Lämnar Sverige för karriär i USA

TRAV

Svenska Inez Karlsson har redan gjort succé i USA.

Nu satsar ännu en Karlsson på en karriär på andra sidan Atlanten.

– Mitt visum är utskrivet på fem år och jag kommer att stanna i USA så länge jag har något att hämta där, säger jockeytalangen Shane Karlsson.

På onsdagen rider Shane Karlsson fyra lopp på Täby galopp. Det blir det sista vi får se av den kanske största svenska jockeytalangen på ett tag på svenska galoppbanor.

På torsdagen flyger 20-åringen till USA.

Shane Karlsson var i Florida i vintras och knöt då värdefulla kontakter på banor som Gulfstream Park och Calder Racecourse.

– Jag trivdes kanonbra i Florida och fick möjlighet att rida många träningsjobb. Som mest red jag 19 snabbjobb på en dag, säger Shane Karlsson till Svensk Galopp.

"Kan alltid återvända"

För att lyckas som jockey i USA krävs bra konakter och en bra agent. Det är nämligen jockeyagenterna som sköter kontakterna med tränarna och bokar alla ritter.

– Agenterna är nästan viktigare än ryttarna. I vintras kom jag i kontakt med en agent som frågade om jag var intresserad av att komma tillbaka. Det är mycket därför jag vill ta den här chansen. Skulle det gå åt skogen kan jag alltid återvända till Sverige.

Shane Karlsson är en av de största jockeytalangerna i Sverige under senare år och efter ett par säsonger i ponnygaloppen red han sitt första lopp redan som 16-åring.

2009 blev han nationell lärlingschampion och har sedan dess tillhört landets tio främsta ryttare. Totalt har han tagit 121 segrar via 1 109 ritter och ridit in drygt nio miljoner kronor.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75