Därför bryter han Norge-bojkotten

Foto: Thomas Ålund, Vacqueyras och Torbjörn Jansson.
TRAV

Han har kallat Norge för ”Kalle Anka-land” och deklarerat att han ska bojkotta tävlingar i landet.

Trots det åker amatörtränaren Thomas Ålund och startar sin häst på V75 på Momarken.

– Det finns en enda enkel anledning till det, och det är att jag får köra hästen själv, säger han till Trav365.

Det var efter V75-omgången på Bjerke i Oslo i höstas som Bollnäsamatören Thomas Ålund rasade. För Travexpressen berättade han att han tyckte Norge var ett ”Kalle Anka-land” och att han ”aldrig mer skulle åka dit för att tävla”.

För Trav365 utvecklar Ålund sina tankar om vårt västra grannland i allmänhet och Bjerke i synnerhet.

– Det var så jävla dåligt på Bjerke, helt bedrövligt. Hästarna fick stå i trånga boxar och allt var skit. De drack ingenting, men åt lite hö, det var väl tur det så de överlevde...

– Det fanns tomma boxar i större stall, med de var bokade till Björn Goop och Frode Hamre, trots att de bor nära och kommer på tävlingsdagen. Men det är ju så i Sverige också, ju mindre du är, ju sämre standard får du på banorna.

”Blev så förbannad...”

Trots att tränaren uttalat sig bestämt att han aldrig mer ska tävla i Norge så väljer Ålund att starta två hästar när Momarken kör V75-tävlingar i samarbete med Sverige på lördag. En av dem är Vacqueyras som startar i V75-7, Steinlagers Hederslopp.

– Men jag ska inte övernatta där, jag ska bara in några timmar och tävla, sen åka därifrån. Tur det.

Varför åker du dit efter allt som hänt?

– Det finns en enkel anledning, det är att jag får köra hästen själv i Norge. I Sverige får jag inte göra det som amatör, för jag har inte kört tillräckligt med lopp senaste året. Jag kvalade in Vacqueyras till guldfinalen på Solvalla i julas, men då fick jag inte köra och blev så förbannad. Motiveringen var att det var ett så stort lopp och så stor omsättning på spelet, men jag menade på att jag borde kunna få dispens för att få köra min egen häst i V75-finalen. Men fick nej. Och då kör de det här ”jippoloppet” Ahlsell Legends på V75 en gång om året där gamlingarna ramlar ur sina vagnar...

– Som sagt så får jag köra i Norge nu på lördag, för att de har kravet att man måste ha kört åtta lopp de senaste åtta månaderna för att få köra. Jag förstår inte logiken, det kommer ju bli värre omsättning nu på lördag. Jag fattar inte varför Sverige ska ha såna här regler? De pratar ju om att V75 är för tråkigt och stereotypt nuförtiden, då kanske man ska släppa in lite nya kuskar? Inte alla, men några.

”Prova rejält i en provstart”

Du har uppanmält din häst Vacqueyras i gulddivisionen, varför?

– Det är en kul utmaning.

Vad tror du om chanserna?

– Jag visste det skulle bli hårt och jag visste att B.B.S.Sugarlight skulle starta, men det är bara kul.

Kan du vinna?

– Det är nog för mycket att begära.

Men är han på topp?

– Han ska vara på topp. Det var han förra helgen också. Jag visste att han skulle vara bra. Jag fick frågan hur jag kunde veta det, av Per Skoglund. Tror du han hade frågat Robert Bergh samma sak? Nej, det är för att jag är amatör och då skulle väl jag inte veta när min häst var i form.

Du har fått ett bra spår, spår 3, och han är startsnabb. Vad har du för taktik?

– Jag ska ut och prova bakom bilen före tävlingarna och prova av honom rejält. Så får vi se vad jag väljer för taktik. Det var synd att Oasis Bi har spår innanför, men Oasis Bi startade på Momarken förra året också och såg inte att ut att trivas, han sprang och bröt och hade sig i de tvära kurvorna. Som sagt det blir en kul utmaning, men det kan ju lika gärna bli pannkaka.

Varför vill du så gärna köra själv, går hästen bäst för dig?

– Njae. Men han öppnar bäst för mig. Och det var längesen han var ute över 1 600 meter, så jag ville prova själv.

Till sist, hur tror du att de kommer bemöta dig i Norge på lördag, när du kallat dem för Kalle Anka-land?

– Jag kanske inte får så roligt. Men som sagt så behöver jag bara vara där ett par timmar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Norge