”Inte fan åker man dit i en gul kavaj…”

Readly Express kan bli historisk med två raka segrar i Prix d’Amérique – ägaren berättar om upplevelsen

Björn Goop storgrät, Timo Nurmos dansade inför publiken och ägaren Rolf Andersson förstod inte vad som hänt för ett år sedan.

På söndag är Readly Express en av favoriterna att vinna Prix d’Amérique igen – och bli historisk.

– Skräcken är väl att ha Bold Eagle i rygg in på upploppet, säger Andersson som inte kommer klä sig i sina gula derbykavaj i år av naturliga skäl.

Under uppladdningsloppet, Prix de Belgique, tog sig protestanterna, Gula västarna, eller ”les gilets jaunes”, som de kallas på franska, in på Paris-banan Vincennes och såg till att starten blev uppskjuten några minuter.

Nu har storbanan ökat säkerheten för nya upptåg under söndagens stora travfest; Prix d’Amérique.

Något som har fått stjärnhästen Readly Express ägare, Rolf Andersson, att tänka om angående klädvalet.

I fjol spatserade han runt iklädd sin Derbykavaj - så blir inte fallet i år.

– Du vet väl vilken färg den har? Inte fan åker man dit i en gul kavaj, man ska inte utmana ödet. Jag hade gärna gjort det, men med den politiska situation som råder så får det vara. Man får verkligen hoppas att fransmännen har stärkt upp bevakningen, säger han.

”Problem med vädret”

På söndag kan din häst vinna Prix d’Amérique för andra året i rad. Det har ingen svensk häst lyckats med tidigare. Hur mår man?

– Ja, hur fan ska man må? Hur hade du mått? ha ha. 

– Det är nervöst, men vi är fullständigt medvetna om att det är löpningsförlopp, positioner och dagsform som kommer att avgöra. Det är bara att hoppas att ingen av de tävlande kommer med fel balans eller blir påkörda. Men det är väl att begära för mycket att det ska kunna lyckas en gång till med matchning och allt. Jag pratade med en kollega i Paris och de har ju problem med vädret…

Under tisdagen var Vincennes normalt sett svarta kolstybb vit. 

Av snö.

– Det är lika för alla, men kruxet är ju att alla balanser som hästarna ska tävla med måste anmälas på torsdag, sen får man inte ändra…

– Men vi kan inte göra så mycket mer nu, Teamet med tränare, skötare, veterinär och massör på plats. Björn (Goop, kusken) reser väl land och rike runt - men på söndag vet jag i alla fall var han är, säger Rolf med ett skratt.

”Då skulle vi börja snacka...”

Berätta lite om hur du upplevde dagen när Readly Express vann loppet i fjol.

– Det var som en stor bubbla. Fransmännen är inte så lätta när man ska komma in på Vincennes, få sina biljetter, ställa sina väskor, få bord och band. Det är olika inställningar på gästfrihet, vi i svensk travsport kan vara stolta över hur vi behandlar hästägare, framförallt från utlandet. Hela dagen var overklig på något sätt och när han vann, att det kunde stämma, det var så man fick nypa sig i armen. Man tror inte att man har vunnit loppet. Kontringen på upploppet är osannolik, jag får gåshud när jag ser det fortfarande. När sedan Björn Goop och Timo Nurmos visade såna känslor. Goop grät och Nurmos dansade Schottis, eller vad det var, då förstår vi vad det innebär, när även de största tränarna och kuskarna visar såna känslor.

Hur skulle det vara om han vinner igen på söndag?

– Det vore ju historiskt och helt osannolikt. Då kan vi verkligen börja snacka svensk uppfödning kontra fransk och italiensk. Vi måste naturligtvis få in avelsmaterial till Sverige för att ta det vidare, jag menar Viking Kronos är pappa till Readlys mamma Caddie Dream och Ready Cash är pappa, ”Readly” är ju en mix av del länderna, men det är skönt att det här är en, inom citationstecken, svensk uppfödning, även om det är mycket inslag från andra länder.

Flyger hem direkt efter loppet

Rolf flyger ner till Paris på fredagen. Varannan dag får an utförlig rapport kring hästen av tränare Timo Nurmos och mycket omtyckte skötaren Inga Perk.

– Då stämmer vi av. Vi är oerhört lyckligt lottade och har verkligen dragit vinstlotten. Det är ett väldigt bra team kring hästen. Han var inte på topp i somras, Nurmos ville ha honom på topp nu. Och allt har gått helt enligt plan.

– Förutom i måndags, då vi Timo vänta med att köra träningsjobbet till runt lunch för banorna var frusna.

På söndag åker ägargänget ut till banan tidigt.

– För att slippa köerna - och vi vill ju hälsa på skötaren och Readly Express. 

Förra året flög de hem direkt efter segern. 

I år råder samma upplägg.

– Det finns en vardag också, hoppas på en bra sådan och en bra sömn. Det var skönt att åka hem i fjol. Det var så pass overkligt allt som hänt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN