Trav

”Jag lever en dröm”

Av: 

Patrik Fernlund

SUCCÈTRIO Svante Stockselius med Kadett C.D. och tränaren Robert Bergh.
SUCCÈTRIO Svante Stockselius med Kadett C.D. och tränaren Robert Bergh.

TRAV

15 starter, tio segrar och 3,4 miljoner insprunget.

Kadett C.D. har haft ett magiskt travår.

Nu berättar ägaren Svante Stockselius om drömmen som slog in, travlivet och lördagens miljonlopp.

– Man får nypa sig själv i armen gång på gång och fundera om det är sant. Jag lever en dröm, säger han.

Svante Stockselius har varit hästägare i över 20 år och ägt många hästar genom åren. Nu har den förre detta schlagergeneralen fått fram en stjärna i form av fyaårige Kadett C.D. som tränas av Robert Bergh.

Kadett C.D. har varit en av de stora kungarna i fyraåringskullen och vunnit tio av 15 lopp i år och sprungit in 3,4 miljoner kronor. Totalt har ”Kadetten” 4,4 miljoner på sitt konto och med tanke på utvecklingkurvan lär kontot fyllas på rejält under de kommande åren.

Hästens enorma framgångar har gjort att Svante Stockselius nu lever sin dröm. Varje år har schlagergeneralen drömt om att få fram en travstjärna – och nu har han fått det.

– Det är en enorm känsla, det är nästa så man inte fattar. Man får nypa sig själv i armen gång på gång och fundera om det är sant. Det är en dröm. Jag har ägt häst i 25 år och det är precis det här man hoppas att man får vara med om. Jag önskar att alla hästägare får en sådan här möjlighet, det är så fantastiskt att få vara med och äga en sådan här häst, säger Stockselius.

Vad har hästens framgångar betytt för dig personligen?

– Man hinner inte med så mycket annat. Man vill fundera, analysera, resa, titta, klappa, mata och allt möjligt. Jag kommer precis nu från Kadettens pappa, Scarlet Knight, där jag var och hälsade på. Det är något man gärna gör då man är så engagerad i det här. Jag lever en dröm som hästägare och det är helt overkligt.

”Glänste om honom”

På lördag startar Kadett C.D. i Breeders Crown-finalen på Eskilstunas travbana med en miljon kronor till vinnaren. I försöket på Solvalla imponerade hästen storligen vilket gör honom till favorit i storloppet. Ägaren tror på segerchans – men vill ändå ligga lite lågt.

– Han var så otroligt fin i försöket så det är klart att vi är hoppfulla. Sen har vi stor respekt för de andra segrarna och det är ett tufft lopp, men det ska det vara då det är finaler. Med tanke på det försök han gjorde och det spår han har så bör han vara bland de främsta.

– Jag var på plats och såg honom i försöket och det var fantastiskt att se honom. Redan innan loppet tyckte vi det glänste om honom och sen var han fantastisk. Med tanke på det hårda program han haft då han farit runt halva Europa och ändå ser så fräsch ut, man blir imponerad.

”Enkel att resa med”

Kadett C.D. har varit ut på många långresor i år och än är det inte slut. Går hästen bra på lördag väntar ett Frankrikeäventyr.

– Det finns tankar att åka ner till Paris och starta i Prix de Continental på juldagen. Sen finns tankar på att tävla i några lopp till i Frankrike, och sen låta honom vila under våren. Han har fått känna på europeisk asfalt i år, den saken är klar. Men hästen är väldigt enkel att resa med, det är en okomplicerad häst.

Om jag säger Elitloppet 2012, vad säger du då?

– För det första är det upp till tränaren men jag tycker inte han är någon snabbloppare. Det finns många andra spännande lopp som känns mer aktuella, säger Svante Stockselius till Trav365.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!