”Då ska min häst med på kupongen”

När Åke Svanstedt tränade Maverick Man uttryckte han att det var en kanon.

Svante Båth medger att den obesegrade hästen är något extra.

– Det känns att det är en V8:a under huven, säger han inför lördagens V75-start.

Maverick Man är i skrivande stund favorit i V75-avslutningen i Eskilstuna. Hästen har imponerat i fyra raka segrar och vet ännu inte hur det känns att förlora. Tränaren Svante Båth skötte träningen till en början men i fjol somras tyckte han att han körde fast och lämnade hästen till Åke Svanstedt.

– Jag skickade ner honom till Åke och fick hjälp med att lägga till en pusselbit. Jag sa till honom att han lyckades så bra med många hästar som var efter Zoot Suit på 90-talet. Då sa Åke, ja precis så springer han också. Det är Zoot Suit som är farfar till Maverick Man och det är faktiskt mycket farfar i honom, säger Svante Båth.

”En riktig vovve – fast saknas en pusselbit ändå”

Maverick Man debuterade för Svanstedt på Solvalla genom att vinna på 1.15,1 över 2140 meter med voltstart. Det var den snabbaste debuttiden någonsin av en treåring i Sverige över medeldistans och voltstart. Han följde sedan upp med en ny seger på Åby innan han gick tillbaka till Svante Båth när Svanstedt flyttade till USA. Maverick Man imponerade när han vann V75 i Gävle efter att ha fått tuff press i ledningen. Och han årsdebuterade på bästa sätt nyligen med att ta en säker seger.

Fast trots att hästen bara har vunnit är tränare Båth inte helt nöjd med honom.

– Det känns som att det fortfarande fattas en pusselbit. Samtidigt går han ut och levererar hela tiden och då kan man ju fråga sig varför det finns anledning att gnälla. Men det har litegrann med finslipningen av aktionen att göra och man tycker att han blir lite rullig i travet och drar höger bakben lite.

– Men han är ändå okej och hästen klarar av det och visst har han potential att bli riktigt bra. Det känns ju att man har en riktig ”vovve” i kroppen när man kör och det är som en V8:a under huven. Han har verkligen visat den rätta inställningen i loppen och insatsen han gjorde i Gävle var otroligt bra. När han vann senast hade han även krafter kvar i mål, säger Båth.

”Lite av ett elddop”

Bergsåkerstränaren är sedvanligt försiktig när vinstchanserna inför ett lopp kommer på tal. Trots att Maverick Man har ett bra spår i lördagens jackpotomgång möter han flera bra hästar och Båth vill inte sticka ut hakan alltför mycket om huruvida segerraden ska förlängas.

– Nu är det lite av ett elddop alltså. Det blev ett otroligt bra lopp och Luddes håller ju sin häst väldigt högt. Men väljer man inte att spika den så ska min med på kupongen.

– Sedan har Anders Svanstedt en jättefin häst i Ready For More som vi visserligen slog senast men då tog Erik initiativet direkt och Anders körde till slut istället. Sedan är Per Lennartssons Order To Fly så där härligt flegmatisk att man inte vet när han slutar att springa.

– Min häst känns i alla fall inte sämre än senast och allt har varit väl i veckans jobb. Vi kommer också att rycka bakskorna den här gången och balansen blir barfota bak. Han har inte haft framspår bakom bilen tidigare och han kommer att få testa bilen i provstarterna innan.

Du har även med Bearhawaii i lärlingsloppet, V75-4. Chanserna där?

– Han har varit fin en längre tid och gjort bra insatser varje gång. Han har inte galopperat på länge men galoppen ligger på lut hela tiden och senast var han jättenära att ”hoppa” åttahundra meter kvar. Läget är bra och håller han sig på benen tror jag absolut att han är med där framme. Det känns som att han alltid är en ständig outsider, säger Svante Båth.

Michael Carlsson/Kanal 75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!