VM-tvåan tillbaka: ”Känns så pass fin”

”Han har en storloppssäsong till i sig”

avCharlie Hedstad

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Lionel N.O. och Göran Antonsen inför Elitloppet.

En av Norges bästa hästar genom tiderna är tillbaka i startlistorna.

Göran Antonsens Lionel N.O. flyttade hem för att inleda avelskarriären, på lördag startar han i gulddivisionen på V75.

– Jag tycker att han känns så pass fin och han är en världsstjärna, säger Antonsen till Trav365.

Efter ett par månaders tävlingspaus så är den flerfaldiga Elitloppsdeltagaren och VM-tvåan Lionel tillbaka i startlistorna igen på lördag.

Lionel har totalt gjort 74 starter och sprungit in 16 760 880 kronor. 30 av de starterna är i regi Daniel Redén, där stjärnhästen har vart som mest framgångsrik. Efter att han var oplacerad i Prix d’ Amerique tidigare i år så valde ägaren Göran Antonsen att ta hem hästen till sitt stall i Norge.

– Jag tog hem honom för att han skulle få en paus, Lionel tycker mycket om Daniel och Daniel tycker om Lionel så tanken är att han ska tillbaka dit om han håller sig pigg och fräsch, säger han.

Det kommunicerades ut att Lionel flyttade hem för att inleda avelskarriären, det betyder inte att tävlingskarriären är över enligt Antonsen.

– Han känns så pass fin nu och jag vill starta honom på hemmaplan. Loppet på lördag är det största här på Momarken, tanken är att kombinera tävlandet med avel så får vi får se när det kan bli aktuellt med Sverige igen, det känns som att han har en storloppssäsong till i sig.

”En exakt kopia”

31-årige Göran Antonsen har 28 hästar i träning för tillfället, tanken är att den siffran ska bantas ner till 21.

– Jag vill ha lite mer tid till familjen. Det är annorlunda nu när jag har fått barn, trav är inte det viktigaste längre utan nu är det familjen.

Av Antonsens 28 hästar så är det en som utmärker sig lite extra och det är inte svårt att förstå varför.

– Jag har ett par i treåringar som är riktigt fina, en med samma far som Lionel (Look de Star) och Varenne som morfar, han heter Chuck Yeager. Det är en exakt kopia av Lionel, samma signalement, samma färg och samma rörelsemönster.

Hur känns det att ha din stjärna hemma igen? 

– Det var väldigt speciellt första kvällen han kom, då var jag ute i stallet och kollade till honom på kvällen. Jag stannade till och reflekterade över vilken karriär han har haft, säger han och fortsätter:

– Vi tränar väldigt annorlunda mot hur Daniel gör, nu går han mycket ridturer. Det kan vara så att USA-resan tog hårdare på honom än vi trodde.

”Allt för min karriär”

Vad har Lionel betytt för dig?

– Han har betytt mycket för mig, nästan allt för min karriär kan man säga. Han har gjort så jag har synts och att jag kunde få fart på min verksamhet. Han har fixat mycket och han har hjälpt mig mycket ekonomiskt också, det är helt galet.

Vad tror du om chanserna på lördag?

– Jag tycker att han känns så pass fin och han är en världsstjärna så han kan dyka upp i striden. Han möter inte samma hårda konkurrenter som han brukar men från bakspår är jag lite utelämnad och det är några bra sprinters med där framme. Jag tycker det är lite fördel Pastore Bob, säger Antonsen och avslutar:

– Han går med aluminiumskor, stängt huvudlag och vanlig vagn. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75