det också bra för Jepson, elva segrar på 89 uppsittningar gav honom plats tolv i V75-ligan. På de uppsittningar som Jepson hade på V75 under 2017 slutade han bland de tre främsta i lite drygt vart tredje lopp, starka siffror.

Nu ser proffskusken fram emot 2018, och förhoppningsvis ännu mer styrningar på V75.

”Vet inte riktigt vad jag ska svara på det”

Hur ser du på ditt 2017?

– Jag måste vara nöjd, jag hade ett kanonår året innan så jag trodde det skulle bli helt omöjligt att slå de siffrorna, men jag lyckades i både antalet segrar och i inkörda prispengar, på lite drygt hundra färre körda lopp. Det måste jag vara supernöjd med, säger Carl Johan Jepson och fortsätter:

– Framför allt gick det bättre på V75 än året innan, och det var lite av de mål som jag hade satt upp, och det är det som jag tar med mig mest från fjolåret.

Vad är anledningen till att det gick så bra för dig under 2017, förutom att du fått köra bättre hästar?

– Jag vet inte riktigt, jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det.

Personligen så tycker jag att du ser väldigt hungrig ut i loppen?

– Ja, men det måste man vara. Kanske har jag inte jagat lika mycket att köra varje lopp som tidigare, jag har kanske hoppat över någon tävlingsdag när man ska åka 60 mil och ser att det här inte kommer att gå ihop, då har jag kanske vilat och gjort något annat istället för att sedan vara lite mer hungrig när man väl tävlar. Jag har väl försökt hålla mer kvalitet än kvantitet under året.

”Ska bli fantastiskt spännande”

Hur ser du på året som kommer?

– Jag skulle vilja köra ännu mer på V75, och det kommer jag försöka med, man måste försöka. Man måste vara med och köra där det är lite mer pengar att tävla om, det är svårt att få lönsamhet i det annars. Det är svårt att bara åka på lunchtrav och klara sig i den här branschen, säger Carl Johan Jepson och fortsätter:
– Annars ska det bli fantastiskt spännande i år med mer pengar att köra om, det gynnar ju oss alla. Sedan får man bara hoppas att hälsan är med, att man får hålla sig frisk och kry så man kan hålla en jämn nivå.

Har du några speciella mål med 2018?

– Förutom att vara med mer på V75 då, så är det att alltid försöka slå fjolårets siffror. Det blir inte lätt att slå fjolårets antal segrar, men pengar hoppas jag att jag ska lyckas med, framför allt nu när det är bättre pengar att tävla om. Annars är det nästan dumt att sätta upp för mycket målsättningar, man får jobba långsiktigt och vara noga med att ta hand om varje styrning man får, det är så pass jämna lopp i dagens travsport så mycket hänger på kusken.

Är det något specifikt du känner att du utvecklat de senaste åren, i och med resultaten?

– Jag känner mig väldigt trygg i det jag gör, jag har också bra kunder som tror på mig och jag får köra åt bättre och bättre tränare hela tiden, och det är så klart en fjäder i hatten att få börja köra åt topptränarna också, och det måste ju nästan till för att ligga på den nivån som jag gör. Sedan har jag en bred kundkrets och det passar mig perfekt, jag kör åt mycket amatörtränare och åt mycket proffs, det är nästan hälften hälften och det passar mig perfekt, säger Carl Johan Jepson.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN