Öppnar för Elitloppet – efter uppvisningen

Vann överlägset på Färjestads V64:a Tränaren: ”Vi får diskutera” Kusken: ”Visade att han platsar”

Magic Tonight (till höger på bilderna) med Johan Untersteiner i sulkyn slog pappa Peter. Nu kan det blir Elitloppet.
Magic Tonight (till höger på bilderna) med Johan Untersteiner i sulkyn slog pappa Peter. Nu kan det blir Elitloppet.

Magic Tonight och Johan Untersteiner ledde från start till mål – och visade Elitloppsklass.

Nu kan det bli start i det svenska storloppet i slutet av maj.

– Han visade att han platsar, sa segerkusken Johan Untersteiner.

Johan Untersteiner har varit i hetluften senaste tiden då han tagit beslutet att flytta hem till Halmstad och starta upp en verksamhet där.

Under dagen visade han upp sina körkonster när han tillsammans med Magic Tonight drog fältet sönder och samman och vann på det nya svenska rekordet för utländska hingstar och valacker på 1.09,5/1 640 meter autostart.

”Fantastisk häst”

– En fantastisk häst att köra och han är extremt härlig. Han bara joggar i dag, det känns som man kör 1.15 och han gör det väldigt enkelt. Roger och ägaren Lennart hittade den här hästen i USA förra året och man hoppades att han skulle blomma ut och vara bland de allra bästa detta år och han visade det i dag. Vi har vant oss vid att allt går mycket snabbare och det går i jämn fart i loppen. Han gjorde det storstilat i dag som gick en låg 1.09-tid, sa Johan Untersteiner i vinnarcirkeln efter loppet och fortsatte:

– Hade det varit 25-30 grader varmt kunde det gått några tiondelar fortare till men jag är nöjd med detta. Hästen bestämde tempot och gjorde det avslappnat. Ägarna och Roger får bestämma om han ska starta i Elitloppet men han visade att han platsar där. Det här var bara andra starten för året och det är inte meningen att han är i toppform än.

Hästens tränare Roger Walmann är tveksam till Elitloppet men efter dagens uppvisning får han kanske tänka om.

Kan lägga av vid vinst

– Att det går 1.09,5 är överraskande men att han skulle vinna är inte så överraskande. Jag trodde Peter Untersteiner skulle hålla ledningen och då skulle det bli svårare. Det är fantastiska djur vi har i Sverige och skötarna gör det stora jobbet. Jag tror inte det blir Elitloppet, jag tror det är ett år för tidigt men efter den här prestationen får jag och Lennart diskutera. Jag har inte vunnit Elitloppet men jag har sagt att om jag vinner Elitloppet och Kriteriet så lägger jag av så jag kanske ska ta Elitloppet i år och Kriteriet i höst så jag kan pensionera mig, sa Roger Walmann.

Trav365 har sökt Solvallas sportchef Tore Fyrand.

Det var inte bara Magic Tonight som visade upp sig under dagen. I Folke Hjalmarssons Minneslopp segrade fjolårets Breeders' Crown-vinnare Youana efter att Peter Untersteiner placerat det femåriga stoet i ledningen direkt i starten. Väl där fanns det ingen som kunde utmana till slut och Youana vann med det norska huvudlaget oryckt. Segern var värd 100 000 kronor.

– Hon har en väldigt bra tränare och är även en naturtravare. Hon dummade sig i början av karriären men har mognat och har ett bra vapen då hon är så kvick i benen från start vilket gör att hon ofta får bra positioner, sa Peter Untersteiner om Youana som tränas av Åbyamatören Catharina Johansson.

Även unghäststjärnan Rolling Stones gjorde sin årsdebut i dag i Eskilstuna men han fick inte travet att stämma och dagens prestation lämnade en del övrigt att önska. Efter att ha tagits lugnt från start kunde han inte förbättra sig till slut.

– Det var någon i vägen hela tiden men han fick det inte riktigt att flyta i kurvorna och sprang inte riktigt upp i rygg. Det var lite märkligt, sa spelexperten Anders Malmrot i ATG-live.

Loppet vann Hans-Owe Sundberg tillsammans med Charrua Forlan som nu ståtar med tre raka segrar.

SE MAGIC TONIGHTS SEGERLOPP IGEN OBS: Extern länk!

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!