Nurmos löfte inför stjärnans comeback

”Han är på samma nivå nu som när han vann i Paris på julafton”

Uppdaterad 2018-06-09 | Publicerad 2018-06-07

Readly Express är tillbaka och gör första starten efter segern i Prix d’Amerique.

Superstjärnan är redo igen efter ett uppehåll för avelsarbete under våren.

– Han är på samma nivå nu som när han vann i Paris på julafton, säger Timo Nurmos.

Solvalla-tränaren vaknade klockan halv fem måndag morgon och två timmar senare börjades träningen av stallets hästar. På grund av värmeböljan har träningen tidigarelagts de senaste veckorna då det är för varmt för hästarna att träna mitt på dagen. En av hästarna som gick jobb under måndagen var Readly Express. På lördag gör Prix d’Amerique-vinnaren comeback och det blir Östersund som får celebert besök. I Jämtlands Stora Pris, med 700 000 kronor i förstapris, startar Readly Express från spår tio med Jorma Kontio i sulkyn.

– Readly is ready to race, säger Timo Nurmos.

– Det känns att formen börjar komma nu och jag är mycket nöjd med hur han har tränat den senaste månaden. Bara de senaste veckorna har hästen gått mycket framåt.

– Förra måndagen körde jag 1.20 med honom över 2400 meter på rundbanan. Det var andra banjobbet under tävlingsuppehållet. I dag (måndag) fick han gå sitt tredje rundbanejobb men det var i lugnt tempo. Hästen känns jättefin. Annars har han mest gått styrketräning i backen, säger Nurmos.

”Ville inte straffa hästen med Elitloppet”

Efter Prix d’Amerique-segern fick Readly Express koppla av en månad på stranden i Utah Beach i Normandie och träna lite lätt i vattnet. Efter hemkomsten till Sverige har han verkat i aveln och betäckt ett stort antal ston på Menhammar stuteri. Med anledning av det blev det inget Elitlopp, eftersom det blev för ont om tid för att förbereda hästen optimalt för två heat samma dag.

– Det var för hästens skull vi inte startade i Elitloppet. Jag ville inte straffa honom. Först reste han hem från Frankrike och fick återhämta sig från resan. Sedan var han på Menhammar och kördes fram och tillbaka dit flera gånger i veckan. Hingstarna tappar mycket i vikt när de betäcker och de här resorna tog också på honom. Det är transporter fram och tillbaka och hästarna tappar mycket vätska och missar lunchen. Det gick nästan fyra veckor när han inte kunde träna så mycket, säger Nurmos.

– Det här är tredje året han betäcker ston på Menhammar och när han tappar i vikt kan man inte träna. Hästarna tar det olika men det är svårt att både tävla och vara i aveln samtidigt. Titta på exempelvis Bold Eagle, han betäckte både i fjol och i år innan Elitloppet. Jag såg redan i värmningen att han var stressad och han travade heller inte riktigt bra. Han var inte i balans.

– Nu är det ungefär fyra, fem veckor sedan Readly slutade betäcka och senaste månaden har han bara tränat. Men precis när hästarna har slutat betäcka kan man inte börja träna för fullt på en gång. De måste få tillbaka vikten och äta upp sig. Det har Readly gjort nu och han ser jättefin ut. Han har fått tillbaka tävlingsvikten och är pigg och glad, förklarar Nurmos.

Hur pass bra i ordning är hästen nu om du jämför med Prix d’Amerique?

– I Prix d’Amerique hade han två lopp i kroppen och var i toppform. Men jag tycker att han är på samma nivå nu som när han vann Prix Tenor de Baune på Vincennes på julafton. Då hade han också haft en paus inför det loppet. Det är likvärdigt och hästen brukar alltid prestera bra lopp direkt efter ett uppehåll.

”Kan bli Boden nästa vecka”

Storloppsarrangörerna står i kö för att få världsstjärnan till sin bana i sommar. Enligt Timo Nurmos ringer det flitigt på telefonen från landets sportchefer, både i Sverige och från utlandet.

– Det finns gott om lopp men det är omöjligt att vara med överallt. Om hästen går bra i Östersund och återhämtar sig bra blir det nog Boden och Norrbottens Stora Pris veckan efter. Det blir inte Kymi Grand Prix som vi har pratat om tidigare. Sedan får vi se efter det loppet vad det blir. Jägersros sportchef har hört av sig om Hugo Åbergs också.

– John Campbell var inne och hälsade på i stallet under elitloppshelgen och frågade om vi är intresserade att åka till USA och Breeders Crown i höst. Men om vi vill satsa på Frankrike och Prix d’Amerique nästa år, vilket vi vill, så blir det svårt att åka till USA med långa resor och karantänvistelse.

”Min bästa chans på V75”

Readly Express blir klar favorit i lördagens omgång trots bakspår och tävlingsuppehåll. Tränare Nurmos är optimist.

– Det är alltid bra hästar med när det är stora pengar att tävla om. Min häst har vunnit Prix d’Amerique bakifrån och har tidigare vunnit lopp från alla positioner. Han har alltid chans när han startar, det har han haft hela livet. Det blir barfota runt om ifall banan är fin och jag tycker att det är min bästa chans på V75, säger Timo Nurmos.

I faktarutan nedan läser du om Timo Nurmos övriga V75-chanser på lördag.


MICHAEL CARLSSON/KANAL75