Trav

Micke Nybrink: ”Det han gör är unikt...”

Av: 

Micke Nybrink

TRAV

Sportbladets krönikör hyllar Björn Goop efter andra raka segern i franska storloppet

Elitloppsvinnaren Timoko var ute efter revansch.

Björn Goop tänkte samma sak.

Finns det någon, i hela världen, som kan köra häst som han?

Tillåt mig tvivla.

Prix de France med 1,7 miljoner kronor till vinnaren är det stora returmötet efter Prix d'Amerique och körs två veckor efter världens tuffaste travlopp. Skillnaden är att distansen är 600 meter kortare och att loppet startas med bil, annars är allt samma lika.

Up And Quick startade, den suveräne Ameriquevinnaren. Men det gjorde också Timoko, trean i nämnda lopp, körd av Björn Goop, mannen som vinner flest lopp i Sverige, år efter år.

Björn Goop är ett fenomen på många sätt och det kanske inte är så konstigt med tanke på stamtavlan. Pappa Olle är en legendar och morfar Berndt Arvidsson var en karismatisk hästkarl av stora mått.

Man kan lugnt påstå att Björn föddes med körhänder.

Blev kompisar direkt

Förra året var Timoko en världsstjärna på dekis. Han var less på travlivet. Särskilt när han tvingades springa på Vincennes, nationalarenan utanför Paris. Där hade han fått många elaka lopp, alldeles för många. Han brukade skritta i mål. Gänget kring hästen var smått uppgivet. Någon kläckte idén att kontakta Björn Goop. Sagt och gjort, Björn åkte ner och provade hästen på Vincennes. Det blev vinst direkt.

Sen minns ni att de vann Elitloppet efter att Björn, så att säga, nätat bollen stenhårt mitt i målet. Timoko och Björn var tydligen en sällsynt lyckad kombination, de blev bästa kompisar på en gång.

Tredjeplatsen i Prix d'Amerique var såklart ett jättebra resultat. Men Björn Goop är ingen trea, han hatar att bli trea, jag lovar. Vad han än säger.

Missade ingenstans

Igår körde han ett perfekt lopp, det var maxat på alla sätt. Jag skulle kunna gå in på detaljer men nöjer mig med att konstatera att han inte missade med en millimeter någonstans.

När han jobbar in Timoko i matchen igen sista 500 meterna är det något unikt. Han kommunicerar med hästen som ingen annan, övertalar honom att ge allt, som om det vore på liv och död. Han får hästen att vilja vinna på en bana han egentligen hatar.

Nu är nästa stora mål givet. Allt handlar om att försvara segern i Elitloppet.

Spelbolagen håller föga förvånande duon som favorit. 

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!