Efter namnbytet – dyrast på auktion

avErik Pettersson

Vitnos – eller Venkatesh som han heter i dag – gör succé och har tagit fem V75-segrar i år

1 av 4 | Foto: Kanal75
Venkatesh vid lördagens V75-seger på Romme.

Ingen ville köpa travhästen Vitnos som ettåring.

Men efter namnbyte till Venkatesh blev han Kriterieauktionens dyraste häst samma år.

Nu gör han succé – och nästa år kan han bli aktuell för Elitloppet.

– Det inte orealistiskt att man drömmer om det, tycker jag, säger delägaren Daniel Olenklint till Trav365.

Lilla Varenne-sonen Vitnos skulle säljas av stall Courant på Elitauktion 2010.

Men ingen ville betala tillräckligt för fuxen, så ägarna ropade tillbaka honom för 260 000 kronor.

Fyra månader senare provade ägarna att sälja honom igen.

På Kriterieauktionen, under nytt namn: Venkatesh.

Resultat: Han blev auktionens dyraste häst då han gick under klubban för 630 000 kronor.

– Jag och tre kompisar ägde honom då. Efter det har Anders Ström köpt in sig. Vi är fem delägare i dag, varav jag äger 30 procent i honom, säger delägaren Daniel Olenklint till Trav365.

– Två av mina absolut bästa vänner är med och äger honom och det är tack vare en av mina kompisars pappa som jag är travintresserad. Han skjutsade nämligen in oss till Derbyt på Jägersro när vi var 14 år.

Varför köpte ni Venkatesh?

– Han hade en fantastisk exteriör och stam. Vi såg honom även på Elitauktionen det året, men det hade blivit en helt annan häst över sommaren. Det var Stefan Hultman som exteriörbedömde honom och han var oerhört fin.

Vad var det ni gillade med stammen?

– Årskamraterna Varenne som pappa och Viking Kronos som morfar.

Sen att han hade en klassisk fransk hingst, Fakir du Vivier, i moderstammen. Det är antagligen därifrån han har har fått sin enorma styrka.

”Några som dissade honom...”

Var det även för namnet ”Vitnos” som ni inte köpte honom på Elitauktionen?

– Jag och Stefan försökte att hitta de vi tyckte bäst om, och vi bedömde honom inte som en av de finaste under Elitauktionen. Det var inte för namnets skull, men det måste ju vara några andra som dissade honom i maj.

– Det är för tidigt med hästatuktion i maj i Sverige, desto mer man tänker på det, ju konstigare blir det. Venkatesh är född 13 maj, så han var exakt ett år då när han skulle säljas där vid Elitloppet. Det är fler hästar än han som inte gjort sig själv rättvisa vid den tidpunkten. Fyra månader och ett sommarbete till är ganska många procent i utveckling för en häst i den åldern.

Hur har karriären sett ut för Venkatesh?

– Han fick en skada i hagen som treåring och missade i princip hela säsongen. Han debuterade i Halmstad under Sprintermästarhelgen, som fyraåring. Inför det hade han jobbat 14 i 1600 meter och i det jobbet höll han undan för Orecchietti. Han visade resurser tidigt!

– Och även insatsen i debuten då han galopperade i 30-40 meter, men ändå kom i mål på 1.16,2. Han måste ha gått 1.14,5 i 1 800 meter i debuten, och då förstod man att det var en häst lite utöver det vanliga.

– Sedan så stagnerade han lite i fjol höstas. Då var vi inte säkra på att han skulle ta klivet från bronshäst till en bra silverhäst- eller guldhäst, som han är nu. Något hände under sommaren, han utvecklades då. Han debuterade som fyraåring på sommaren, som sagt, så han har bara tävlat i två år. Det är den utvecklingen vi ser nu, i och med att han fått vara skadefri och har startat på. Jag vill ge en eloge till Stefan Hultman och hans sätt att träna hästen, det är det som legat till grund till den här utvecklingen. Och även beröm till körande Örjan Kihlström som konstant byggt upp honom och försökt att hålla honom lugn och köra i ryggar.

”Är rätt otroligt”

Nu har den flyfotade, men väldigt specielle Venkatesh, tagit trav-Sverige med storm. I lördags togs femte V75-segern bara i år, då han sköljde förbi fältet sista 500 metrarna.

– Det som är ändå mer imponerande är att han tog årets första V75-seger 11 juli. Sedan dess har han tagit fem segrar på fem månader, och är klar för finalerna nu den 26 december. Det är rätt otroligt, i den klassen han befinner sig, menar Olenklint.

Hur ser framtiden ut?

– V75-finalen 26 december, sen så tänkte vi ge honom en liten paus under januari och februari, i och med att tävlat frekvent här nu ett tag. Sen hoppas vi att plocka ut honom i mars igen.

Sen då, vad drömmer ni om?

– Han får börja att starta i gulddivisionen, där han hör hemma, på pengarna. Sen drömmer man om att ha med honom i antingen Sweden Cup, eller självaste Elitloppet.

– Vi har sett exempel tidigare, på silverhästar som har utvecklats och startat i Elitloppet. Jag tänker på B.B.S.Sugarlight och Royal Fighter, som båda var med i Elitloppsfinalen tidigare i år. Man är inte orealistisk när man drömmer om Elitloppet tycker jag, det skiljer inte så mycket på bra silverhästar och eliten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav