”Solvalla har Sveriges sämsta banunderlag”

TRAV

Varför är manegen så dåligt krattad?

Jag kan inte förstå.

Varför bjuder Solvalla på Sveriges sämsta underlag?

Och varför är det ingen som bryr sig?

Tänk dig att du tränar stenhårt varje dag. Du går upp tidigt, 06.00 och börjar med en snabbare morgonpromenad. Väl hemma äter du en stadig grötfrukost, kryddad med en äcklig super-juice. Direkt efter gör du dig i ordning för att åka till gymmet. Väl där tränar du som ett svin, lyfter vikter, stånkar, skriker, svettas. Två timmar, ammoniak, hårda tag. Efter det, stretchning, ilfart hem för en dunderlunch, laddad med långsamma kolhydrater och massor av protein. Nytt ombyte, hög tid för ett tufft intervallpass i en närliggande skidbacke. Nyttig mat på kvällen, massage, is på knäna och i säng tidigt för att ladda inför nästa dag.

Du håller på så här i veckor, månader till det är dags – dags att visa upp sig på tävlingsbanan.

Du har anmält dig till Stockholm Marathon. Nu ska grannarna få se på fan. Du är laddad till tänderna, dräkten är struken, fötterna tejpade och de svindyra skorna putsade.

Det regnar tyvärr lite när du kommer fram till starten, men vad fan, lite nedkylning är bara perfekt. Starten går och du drar iväg, men genast känner du att satan, det här går tungt. Vad har hänt? Fel på dojorna? Tränat för dåligt? Nej, det är otroligt nog asfalten som är så sliten att det är gropar överallt. Totalt livsfarligt. Du har redan fått ont och nästan vrickat fötterna. Och här har du kämpat i månader. Helvete! svär du. Vem är ansvarig tävlingsledare? Du får tag i honom längs spåret och precis innan du ska slå ned honom frågar du ändå varför banan är så dålig. Han svarar bara att vi inte hunnit fixa till detta. ”Vi såg det först nu”.

För mycket prestige

Det är, tyvärr, exakt så här på Solvalla. Hästar förbereds minutiöst, hästägare lägger ned miljoner och tränare och hästskötare jobbar dygnet runt. Men banan är usel. 

Tommy Hanné vann ett lopp på Solvalla i onsdags och tyckte man lika gärna kunde köra på asfalten utanför.

Hur kan det vara så svårt? Snart är det Elitloppet och Solvalla har en av Sveriges sämsta ovaler. Djuren tar stryk, de enda vinnarna är veterinärerna. Inte ens Solvalla sparar pengar för det handlar bara om kunskap och inställning.

Ni kanske minns att Håkan B Johansson, suverän banmästare i Halmstad, skulle upp och fixa till underlaget inför Elitloppet i fjol. Det stoppades i sista minuten. Politik? Feghet?

Så här års handlar det om vanligt, hederligt arbete, att bo i traktorn när vädret växlar, dygnet runt, att inte låta den botten-frysa. Jobba, jobba, jobba. Till våren vill vi inte höra att ”det är inget liv i banan.” Då vill vi höra att den är bäst i Europa.

Någon måste göra något. Eller bryr sig ingen?