LÄGGMATCHEN

Foto: Åke Svanstedt och Torvald Palema var överlägsna på Bergsåker.
TRAV

Åke Svanstedt och Torvald Palema tog hand om ledningen direkt.

Sedan hände ingenting – och superhästen kunde defilera hem segern i Olympiatravsförsöket på Bergsåker.

– Han är mycket starkare och tuffare än han någonsin varit, sa ägarparet Folgård efter segern.

Den tredje delfinalen till Olympiatravet blev ett riktigt sömnpiller. Åke Svanstedt körde direkt till ledningen med storfavoriten Torvald Palema och sedan hände ingenting. Ekipaget fick köra första varvet på extremt långsamma 1.16 och efter en rykande avslutning var Torvald Palema överlägsen och tjänade 200 000 kronor.

Torvald Palema, som hunnit bli tio år gammal, visar inga ålderskrämpor och går en ny fin säsong till mötes. I och med segern är hästen inkvalad till finalen av Olympiatravet som går på Åbytravet den 16 april.

– Vi var övertygande om att han skulle klara en säsong till, han är som en unghäst säger Åke. Han är väldigt träningsvillig och löpsugen. Han är mycket starkare och tuffare än han någonsin varit. Riktigt tuff mot personalen. Vi ska vinna Elitloppet, sa ägarparet Jan och Gertie Folgård efter succén.

”Kändes lite tveksamt”

Även tränaren och kusken Åke Svanstedt var nöjd med sin häst.

– Jag hade nästan räknat ut på förhand att det inte skulle bli något tempo om jag körde för ledningen. Det kändes lite tveksamt 150 kvar men 100 kvar bet han i. Det känns lite extra att vara med i stora lopp, vi har varit med där några gånger, sa Åke Svanstedt efter segern och fick stora applåder av publiken på Bergsåkers travbana i Sundsvall.

Stig H:s stjärna floppade

Tvåa slutade Ulf Stenströmers Noras Bean som hakade på bra från rygg på ledaren. Stig H Johanssons Nu Pagadi fick ett lopp utvändigt ledaren, men var tidigt slagen och slutade bland de sista i mål – långt efter Torvald Palema.

Torvald Palema vann på 1.13,9 över 2 140 meter med bilstart.