Hanna bjuder upp till dans

Foto: Hanna Olofsson och Doyouwanttodance.
TRAV

Siktet var inställt mot Hambletonian Oaks.

Nu blir det V64-start istället för Doyouwanttodance.

– Hon är inte sämre än någon annan och kan vinna, säger Hanna Olofsson.

Doyouwanttodance, eller dvd, som hon kallas i stallet är en riktig familjehäst. Hon tränas av Gunnel Fredriksson i Boden som äger henne ihop med sambon Lars Olofsson. För den dagliga skötseln svarar dottern Hanna Olofsson som också kör hästen i lopp. Doyouwanttodance köptes på auktion i Lexington och inledde sin karriär som tvååring i USA. Det är en mycket talangfull treåring som har vunnit fyra lopp i år på sex starter.

Blev sjuk inför USA-resan

För en dryg månad sedan var siktet inställt mot Hambletonian Oaks, världens största lopp för treåriga ston.

– Allt var klart för avfärd och det var meningen att jag skulle ha kört på The Meadowlands, berättar 23-årige Hanna Olofsson.

– Vi skulle bila ner till Amsterdam på måndagen och sedan flyga till USA på onsdagen. Innan vi åkte skulle vi bara ge hästen en cortisonspruta för en lättare behandling i ett framknä. Men bara några timmar senare blev hon jättehalt och fick hög feber.

– Så det var bara att stanna hemma och ge henne en större behandling. Hon var faktiskt dålig i två veckor innan hon blev bra.

Hur har träningen varit efter det?

– Jodå, nu känns hon fräsch och faktiskt jättefin. Hon har gått sina intervalljobb men vi har inte varit in till banan och kört något snabbare.

– Hästen är lugn och närmast lat i jobben men det kan ändra sig snabbt tills det blir lopp. Hon kan även vara fin i värmningen men sedan när man kör upp bakom bilen så tänker man att; va, är det här verkligen samma häst. Då tar hon i som bara den och kan bli riktigt het.

Bra spår och snabb ut

På onsdag startar Doyouwanttodance i V64-3 på Solvalla. Hon har spår fyra bakom bilen och möter ett par tuffa konkurrenter. Bland annat Legacy Kronos, Moon Dreamer och snackhästen Reven d'Amour.

– De är väldigt bra hästar och Moon Dreamer såg jag när han vann på Axevalla och imponerade då stort.

– Men min häst är inte sämre än dessa. Jag vet vilken kapacitet hon besitter. Sedan är hon väl kanske inte i hundraprocentig toppform nu eftersom hon har stått över en del. Men jag tycker ändå att hon är en av de som kan vinna. Vi har ett bra spår och hästen är snabb ut så jag siktar mot ledningen, säger Hanna Olofsson.

Starkt år av Hanna

Själv har den framgångsrika lärlingen ett bra år bakom sig i sulkyn. Hon har tagit 15 segrar på 81 starter vilket ger fina 19 i segerprocent. I inkörda pengar har det blivit 677 000 kronor.

– Det har gått bra, säger hon blygsamt och berättar också att en egen tränarkarriär lockar framöver.

– Jag har gått alla kurser som krävs och kan plocka ut licensen när jag vill. Men just nu är det inte aktuellt. Jag trivs bra som det är och det fungerar perfekt att jobba ihop med mamma.

Anton Lundqvist/Kanal75