”Hade glömt allt från den där andraplatsen”

Plusbetygen efter V75 på Kalmar: ”Gick att ta på känslorna”

Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Darling Mearas och Stefan Persson.
TRAV

Två vinnare – där det verkligen gick att ta på känslorna efteråt.

När söndagens V75-omgång läggs till handlingarna gissar jag att det är rätt skönt att vara Stefan Persson och Johan Untersteiner.

Jaha, den svenska sommaren gjorde sitt även när Kalmar anordnade sina traditionsenliga V75-tävlingar söndagen efter midsommarfirandet.

Himlen öppnade sig och banan var kletig och skitig.

Det sket Stefan Persson och Johan Untersteiner i fullständigt. Och när kuskar och tränaren verkligen belyser hur sköna segrarna är efteråt – då myser man lite extra.

”Hon har allt”

Vi börjar med Stefan Persson, som inledde med att ta Tim Frontlines allra första seger på V75 redan i den andra avdelningen (grattis, glasmästarinnan Linda Fyhr, som tränar hästen).

I Viola Silas lopp (V75-4) var det en ny duell mellan Stochampionatsvinnaren Ultra Bright och tvåan i samma lopp, Darling Mearas.

När Ultra Bright spetsade direkt trodde nog hemmapubliken att deras favorit, med Fredrik Persson i spetsen, skulle vinna. Hon förlorar ju aldrig från täten.

Darling Mearas hade glömt allt från den där andraplatsen 23 juli i fjol på Axevalla och jänkarbiken och skorycket från tränare och kusk Persson gjorde susen.

Om Darling Mearas har en speciell plats i Stefan Perssons hjärta?

”Hon har allt”.

”Det är få förunnat att ha så fina hästar, de växer inte på träd och det bär upp hela verksamhet”.

Det var två citat från Persson efter segern.

”Mest bokstäver i programmet”

Ni kan historien om den andre lättade kusken och tränaren Johan Untersteiner, och hans Day or Night In.

Hästen lottades till spår ett i finalen av Olympiatravet. Det skulle bli spets och slut och en tung miljonseger till Untersteiner den där lördagen på Åby i slutet av april.

Det sket sig direkt. Day or Night In galopperade – och även i starten efter.

När Day or Night In vann Kalmarsundspokalen sammanfattade Johan Untersteiner allt när han gick över mål:

En spontan segergest och orden:

”Det har mest varit bokstäver i programmet på slutet”.

Här är V75:s 5 bästa – och den sämsta prestationen:

Vem: 4 Darling Mearas, V75-4

Kommentar: Skorna var ryckta och jänkarbiken var på. Stefan Persson ville att hans ögonsten skulle få tävla på lika villkor som sina konkurrenter.

Och som hon gjorde det.

Hon pulveriserade Ultra Bright (som aldrig förlorat från täten) från dödenspositionen och gick undan till en stabil seger. Över fem miljoner kronor intjänat, vi lyfter på hatten.

Vem: 7 Day or Night In, V75-6

Kommentar: Som det har strulat för Johan Untersteiners stjärna.

Favorit i Olympiatravet och galopp direkt. Galopp i Vägen till Elitloppet, och inte tillräckligt bra form för att göra upp om det i Jämtlands Stora Pris senast.

Nu föll alla bitar på plats och Johan Untersteiners spontana segergest efter vinsten vittnade om vilken lättnad det här var.

En topphäst.

Vem: 14 Platon Face, V75-3

Kommentar: Det ska sägas direkt, insatsen vid segern i Harper Hanovers lopp var av bästa märke, men kvällens seger var fin den med.

Kolgjini-gänget har väntat in den här hästen och efter segern passade Adrian Kolgjini på att skicka en passning till kretsen runt Bold Eagle, då 25-åringen hoppades på ett möte i långloppet Åby Stora Pris i augusti. Det vore onekligen en häftig duell!

Vem: 2 Springover, V75-1

Kommentar: Det har häxat och inte klaffat på slutet för Springover. Under söndagen fungerade allt.

Ledningen med 1 700 meter kvar till mål, för att sedan hålla undan för en starkt spurtande GlobalSatisfaction.

I och med den efterlängtade segern tar sig Springover upp i högsta klassen. Först ska en Silverdivisions-final avverkas.

Vem: 12 Gento, V75-5

Kommentar: Thomas Uhrberg satt och myste hela vägen in till mål. Han och holländaren Gento fick ett perfekt lopp från sitt spår 12 med en rygg på Timo Nurmos 10 Roheryn. På upploppet tryckte Uhrberg bara på gaspedalen och travade ifrån hela gänget.

”En ruggigt bra häst, det är lite extra”, kommenterade Uhrberg.

Vem: 1 Mulligan, V75-4.

Kommentar: Hade inte en suck att ta ledningen från Ultra Bright och blev inlåst. Med 700 meter kvar föll hästen tillbaka i fältet, utan någon chans till toppstrid och gick i mål som oplacerad, som andrahandsfavorit i loppet. Ett omöjligt lopp, som bara är att glömma.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35

avDaniel Söderbäck

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Kalmar