Svanstedt: Det är en favorit i fara

Foto: Åke Svanstedt.
TRAV

Snacka om het travtränare.

Han har inte bara Torvald Palema i Olympiatravet.

Åke Svanstedt har hela 13 hästar till start på V75.

– Conrads Linsan och Torvald Palema är bästa chanserna, säger han till Trav365.

Åke Svanstedt är på allas läppar inför Åbys V75-omgång. I tisdags vann han sex segrar på Axevalla, varav samtliga V4-lopp. Han leder tränarligan på V75 med 17 segrar hittills i år. Faktum är att en Svanstedt-tränad häst har vunnit på V75 vid elva av 15 omgångar i år.

– Det har gått bra och det här året har börjat bättre än det brukar göra. Jag tyckte för några veckor sedan att formen var sämre på flera hästar men det berodde på att vi haft dåliga träningsförhållanden. Nu är banorna fina igen och vi kan träna för fullt på sandbanan, säger Åke Svanstedt till Trav365.

”Hoppas han är på topp”

Stallformen är alltså på väg att stegras ytterligare och det ser onekligen intressant ut inför helgen. Stall Svanstedt har hela 21 hästar till start på Åby under lördagen, varav 13 i V75. Mest intressant är förstås finalen i Olympiatravet. Torvald Palema är favorit efter att ha sett dunderfin ut i årets två starter. Han vann spårlottningen och tioåringen verkar inte lida av några ålderskrämpor.

– Torvald Palema (V75-3) var fin i sista jobbet. Han gick intervaller i sandbanan under torsdagen och såg mycket bra ut. Han har tagit loppen på rätt sätt och jag hoppas att hästen är på topp nu. Det lär också behövas. Som jag har sagt tidigare så tycker jag att han känns lite bättre i år än vid samma tidpunkt i fjol. Han känns stark och fräsch och väldigt löpsugen. Dessutom har han tuffat till sig ytterligare i psyket och blivit mer hingstig och kaxig.

– Finalen är ett jämnt lopp där säkert fyra, fem hästar kan vinna. Taktiken behåller jag för mig själv. Det är inget jag vill gå in på för det kan ändra sig. Allt beror på hur hästen känns i värmning och i provstarter. Det blir barfota runt om och visst tror jag mycket på honom. På förhand tycker jag att det är en av mina bästa chanser. Om man nu kan säga så i en final i Olympiatravet, säger Svanstedt.

Svanstedt: ”Känns jäkligt fin”

Vilka hästar tror du mest på??

– Det är inte så jäkla lätt att vinna en final. Det är så jämna och bra hästar med att positionerna är extra avgörande. Men vi har bra hästar med så jag hoppas att några kan segerstrida.

– Förutom Torvald Palema tror jag mest på Conrads Linsan (V75-1). Hon känns jäkligt fin och har gjort starka insatser på slutet. För dagen är det hon som har bäst form av mina fyra i loppet. Det är därför jag har valt att köra henne och hon har varit jättefin i de senaste jobben. Hon är snabb ut och jag tycker att det är en av mina bästa chanser i omgången.

– Indigo Broline är också en riktig bra häst. Men han har varit ifrån och blivit åtgärdad i sina kotor efter senaste starten. Eftersom han har stått över och är lugnt jobbad är han inte på topp. Jag skulle bli förvånad om han vann med tanke på det, även om han har hög kapacitet. Men han är säkert med där framme med en bra resa.

– Classic Tile (V75-7) är en kanonhäst som alltid gör sitt bästa. Han vann med krafter kvar senast och jag behövde aldrig dra av huvan. Han svarade självmant när den andra hästen närmade sig. Jag tror att han går framåt ytterligare med loppet men nu är läget sämre än de värsta konkurrenterna. Det är risk att vi kan få en tung resa men hästen är så pass bra att han måste räknas ändå. Precis som mina andra hästar går han barfota runt om. Det gjorde han även senast och det står fel I programmet.

Någon rysare?

– Njae, jag vet inte. Men Cleo Nalan kändes fin I årsdebuten och höll bra efter en tuff resa. Hon går säkert framåt med loppet och har ett bra läge. Men det är tufft motstånd och det krävs nog att Matilde Tröjborg kommer bort i fall vi ska ha någon chans. Men jag är i alla fall väldigt nöjd med min häst.

The Man då som är favorit I V75-2?

– Det är en jättebra häst som kommer att klättra en bra bit upp I klasserna om han får vara fräsch. Han vann åkandes från ledningen senast men fick problem med en hovböld därefter och stod över jobb under hela förra veckan. Nu har han tränat i veckan och verkar okej men det är ändå ett litet frågetecken samtidigt som läget är dåligt.