Stig H: Det blir en jobbig investering

Foto: Stig H Johansson.
TRAV

Belysningen på landets banor ska bytas ut för omkring 96 miljoner kronor.

Travtränaren Stig H Johansson menar att satsningen är nödvändig, men drabbar sporten.

”Hur man än vänder på det är det en jobbig investering”, skriver Stig H Johansson i sin krönika i dagens Sportbladet.

Satsningen med att byta ut belysning på 16 av landets året runt banor är redan i gång. Först ut är Boden och efter det ska de andra banorna få ny belysning.

För att kunna möta kraven på att sända trav-tv i HD-format i framtiden är banorna tvungna att byta belysningen. HDTV, High Definition Television innebär en tv-bild med högre upplösning än de nuvarande formatet.

ATG kommer att bidra med sex miljoner till varje bana och kostar det mer så får banorna lägga till pengar.

En investering

I dagens krönika i Sportbladet tar Stig H Johansson upp frågan.

”De 96 miljonerna ska tas ur Hästsportens fond. Vi har pratat om den fonden. Tränare, uppfödare, ägare och alla har funderat på varför den inte används när alla undrar hur sporten ska fungera rent ekonomiskt. Nu när det har varit kritiskt har man inte velat röra fonden. Pengarna är avsedda att finnas där om något skulle hända som gör att det står still en eller ett antal veckor. Då ska fonden finnas för att hålla verksamheten i gång en tid. Jag vet inte exakt hur mycket det finns i fonden men jag tror att det finns rätt så mycket. Säkert någonstans över en halv miljard eller så. Förmodligen är den här investeringen också en nödvändig grej. Jag vet inte vad som är viktigast, om sporten och näringen får medel så att de blir positivare eller om ”belysningspengarna” på längre sikt gör att verksamheten mår bättre”, skriver han.

”Pengarna måste tas någonstans oavsett. Hur man än vänder på det är det en jobbig investering. I slutändan, hur man än finansierar det, blir det ändå från medel som ska till sporten och utövarna”, skriver Johansson.